ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΟΝΕΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκρηκτική η κατάσταση των σχολικών κτιρίων
Πέμπτη 30 Μάρτη 2023

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
«

Τα σχολεία των παιδιών μας εκπέμπουν SOS», τονίζει η Ομοσπονδία Γονέων Περιφέρειας Αττικής, δίνοντας στη δημοσιότητα μέσω συνέντευξης Τύπου χτες μια ενδεικτική εικόνα από την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στις σχολικές υποδομές.

Σχολικά κτίρια παλιά, ενοικιαζόμενα, άλλα χτυπημένα από τον σεισμό στην Αττική, χωρίς τις αναγκαίες παρεμβάσεις. Προσχολική Αγωγή σε κοντέινερ και με συστεγάσεις με άλλα σχολεία. Κτίρια που φιλοξενούν πολλαπλάσιο αριθμό μαθητών από αυτόν για τον οποίο είναι κατασκευασμένα. Δομές Ειδικής Αγωγής που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται όχι απλά στις αυξημένες ανάγκες, αλλά ούτε στις στοιχειώδεις. Η Ομοσπονδία παρουσίασε εικόνες από τα παραπάνω αναδεικνύοντας για μία ακόμα φορά την ανάγκη για σύγχρονη, ασφαλή σχολική στέγη. «Οι εξελίξεις, τόσο μετά το ατύχημα στις Σέρρες όσο και με τον καταστροφικό σεισμό σε Τουρκία και Συρία, μας υποχρεώνουν να θέσουμε επιτακτικά το ζήτημα της ασφάλειας της σχολικής στέγης», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Στ. Βαλαβάνη. Στάθηκε ιδιαίτερα στην αναγκαιότητα να γίνουν άμεσα ουσιαστικοί έλεγχοι όλων των σχολικών κτιρίων, από τις αρμόδιες επιτροπές της ΚΤΥΠ σε συνεργασία με τις τεχνικές υπηρεσίες των δήμων, να παρασχεθούν πιστοποιητικά καταλληλότητας - με δεδομένο ότι η χώρα μας βρίσκεται στην έκτη θέση στις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο - και να δρομολογηθεί με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα η κατασκευή νέων, σύγχρονων αντισεισμικών σχολικών κτιρίων, που να καλύπτουν πλήρως τις σημερινές παιδαγωγικές ανάγκες.

Επίσης, αναδείχθηκε ότι μια σειρά προβλήματα στα σχολεία αποτελούν συνέπειες της χρόνιας υποχρηματοδότησης και σχεδόν ανύπαρκτης ουσιαστικής συντήρησης των σχολικών μονάδων. Τονίστηκε παράλληλα το ζήτημα της διάχυσης ευθυνών για τις υποδομές των σχολείων μετά τη μετατροπή του ΟΣΚ σε ΑΕ, τη μετατόπιση της κεντρικής ευθύνης του κράτους για τα σχολεία στους δήμους και άλλους φορείς, ανοίγοντας παράλληλα τον δρόμο για την κερδοσκοπία επιχειρηματικών - κατασκευαστικών ομίλων.

Η πρόεδρος της Ομοσπονδίας μίλησε επίσης για τα χαρακτηριστικά που ζητούν οι γονείς, επιτάσσουν οι σύγχρονες ανάγκες και επιτρέπουν οι σύγχρονες δυνατότητες να έχει ένα πραγματικά σύγχρονο σχολείο, εξασφαλίζοντας ασφάλεια αλλά και όλες τις απαιτούμενες υποδομές και εξοπλισμό για την πρόσβαση, τη μάθηση, τις πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες των μαθητών του.

«Το βασικό και κύριο είναι ότι για όλα τα παραπάνω πρέπει να υπάρχει γενναία χρηματοδότηση και πολιτική με κεντρικό σχέδιο που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες για σύγχρονη σχολική στέγη. Εμείς ως γονείς με τη μαζικοποίηση των Συλλόγων Γονέων, των Ενώσεων, των Ομοσπονδιών, με την κοινή δράση με μαθητές και εκπαιδευτικούς διεκδικούμε τα παραπάνω», τόνισε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής.