Διαμαρτυρία βουλευτών στην ισραηλινή πρεσβεία
Τρίτη 2 Απρίλη 2002

Από τη διαμαρτυρία των Ελλήνων βουλευτών
Κλειστή βρήκαν το Σάββατο το μεσημέρι την πόρτα της ισραηλινής πρεσβείας στην Αθήνα τα μέλη της αντιπροσωπείας των Ελλήνων βουλευτών, που πήγαν εκεί. Οι Ελληνες βουλευτές επισκέφτηκαν την πρεσβεία προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για την αιματοχυσία των ισραηλινών δυνάμεων σε βάρος των Παλαιστινίων, να ζητήσουν από την κυβέρνηση του Ισραήλ, την άμεση απόσυρση των στρατευμάτων του, την άμεση κατάπαυση των εχθροπραξιών, το σεβασμό της ζωής και την ελευθερία του Γιάσερ Αραφάτ και την εφαρμογή της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Ισραήλ, προκειμένου να επιτευχθεί ειρήνευση στην περιοχή. Σε τηλεφωνική επικοινωνία όμως που είχαν με τον Ισραηλινό πρέσβη, τους δήλωσε πως για τους Εβραίους είναι Πάσχα και άρα δεν εργάζονται. Την απάντηση αυτή χαρακτήρισε απαράδεκτη ο Θ. Πάγκαλος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ αφού, όπως δήλωσε, «δεν είναι Πάσχα για τη χώρα στην οποία φιλοξενούνται, άρα δεν είναι αργία, αλλά ούτε Πάσχα για όσους σκοτώνονται».

«Βρισκόμαστε εδώ όλοι οι βουλευτές απ' όλα τα κόμματα, δήλωσε από την πλευρά του ο Ορέστης Κολοζώφ, βουλευτής του ΚΚΕ, για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας προς τον παλαιστίνιο λαό και να ζητήσουμε την άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων του Ισραήλ». Πρέπει να σημειώσω, πρόσθεσε, ότι το Κόμμα μας στέκεται αλληλέγγυο με τους Παλαιστινίους, καταδικάζει αυτή την τρομοκρατική δραστηριότητα της κυβέρνησης του Ισραήλ, η οποία δε θα μπορούσε να διεξαχθεί αν δεν είχε το «πράσινο φως» των ΗΠΑ. «Οι δηλώσεις του Πάουελ, επισήμανε ο Ορ. Κολοζώφ, είναι κατάπτυστες. Πιστεύουμε ότι τώρα, μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να αλλάξει η θέση τους και να επιλυθεί τελικά η ειρήνη στην περιοχή με την απόσυρση των στρατευμάτων όπως ακριβώς ζήτησε ο ΟΗΕ».

Από την πλευρά της η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, τόνισε «ότι αυτό το Πάσχα είναι αιματηρό για όλο τον κόσμο, σ' οποιαδήποτε θρησκεία και σ' οποιαδήποτε εθνικότητα κι αν ανήκει». Και θαρρώ, επισήμανε, ότι ο καλύτερος τρόπος να απαντήσει κάποιος, είναι οι κουβέντες περί ναζιστικής θηριωδίας μετά τα γεγονότα, που ανήκουν στο Ζοζέ Σαραμάγκου, για να πάρει την απάντηση από τον Αμος Οζ --ο Σαραμάγκου είναι Πορτογάλος, ο Αμος Οζ είναι Ισραηλινός-- ότι δεν μπορεί να συγκρίνει κανένας και να μη διαβαθμίζει το κακό. Το κακό δεν έχει διαβάθμιση και αυτό που συμβαίνει είναι κατοχή... «Την καλύτερη απάντηση, πρόσθεσε η Λ. Κανέλλη, την έδωσε ένας Παλαιστίνιος ποιητής και δημοσιογράφος εξόριστος. Δανείζομαι τα λόγια του για να απαντήσω: Η ελπίδα είναι ανίατη αρρώστια των Παλαιστινίων, γιατί ζητούν μ' αυτήν το δικαίωμα να ζήσουν μία φυσιολογική ζωή σε ένα ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος».

Τέλος, όλοι οι βουλευτές επισήμαναν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα για να σταματήσει η αιματοχυσία στη Μέση Ανατολή.