ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναταράξεις από τη νέα απόφαση μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής
Τρίτη 4 Απρίλη 2023

AP

Σε νέα απόφαση να μειώσουν την ημερήσια πετρελαϊκή παραγωγή κατά 1,16 εκατομμύρια βαρέλια, από τον Μάη έως τουλάχιστον το τέλος του 2023, προχώρησαν χώρες του ΟΠΕΚ+.

Η απόφαση, που ελήφθη μεταξύ άλλων σε συνεννόηση ανάμεσα σε δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου - Ρωσία και Σαουδική Αραβία - βάζει νέα μεγάλα εμπόδια στα σχέδια διαχείρισης του πολύ υψηλού πληθωρισμού στις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες, ενώ παράλληλα «αδυνατίζει» την προσπάθεια της Δύσης να μειώσει τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις πετρελαίου, με φόντο τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Προβλέψεις για νέες μεγάλες αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου

Ηδη, μέσα στο τελευταίο 24ωρο οι τιμές στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο ανέβηκαν τουλάχιστον κατά 8% στη Νέα Υόρκη. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού τύπου West Texas Intermediate εκτινάχθηκαν κατά 5,17% φτάνοντας στα 79,59 δολάρια το βαρέλι.

Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν τις πιέσεις σε Κεντρικές Τράπεζες για διατήρηση υψηλών επιτοκίων για ακόμη μεγαλύτερο χρόνο με στόχο τη διαχείριση του πληθωρισμού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται μεταξύ άλλων για την αύξηση των κινδύνων γενικευμένων κλυδωνισμών στο διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.

«Το σχέδιο του ΟΠΕΚ+ για περαιτέρω μείωση της παραγωγής μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου προς το όριο των 100 δολαρίων και πάλι, λαμβάνοντας υπόψη την επαναλειτουργία της Κίνας και τις περικοπές παραγωγής της Ρωσίας ως κίνηση αντιποίνων στις δυτικές κυρώσεις», δήλωσε η Tina Teng, αναλύτρια της CMC Markets.

Σε «κοινή γραμμή» Σαουδική Αραβία και Ρωσία

Τον Οκτώβρη του 2022 ο ΟΠΕΚ+ είχε αποφασίσει να μειώσει την παραγωγή κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζ. Μπάιντεν, είχε δηλώσει τότε «απογοητευμένος από την κοντόφθαλμη απόφαση του ΟΠΕΚ+».

Οι πιέσεις που εντείνουν οι ΗΠΑ όλο αυτό το διάστημα προς τη Σαουδική Αραβία μένουν χωρίς αποτέλεσμα, όπως φαίνεται και από τη νέα απόφαση του Ριάντ. Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια τη μέρα, κάνοντας λόγο για «προληπτικό μέτρο» με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου και τη συνέχιση των επενδύσεων στον τομέα παραγωγής. Η εξέλιξη αυτή μάλιστα καταγράφεται ενώ η ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας διεξάγει ένα όλο και πιο σύνθετο παζάρι για την ενίσχυση της θέσης της, όπως δείχνουν και οι επαφές και συμφωνίες της με το Πεκίνο.

Σημειώνεται επίσης ότι λίγο καιρό πριν από την εξέλιξη το σαουδαραβικό μονοπώλιο πετρελαίου «Aramco» είχε ανακοινώσει αύξηση κερδοφορίας μεταξύ 2021 και 2022 κατά 46,5%, αφού από 110 δισ. δολάρια τα κέρδη της αυξήθηκαν στα 161 δισ.

Από την πλευρά της Ρωσίας, το Κρεμλίνο δικαιολόγησε τη νέα απόφαση μείωσης της πετρελαϊκής παραγωγής υποστηρίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της παγκόσμιας ενεργειακής βιομηχανίας να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και των πετρελαϊκών προϊόντων. Η ρωσική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα παρατείνει μέχρι το τέλος του χρόνου τη μείωση της πετρελαϊκής παραγωγής κατά επιπλέον 500.000 βαρέλια τη μέρα.

Σε μείωση πετρελαϊκής παραγωγής αναμένεται πως θα προβούν και άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που αναμένεται να τη μειώσουν κατά 144.000 βαρέλια ημερησίως, το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν.

Σήμερα το Ενεργειακό Συμβούλιο ΗΠΑ - ΕΕ

Σε ένα τέτοιο φόντο, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Ενεργειακό Συμβούλιο ΗΠΑ - ΕΕ που συγκροτήθηκε πριν από έναν χρόνο.

Ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Z. Μπορέλ, και η επίτροπος Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, θα συμπροεδρεύσουν στη συνεδρίαση μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, και τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Ντ. Τερκ.

Στην ατζέντα αναφέρεται ότι περιλαμβάνεται η διασφάλιση της «ενεργειακής ασφάλειας» των μονοπωλίων και της καπιταλιστικής παραγωγής, με παράλληλη επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης».

Στο μεταξύ, η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη καταγράφει περαιτέρω μείωση τον Μάρτη. Ο τελικός δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της «S&P Global» υποχώρησε στις 47,3 μονάδες, από τις 48,5 μονάδες τον Φλεβάρη, οριακά υψηλότερα από την αρχική εκτίμηση των 47,1 αλλά χαμηλότερα από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση για ένατο μήνα.

«Η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παραμένει σε ταραγμένα νερά, με τα εργοστάσια να αναφέρουν μείωση στη ζήτηση για προϊόντα για 11ο συνεχή μήνα εν μέσω αύξησης του κόστους διαβίωσης, πιο σφιχτής νομισματικής πολιτικής, στροφής προς τη μείωση των αποθεμάτων και υποτονικής καταναλωτικής εμπιστοσύνης», σχολίασε ο Κρις Γουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος στην «S&P Global».