Στην Αθήνα ο Ουκρανός υπουργός Αμυνας, στο τραπέζι η βαθύτερη εμπλοκή

Με παραδόσεις και νέων παρτίδων πυρομαχικών, όπλων και μέσων

Τετάρτη 5 Απρίλη 2023

Στην Αθήνα αναμένεται τις επόμενες μέρες, πιθανότατα αύριο Πέμπτη, ο υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Ολεξέι Ρέζνικοφ, σε άλλο ένα δείγμα ότι η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία βαθαίνει επικίνδυνα.

Αλλωστε, εφόσον επιβεβαιωθούν οι πηγές με τις οποίες συνομίλησε ο «Ριζοσπάστης», θα είναι η πρώτη επίσκεψη υψηλόβαθμου Ουκρανού αξιωματούχου από τη στιγμή που εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή.

Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι όλο το προηγούμενο διάστημα πηγαινοερχόταν στο υπουργείο Αμυνας ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα, τόσο προετοιμάζοντας την επίσκεψη Ρέζνικοφ, όσο και διερευνώντας τι παραπάνω θα μπορούσε να παραχωρηθεί στην κυβέρνηση Ζελένσκι από το οπλοστάσιο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Εξάλλου, όπως αποκάλυψε πρόσφατα το ΚΚΕ, ο πρόξενος της Ουκρανίας στη Θεσσαλονίκη μετέβη στο στρατόπεδο «Παπακυριαζή» στη Μενεμένη, όπου επιθεώρησε τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, κάνοντας «παρατηρήσεις» για επιδιορθώσεις κ.τ.λ. που φέρονται να εκτελέστηκαν άμεσα, στο εκεί 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης του Ελληνικού Στρατού. Θυμίζουμε 30 BMP-1 έχουν φύγει ήδη για Κίεβο.

Σε κάθε περίπτωση, στην ατζέντα της συζήτησης λέγεται ότι θα είναι καταρχάς η αποστολή και άλλων πυρομαχικών στην Ουκρανία. Στο μεσοδιάστημα βέβαια η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη στείλει στο Κίεβο χιλιάδες ρουκέτες του σοβιετικού συστήματος πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων «RM-70», εκατομμύρια φυσίγγια 7,62 χιλιοστών, δεκάδες αντιαεροπορικούς πυραύλους «Stinger», χιλιάδες βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών, εκατοντάδες φορητούς αντιαρματικούς πυραύλους RPG, συν τη δέσμευση για αποστολή, σε πρώτη φάση, 40 συνολικά BMP-1.

Στη συζήτηση θα μπει, κατά τις ίδιες πηγές, και η αποστολή ρωσικού σχεδιασμού αντιαεροπορικών συστημάτων TORM-1, στα οποία είναι εξοικειωμένοι οι Ουκρανοί, εξ ου και τα θέλουν. Ο ΕΣ διατηρεί σε υπηρεσία 25 τέτοια αυτοκινούμενα συστήματα κατευθυνόμενων βλημάτων, ενώ άλλα 4 παραχωρήθηκαν στην Πολεμική Αεροπορία για την εγγύς αντιαεροπορική προστασία των S-300. Σημειωτέον, άλλοι παράγοντες θεωρούν δεδομένο ότι θα εστιάσουν και στην παραχώρηση των, επίσης ρωσικής προέλευσης, 38 αυτοκινούμενων συστημάτων κατευθυνόμενων βλημάτων Osa-AK/AKM.

Επίσης, η συζήτηση θα πιάσει - πάντα κατά τις ίδιες πηγές - και το ενδεχόμενο η ελληνική πλευρά να στείλει στον πόλεμο άλλα 10 BMP-1, δίχως να περιμένει για αντάλλαγμα τα 10 τεθωρακισμένα «Marder» που θα της έστελναν «κανονικά» οι Γερμανοί, σύμφωνα και με την αρχική συμφωνία περί «κυκλικής εναλλαγής» τέτοιων αρμάτων (40 Marder από Γερμανία σε Ελλάδα, για 40 BMP-1 από Ελλάδα σε Ουκρανία). Θυμίζουμε, ο ίδιος ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος έλεγε πρόσφατα (σε συνέντευξή του στα «Παραπολιτικά») ότι «οι Ουκρανοί και οι σύμμαχοι πιέζουν να παραδώσουν (σ.σ. οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις) όσο συντομότερα γίνεται τα εναπομείναντα δέκα ΒΜΡ. Θεωρώ ότι μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 αναμένονται και τα υπόλοιπα δέκα Marder για να ολοκληρωθεί αυτή η ανταλλαγή».

ΝΑΤΟικές αποφάσεις για «μακροπρόθεσμη» στήριξη

Σημειωτέον, οι διαθεσιμότητες κάθε κράτους - μέλους του ΝΑΤΟ σε όπλα, πυρομαχικά και μέσα προς παράδοση τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις είναι ένα από τα βασικά θέματα της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ (βλέπε και σελ. 6), που ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες (την ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπεί ο Ν. Δένδιας), χτίζοντας πάνω στο γεγονός ότι έχουν ήδη παραχωρήσει στρατιωτική βοήθεια αξίας 65 δισ. ευρώ.

Σε αυτήν τη βάση, άλλωστε, έγινε χτες συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ - Ουκρανίας (NUC) με συμμετοχή και του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντ. Κουλέμπα, όπως και διμερής του Ουκρανού με τον γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Τονίστηκε εκεί η ανάγκη για «συνέχιση της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας» (π.χ. με σύγχρονα άρματα μάχης), με ταυτόχρονη «υποστήριξη της μετάβασής τους από τη σοβιετική εποχή στον εξοπλισμό και το δόγμα του ΝΑΤΟ», όπως ορίζουν στον στόχο τους.

Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας ότι πάνε για μακρόχρονο πόλεμο, μιλούν για μια διαδικασία «μακροπρόθεσμης στήριξης», καταρτίζοντας και υλοποιώντας ένα πολυετές πρόγραμμα για την Ουκρανία, με παροχή οικονομικής και πολύπλευρης στρατιωτικής βοήθειας (συμπεριλαμβανομένης και της εκπαίδευσης με βάση τα ευρωατλαντικά πρότυπα), αυξάνοντας σε κάθε περίπτωση τη «διαλειτουργικότητα» με το ΝΑΤΟ.

Ολα τα παραπάνω με τις ευλογίες και της ελληνικής κυβέρνησης, προς χάριν της γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, φτάνοντας στη Σύνοδο, χαρακτήρισε τη χτεσινή ως «μια πολύ σημαντική μέρα», καθώς ήταν η 74η επέτειος της ίδρυσης της λυκοσυμμαχίας, ενώ ταυτόχρονα ήταν η μέρα που η Φινλανδία έγινε και επισήμως μέλος του ΝΑΤΟ, το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών παρουσίασε ως «μια συμμαχία αξιών, η οποία θα εμβαθύνει και θα προβάλλει αυτές τις αξίες τις οποίες υπερασπίζεται. Το Διεθνές Δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα, τη Δημοκρατία, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα»!

Ολα αυτά το ΝΑΤΟ που έχει ματοκυλίσει τον πλανήτη, ενώ ειδικά στα Ελληνοτουρκικά βαφτίζει «διμερείς διαφορές» τις απαράδεκτες αξιώσεις της τουρκικής αστικής τάξης επί ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, ρίχνοντας νερό στον μύλο της προκλητικότητας της Αγκυρας, αντιμετωπίζοντας το Αιγαίο ως ενιαίο επιχειρησιακά χώρο όπου δεν αναγνωρίζει σύνορα (εξ ου και μιλά για «διαφιλονικούμενα ύδατα» από Ελλάδα και Τουρκία, δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής επιθετικότητας), ενώ προβάλλει όλο και πιο μεθοδικά την επικίνδυνη έννοια του «ΝΑΤΟικού εδάφους», όπου επίσης αλέθονται σύνορα, χωρικά ύδατα και κυριαρχικά δικαιώματα στον μύλο της ευρωατλαντικής συνοχής.