ΚΡΥΟΝΕΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να σταματήσουν η καταπάτηση και η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων

Μέρα δράσης η περασμένη Κυριακή

Τετάρτη 5 Απρίλη 2023

Να σταματήσει η υποβάθμιση των ελεύθερων χώρων της γειτονιάς και να αναβαθμιστούν ποιοτικά, απαίτησαν κάτοικοι της περιοχής του Κρυονερίου στη Θεσσαλονίκη, που την Κυριακή συμμετείχαν μαζικά στη μέρα δράσης για τα παιδιά, στον χώρο του πλατώματος του Αγίου Γεωργίου. Μια δράση που οργάνωσαν ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Τούμπας, η Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου και η Ενωση Γονέων Μαθητών Δ' Δημοτικής Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης.

Φορείς και κάτοικοι αντιδρούν στην καταπάτηση και υποβάθμιση ενός από τους λιγοστούς ελεύθερους χώρους που έχουν μείνει στην περιοχή του ρέματος Πολυγνώτου, στην περιοχή του Κρυονερίου.

Μαζί με τα παιδιά τους, λοιπόν, αντάμωσαν στο πλάτωμα στις αρχές του δάσους και απόλαυσαν λίγες ώρες ψυχαγωγίας. Τα παιδιά συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες, ζωγράφισαν, συμμετείχαν σε σκυταλοδρομία και κουταλοδρομία, παρακολούθησαν την ανάγνωση του βιβλίου «Τα μυστικά του φεγγαριού» της Γιούλης Μπαχρέχ και στο τέλος ξεσάλωσαν με ελεύθερο παιχνίδι.

Μέσα από αυτήν τη δράση αναδείχθηκε η ανάγκη για ελεύθερους ποιοτικούς χώρους για τον λαό και τα παιδιά του.

Οπως κατήγγειλαν οι εκπρόσωποι των φορέων, τον τελευταίο χρόνο γίνονται προσπάθειες για την ανέγερση πολυκατοικίας δίπλα και σχεδόν πάνω στο ρέμα Πολυγνώτου, στην οδό Ιπποδρομίου 92. Ενα οικόπεδο που τα προηγούμενα χρόνια ήταν ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ.

Ανέδειξαν τις ευθύνες της τωρινής διοίκησης του δήμου αλλά και των προηγούμενων που επέτρεψαν στο ρυμοτομικό σχέδιο της Ανω Τούμπας, οικόπεδα σαν το παραπάνω να αναγνωρίζονται και να εμφανίζονται σε οικοδομικό τετράγωνο πάνω στο ρέμα. Οπως επίσης και για το γεγονός ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια δεν προχώρησαν σε καμία διαδικασία για την οριοθέτηση και διευθέτηση του ρέματος.

Η Δήμητρα Κάρταλη, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου, ανέφερε ότι η κινητοποίηση της Κυριακής αποτελεί συνέχεια των δράσεων στην πορεία κλιμάκωσης της πάλης. Ηδη έχουν συγκεντρωθεί 1.000 υπογραφές από τους κατοίκους της περιοχής, έχουν γίνει παρεμβάσεις στον δήμο, και το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν με συσκέψεις, συναντήσεις με φορείς, συναυλία, κ.λπ. «Συνεχίζουμε τις δράσεις μας, τον αγώνα μας. Διεκδικούμε να σταματήσει η οικοδόμηση πάνω στο ρέμα και επίσης ευρύτερη αναβάθμιση και χρήση των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν στην περιοχή, οι οποίοι έχουν παρατηθεί και ρημάζουν. Δεν έχουμε παιδικές χαρές, χώρους αναψυχής, ενώ υπάρχει πολύς χώρος, φύση, δάσος, χώροι ελεύθεροι», είπε.

Η Γλύκα Τζιφρή, μέλος του ΔΣ του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Τούμπας, σημείωσε: «Διεκδικούμε την παραπέρα αναβάθμιση της περιοχής και τη δημιουργία ενός ποιοτικού χώρου για ψυχαγωγία για εμάς και τις οικογένειές μας.

Ζητάμε να επισπευσθούν χρονικά οι απαραίτητες διαδικασίες για την ολοκλήρωση των μελετών οριοθέτησης της Περιφερειακής Τάφρου που περιλαμβάνουν φυσικά και το ρέμα Πολυγνώτου στο Κρυονέρι.

Να δεσμευτούν κυβέρνηση και δημοτική αρχή ότι θα εξασφαλιστεί με κρατική χρηματοδότηση η διαμόρφωση ενός περιβαλλοντικά αναβαθμισμένου χώρου πρασίνου, αναψυχής και ξεκούρασης των πολιτών.

Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα ώστε να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και τυχόν διάβρωση της κοίτης του ρέματος για να μην κινδυνεύσουν ανθρώπινες ζωές και οι λαϊκές περιουσίες.

Να παγώσει κάθε αδειοδότηση για οικοδομική δραστηριότητα επί και παρά της Περιφερειακής Τάφρου (συμπεριλαμβανομένου του ρέματος Πολυγνώτου) μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη οριοθέτησης».