ΑΙΤΩΛOΑΚΑΡΝΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΔΟΜΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Σε τροχιά διεκδίκησης υγειονομικοί, σωματεία και φορείς για τα νοσοκομεία και την ΠΦΥ

Σημαντική παρακαταθήκη η κοινή πάλη της Ενωσης Ιατρών με συνδικάτα και άλλους φορείς, απέναντι στα μεγάλα προβλήματα και την εμπορευματοποίηση

Πέμπτη 6 Απρίλη 2023

Από μεγάλη κινητοποίηση στο Μεσολόγγι
Μια σημαντική προσπάθεια, όχι μόνο ανάδειξης των σοβαρών προβλημάτων που επικρατούν στον τομέα της Υγείας στην Αιτωλοακαρνανία αλλά και διεκδικητικής παρέμβασης, καταγράφει τον τελευταίο έναν περίπου χρόνο η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Αιτωλοακαρνανίας, σε κοινή δράση με τα σωματεία των υγειονομικών, Εργατικά Κέντρα, συνδικάτα και λαϊκούς φορείς.

Σταθμό αποτέλεσε η αλλαγή συσχετισμών υπέρ των δυνάμεων που στηρίζονται από τη ΔΗΠΑΚ στην ΕΙΝΝΑΑ, συμβάλλοντας αποφασιστικά όχι μόνο στην αντιπαράθεση με τις διοικήσεις των νοσοκομειακών ιδρυμάτων, την 6η ΥΠΕ και συνολικά την πολιτική υπουργείου Υγείας και κυβέρνησης, αλλά με το σύνολο της πολιτικής που εφαρμόστηκε και από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.ά. Στο πλαίσιο της προσπάθειας για διεκδικήσεις με βάση αυτό που σήμερα έχει ανάγκη ο λαός, η Ενωση πήρε σημαντικές πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, με αποκορύφωμα το μεγάλο πρόσφατο συλλαλητήριο στο Μεσολόγγι για την ουσιαστική ενίσχυση του Νοσοκομείου, με τη συμμετοχή χιλιάδων λαού και τη στήριξη άνω των 60 εργατικών, λαϊκών και άλλων φορέων.

Ανοιξε δρόμος κοινής δράσης

«Ανοιξε ο δρόμος της κοινής δράσης με τα σωματεία των υγειονομικών, με τα Εργατικά Κέντρα, κι αυτό παρά την προσπάθεια να βάλουν τρικλοποδιές η κυβέρνηση και διάφοροι καλοθελητές, Η όξυνση των προβλημάτων, η προσπάθεια από την πλευρά μας για την αντιμετώπισή τους με διάφορες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις, το γεγονός ότι απευθυνθήκαμε πλατιά στον λαό και αυτός συμμετείχε, συνδικάτα του ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, επιστημονικοί φορείς, λαϊκοί σύλλογοι και ευρύτεροι φορείς στήριξαν τα αιτήματά μας. Ενώσαμε τη φωνή μας με πολλούς περισσότερους, με εργατικό - λαϊκό κόσμο, με κοινό παρονομαστή ότι η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα αλλά αγαθό. Αναδεικνύεται για μία ακόμη φορά πόσο σημαντικό είναι αυτό που στα συνθήματά μας αναφέρουμε, ότι μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό. Η εργατική - λαϊκή κινητοποίηση είναι αυτή που θορυβεί τους κυβερνώντες, μπορεί να έχει και αποτελέσματα». Τα παραπάνω μάς μεταφέρει ο Μάκης Αραβανής, πρόεδρος της ΕΙΝΝΑΑ, και προσθέτει:

«Ακόμα και οι 9 θέσεις μόνιμων γιατρών που προκηρύχθηκαν πρόσφατα (5 για το ΓΝ Μεσολογγίου και 4 για το ΓΝ Αγρινίου) και ουσιαστικά αποτελούν ...σταγόνα στον ωκεανό, μπορεί και να ήταν λιγότερες αν δεν είχε προηγηθεί όλη αυτή η πλούσια δράση μας από κοινού με τους εργαζόμενους και τον λαό».

Στέκεται στη συνεχή προσπάθεια αναβάθμισης της λειτουργίας του ΔΣ της Ενωσης, παρά τις δυσκολίες από τα ωράρια και την ίδια την εργασία των μελών του, αλλά και στην επιμονή στην προσπάθεια για κοινή δράση με τα σωματεία των εργαζομένων στα Νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου. Το στίγμα έδωσε η πρωτοβουλία της ΕΙΝΝΑΑ μαζί με το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου πέρυσι το καλοκαίρι, με αφορμή την τότε επικείμενη λειτουργική κατάρρευση και των δύο Χειρουργικών κλινικών των δύο νοσοκομείων.

Κάτω από δύσκολες συνθήκες, πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις στα νοσοκομεία και συλλαλητήριο εκ νέου στο Αγρίνιο, με συμμετοχή άνω των 30 φορέων, δημιουργώντας δυνατότητες ευρύτερης συσπείρωσης, όπως στο Μεσολόγγι. Εκεί, με πρωτοβουλία που πάρθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ και η οποία στηρίχθηκε από την ΕΙΝΝΑΑ και το Εργατικό Κέντρο, πραγματοποιήθηκε ένα μεγαλειώδες για τα δεδομένα της πόλης συλλαλητήριο.

«Και παλαιότερα έγιναν κινητοποιήσεις ενάντια στη συγχώνευση των Νοσοκομείων Αγρινίου και Μεσολογγίου, όμως ήταν άλλο το περιεχόμενο. Σήμερα ξεκινάμε από την ίδια την εμπορευματοποίηση στην Υγεία. Αναδεικνύεται επίσης με τη δράση μας ότι όσες φορές απευθυνόμαστε στους αρμόδιους μόνο με λόγια και συναντήσεις, αυτοί δεν καταλαβαίνουν... Δεν παίρνουν από συζητήσεις», επισημαίνει από την πλευρά της η Βάνα Πατρινού, γραμματέας της ΕΙΝΝΑΑ.

«Βαριά» η υποστελέχωση στο ΓΝ Αγρινίου

Η κατάσταση αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία του μεγαλύτερου νομού της χώρας, με πολύ μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις, απομονωμένα χωριά κ.ά. προβλήματα, είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Στο Αγρίνιο, το Νοσοκομείο, που καλύπτει πληθυσμιακά μια περιοχή από το λεκανοπέδιο της πόλης και τα γύρω χωριά μέχρι την Αμφιλοχία, περίπου 120.000 κατοίκων, αντιμετωπίζει πολύ μεγάλες ελλείψεις, πρώτα και κύρια στο ιατρικό προσωπικό. Στηρίζεται σε έναν Οργανισμό 120 κλινών, που αφορούσε το παλαιότερο κτίριό του. Σήμερα, στο νέο, έχουν αναπτυχθεί 260 κρεβάτια με μειωμένο προσωπικό, λειτουργώντας από την προσπάθεια του τελευταίου και των συμβασιούχων.

Είναι χαρακτηριστικές οι ελλείψεις σε χειρουργούς και παθολόγους, με τους μεν να έχουν αναμονές έως και 400 τακτικών χειρουργείων και τους δε να καλούνται να αντεπεξέλθουν σε 50 - 60 νοσηλευόμενους τη μέρα, ενώ με τους υπάρχοντες γιατρούς δεν θα έπρεπε να ξεπερνούν τους 30. Υπό κατάρρευση βρίσκονται τα ΤΕΠ, με έναν μόνιμο γιατρό (αντί τέσσερις) και μετακινήσεις προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών, αλλά και μεγάλες αναμονές για ασθενείς και συνοδούς.

Η επαναλειτουργία της ΜΕΘ έγινε με κενά 2 γιατρών (3 από 5), καλύπτοντας 6 κρεβάτια (αντί 12), λόγω και της έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού. Σοβαρή δυσλειτουργία, με υπερεφημέρευση των 3 εναπομεινάντων γιατρών, επικρατεί στο Αιματολογικό Εργαστήριο και στην Αιμοδοσία. Με το ελάχιστο των γιατρών, κάτω από τις ανάγκες, λειτουργούν Ουρολογική, ΩΡΛ, ΜΤΝ και Τμήματα όπως το Πνευμονολογικό και το Νευρολογικό. Την ίδια ώρα ο αξονικός τομογράφος είναι πεπαλαιωμένος και θα έπρεπε ήδη να έχει αντικατασταθεί, καθώς παρουσιάζει συνεχείς βλάβες.

Παρά την παραπάνω τραγική κατάσταση, η διοίκηση του νοσοκομείου, προσανατολισμένη στη γενικότερη πολιτική εμπορευματοποίησης, προωθεί τα απογευματινά επί πληρωμή (μέσω των ασφαλιστικών ταμείων) ιατρεία, προκειμένου να διασφαλίσει και έσοδα. Επιπλέον, αναζητεί λύσεις μείωσης των εξόδων ακόμη και για τα αναλώσιμα υλικά, στη γνωστή λογική κόστους - οφέλους, σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων.

Στους τελευταίους οφείλονται ρεπό και άδειες εκατοντάδων ημερών, με την Κασσιανή Λιόπετα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, να επισημαίνει ότι «απαιτείται άμεση τροποποίηση του Οργανισμού Λειτουργίας, βάσει των νέων δεδομένων λειτουργίας του νοσοκομείου αλλά και των πραγματικών αναγκών στον νομό. Οχι μπαλώματα μετακινήσεων και εξάντλησής μας από ίδρυμα σε ίδρυμα».

Την ίδια ώρα η διοίκηση προωθεί την πραγματοποίηση διαγωνισμών για τη φύλαξη και καθαριότητα (μετά τη σίτιση, που την έχει ήδη παραδώσει εδώ και χρόνια), πατώντας στο νομοθετικό έργο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.λπ.). Πρόκειται για μέτρα που στοιχίζουν περισσότερο, για να ικανοποιηθούν οι εργολάβοι, την ώρα που δίνονται ψίχουλα στους εργαζόμενούς τους.

Οδηγείται στο λουκέτο

Το δεύτερο τη τάξει νοσοκομείο της Αιτωλοακαρνανίας, στο Μεσολόγγι, καλύπτει τις ανάγκες περίπου 80.000 κατοίκων (από τμήμα της Φωκίδας μέχρι τον Μύτικα), σε ένα κτίριο ασυντήρητο εδώ και δεκαετίες, και οδηγείται ουσιαστικά σε κλείσιμο εξαιτίας των διαχρονικών ελλείψεων σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Από τις 48 οργανικές θέσεις γιατρών καλύπτονται οι 20! Μέχρι δε τον Ιούνιο προβλέπονται δύο συνταξιοδοτήσεις! Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν η κατάσταση στην Παθολογική, όπου γιατροί από Κέντρα Υγείας κλήθηκαν με «εντέλλεσθε» για εφημερίες. Στην κλινική έχουν απομείνει 3 παθολόγοι, ενώ τόσοι είναι και οι χειρουργοί (από 5). Σε λειτουργική κατάρρευση βρίσκονται η Ορθοπεδική, η Αιμοδοσία και τα Αιματολογικά Εργαστήρια. Γιατροί που συνταξιοδοτήθηκαν, όπως ΩΡΛ, οφθαλμίατρος, νευρολόγος, δεν αντικαταστάθηκαν. Λείπει επίσης ακτινολόγος, για να λειτουργήσει πλήρως το Ακτινολογικό Τμήμα.

Αντί για προσλήψεις προωθήθηκε η λογική των γιατρών με «μπλοκάκι» για την Παθολογική, με ιδιώτη που καλύπτει νοσηλείες και εφημερίες, αυξάνοντας και τα έξοδα σε σχέση με το αν γίνονταν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις.

Πρόκειται για προβλήματα που βιώνουν άμεσα τα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, αν κάποιος χρειαστεί αξονική τομογραφία και δεν υπάρχει προσωπικό στο Μεσολόγγι, θα μετακινηθεί στο Αγρίνιο και από εκεί πολύ πιθανά σε άλλο νοσοκομείο (πλησιέστερα στην Πάτρα), μπλέκοντας σε κυκεώνα μετακινήσεων, εξόδων και όχι μόνο. Τα συγκριμένα περιστατικά αποτελούν σχεδόν καθημερινότητα!

«Λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε παραϊατρικό προσωπικό και του πεπαλαιωμένου Οργανισμού, συγχωνεύονται κλινικές ή κλείνουν Τμήματα, όπως έγινε με το Ορθοπεδικό, που εντάχθηκε στη Χειρουργική», μας λέει ο Αποστόλης Φασσούλας, ορθοπεδικός και μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο ΓΝ Μεσολογγίου, και συμπληρώνει:

«Στην πίεσή μας για τη συνολική στήριξη του νοσηλευτικού ιδρύματος συμπορεύτηκαν κι άλλοι φορείς μαζί μας. Ξεκαθαρίσαμε με την κινητοποίησή μας τον Δεκέμβριο, και στην αιφνιδιαστική επίσκεψη της υφυπουργού κας Γκάγκα στο ίδρυμα, ότι δεν πρόκειται να δεχτούμε ούτε την αλλαγή του χαρακτήρα του ΓΝ από οποιονδήποτε θελήσει να εφαρμόσει κάτι τέτοιο».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Σωματείου, Κώστας Καραγκούνης, επισημαίνει: «Εχει σημασία ο κοινός αγώνας με όλους όσοι βγαίνουν μπροστά, όπως η ΕΙΝΝΑΑ. Με αντίστοιχα αιτήματα και διεκδικήσεις, δείχνοντας ποιος φταίει για την κατάσταση σήμερα. Απαιτείται προκήρυξη όλων των αναγκαίων θέσεων μόνιμων γιατρών και παραϊατρικού προσωπικού, όπως και όλος ο απαραίτητος εξοπλισμός, για παροχή υψηλών υπηρεσιών Υγείας προς τον λαό, από προσωπικό που θα μπορεί να τις προσφέρει, όχι εξουθενωμένο σωματικά και ψυχολογικά, χωρίς εργασιακά δικαιώματα και μέσα στην ανασφάλεια».

Νέες πρωτοβουλίες δράσεις

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν τα μεγάλα προβλήματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας σε όλο τον νομό, καθώς και η παντελής σχεδόν έλλειψη στήριξης της δημόσιας Ψυχικής Υγείας. Για την τελευταία, σε όλη την Αιτωλοακαρνανία υπηρετούν 3 μόνιμοι ψυχίατροι του Δημοσίου (εκ των οποίων οι 2 συνταξιοδοτούνται εντός του έτους) και μόλις 1 παιδοψυχίατρος.

Τα παραπάνω οδηγούν σε νέες πρωτοβουλίες δράσης την ΕΙΝΝΑΑ το επόμενο διάστημα, σε συνεννόηση με τα Σωματεία Εργαζομένων.