ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΕΔΡΩΝ ΚΙΝΑΣ, ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΜΙΣΙΟΝ
Στο επίκεντρο ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι μπίζνες των μονοπωλίων

Ξεχωριστά συμφέροντα για την «επόμενη μέρα» των ανταγωνισμών, πίσω από το κοστούμι των «ειρηνοποιών»

Παρασκευή 7 Απρίλη 2023

Από τη χθεσινή τριμερή συνάντηση στο Πεκίνο
Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία, όπως και οι μπίζνες ανάμεσα σε Κίνα, Γαλλία και ΕΕ, που αποφέρουν τεράστια κέρδη στα γαλλικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια αλλά ταυτόχρονα επηρεάζονται αναπόφευκτα από την ένταση της αντιπαράθεσης του ευρωατλαντικού μπλοκ με το Πεκίνο, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συζητήσεων που είχαν χθες ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος από προχθές πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κίνα.

Στις δηλώσεις τους για τον πόλεμο στην Ουκρανία, οι δύο Πρόεδροι επιχείρησαν να εμφανιστούν ως «ειρηνοποιοί», στη βάση των ξεχωριστών συμφερόντων τους για την «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη. Στην πραγματικότητα, βέβαια, η γαλλική κυβέρνηση συνυπογράφει τις αποφάσεις βαθιάς εμπλοκής της ΕΕ στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στην Ουκρανία και αυξάνει την αποστολή όπλων και εξοπλισμών στο Κίεβο, ενώ το «ειρηνευτικό» σχέδιο της Κίνας είναι ουσιαστικά ένα μέσο για την εξασφάλιση αναβαθμισμένου ρόλου του Πεκίνου στην ευρύτερη περιοχή.

Χρειάζεται «η επανάληψη των συνομιλιών το συντομότερο δυνατόν για την οικοδόμηση μίας βιώσιμης ειρήνης», δήλωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, ενώ απευθυνόμενος στον Κινέζο ομόλογό του ανέφερε πως «γνωρίζω ότι μπορώ να υπολογίζω σε εσάς για την επιστροφή της Ρωσίας στη λογική και όλων των πλευρών στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Από την πλευρά του ο Σι Τζινπίνγκ ισχυρίστηκε ότι η πολιτική της Κίνας για την Ουκρανία μπορεί να συνοψιστεί στη φράση «προώθηση της ειρήνης και του διαλόγου», υπογράμμισε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι να ενθαρρύνει την κατάπαυση του πυρός και να τερματιστεί ο πόλεμος, ενώ κάλεσε τη διεθνή κοινότητα «να απόσχει από οποιαδήποτε ενέργεια θα οδηγούσε σε περαιτέρω επιδείνωση της κρίσης, μέχρι την εξέλιξή της εκτός ελέγχου».

Ο Κινέζος Πρόεδρος πρόσθεσε ότι «τα πυρηνικά όπλα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν», ενώ καταδίκασε οποιαδήποτε «χρήση βιολογικών και χημικών όπλων υπό οποιεσδήποτε συνθήκες». Ο Μακρόν, από την πλευρά του, ανέφερε ότι «ως προς το θέμα αυτό, πρέπει να γίνει υπενθύμιση προς όλους, κυρίως προς τη Ρωσία, η οποία ανακοίνωσε τις προάλλες ότι θέλει να αναπτύξει τέτοια όπλα στη Λευκορωσία».

Παράλληλα, αναφερόμενος στις ανακατατάξεις στον διεθνή συσχετισμό δυνάμεων, ο Σι δήλωσε πως «ο κόσμος γνωρίζει σήμερα βαθιά ιστορική αλλαγή», ωστόσο - συμπλήρωσε - οι σχέσεις ανάμεσα στο Παρίσι και στο Πεκίνο έχουν γνωρίσει «θετική και ομαλή εξέλιξη».

Πυκνώνουν τα «δρομολόγια» αξιωματούχων της ΕΕ στο Πεκίνο

Την κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών ακολούθησε τριμερής συνάντηση με τη συμμετοχή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία σε δηλώσεις της ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ενθάρρυνε τον Σι να επικοινωνήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του, Β. Ζελένσκι.

Υπενθυμίζεται ότι ενώ πρόσφατα ο Κινέζος Πρόεδρος πραγματοποίησε επίσκεψη στη Μόσχα και συναντήθηκε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία μέχρι σήμερα δεν έχει συνομιλήσει καμία φορά με τον Ζελένσκι. Σύμφωνα με δηλώσεις Γάλλου διπλωμάτη, στη χθεσινή συνάντηση ο Σι απάντησε ότι είναι έτοιμος να συνομιλήσει με τον Ζελένσκι, αλλά αυτό θα γίνει «όταν έρθει η κατάλληλη ώρα».

Στο πλαίσιο δε των συνεχών «εκκλήσεων» του Πεκίνου προς την ΕΕ να διαμορφώσει «ανεξάρτητη» πολιτική από αυτή των ΗΠΑ, ο Σι ανέφερε ότι οι σχέσεις Κίνας - ΕΕ δεν κατευθύνονται, δεν εξαρτώνται ούτε ελέγχονται από κανένα τρίτο μέρος.

Παράλληλα με τα παραπάνω, στο επίκεντρο των επαφών του Μακρόν στην Κίνα αναμενόταν να βρεθεί και η επιδίωξη για ενίσχυση των επιχειρηματικών συμφωνιών μεταξύ μονοπωλιακών ομίλων των δύο χωρών.

Τον Μακρόν συνόδευσαν στην Κίνα πάνω από 50 επικεφαλής γαλλικών επιχειρήσεων, ανάμεσά τους κορυφαία στελέχη της «Airbus», της εταιρείας παραγωγής πυρηνικής ενέργειας EDF κ.ά., ενώ ήδη από την πρώτη μέρα της επίσκεψης ο Γάλλος Πρόεδρος είχε προαναγγείλει ότι «θα υπογραφούν σημαντικά συμβόλαια».

Ο Μακρόν και η φον ντερ Λάιεν είχαν επίσης συναντήσεις με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, με τον Γάλλο Πρόεδρο να επισημαίνει «τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία επί της παγκόσμιας ασφάλειας των στρατηγικών ισορροπιών» και την πρόεδρο της Κομισιόν να αναφέρει ότι «οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Κίνα έχουν περιπλακεί τα τελευταία χρόνια και είναι σημαντικό να συζητηθούν από κοινού όλες οι πλευρές της σχέσης αυτής σήμερα, ιδιαίτερα σε αυτό το ευμετάβλητο γεωπολιτικό περιβάλλον». Ανέφερε επίσης η φον ντερ Λάιεν ότι συζήτησε με τον Κινέζο πρωθυπουργό «τρόπους για την εξισορρόπηση των εμπορικών μας σχέσεων».

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, της επιχείρησης διασφάλισης «ισορροπιών» σε αυτήν την «περίπλοκη σχέση», προς όφελος των ευρωπαϊκών μονοπωλίων, συνεχίζονται με ιδιαίτερη πυκνότητα τα «δρομολόγια» Ευρωπαίων αξιωματούχων. Ετσι, λίγες μέρες μετά την επίσκεψη των Μακρόν - φον ντερ Λάιεν στο Πεκίνο, από 13 έως 15 Απρίλη θα επισκεφτεί την Κίνα και ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Ζ. Μπορέλ. Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο Ισπανός πρωθυπουργός Π. Σάντσεθ επισκέφτηκε το Πεκίνο την περασμένη βδομάδα.

Κινεζικές ασκήσεις στο Στενό της Ταϊβάν μετά τη συνάντηση Τσάι - Μακάρθι

Την ίδια ώρα καταγράφεται νέα ένταση στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Κίνας για το ζήτημα της Ταϊβάν, μετά τη συνάντηση που πραγματοποίησε στην Καλιφόρνια ο πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Κ. Μακάρθι, με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.

Το Πεκίνο - που θεωρεί την Ταϊβάν αναπόσπαστο τμήμα της κινεζικής επικράτειας - χαρακτήρισε τη συνάντηση «προκλητική», με το υπουργείο Εξωτερικών να ανακοινώνει ότι «η Κίνα θα λάβει αποφασιστικά και αποτελεσματικά μέτρα για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά της».

Σε αυτό το πλαίσιο, η Κίνα έστειλε πολεμικά πλοία που ξεκίνησαν ναυτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν.

Η Ταϊπέι ανακοίνωσε τον εντοπισμό 3 κινεζικών πολεμικών πλοίων και ενός ελικοπτέρου του κινεζικού Πολεμικού Ναυτικού κοντά στην Ταϊβάν.

Παράλληλα, προχθές το κινεζικό αεροπλανοφόρο «Σαντόνγκ» εντοπίστηκε κάπου 200 ναυτικά μίλια (370 χιλιόμετρα) ανοιχτά των ανατολικών ακτών της νήσου, ενώ το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «USS Nimitz» πλέει 400 ναυτικά μίλια ανατολικά της Ταϊβάν.