ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ
Επικίνδυνη καθημερινότητα να ... βρέχει σοβάδες!
Σάββατο 8 Απρίλη 2023 - Κυριακή 9 Απρίλη 2023

Ενα από τα περιστατικά αυτής της βδομάδας στο Ειδικό Σχολείο Αγίου Δημητρίου
Η οργή και η αγανάκτηση για το έγκλημα στα Τέμπη, στο πιο ασφαλές μέσο όπως θεωρούνταν το τρένο, έστρεψαν επιτακτικά τα βλέμματα στα ζητήματα ασφάλειας σε κάθε τομέα. Ανάμεσα σε αυτά, γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί ιεράρχησαν ως πρώτη προτεραιότητα την ασφάλεια και τις υποδομές στα σχολεία, πόσο μάλλον που αυτήν τη χρονιά, εκτός των άλλων, ζήσαμε ακόμα ένα αδιανόητο γεγονός, θρηνήσαμε έναν νεκρό μαθητή μέσα στο σχολείο του μετά από έκρηξη του καυστήρα!

Η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής πριν από 10 μέρες περίπου έδωσε συνέντευξη Τύπου για το θέμα, παραθέτοντας πλήθος στοιχείων για σχολικές υποδομές υποσυντηρημένες και προβληματικές, ενώ λίγες μέρες πριν είχε καταθέσει και σχετικό υπόμνημα στη Βουλή, ζητώντας αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: Πάρτε μέτρα τώρα για την ασφάλεια των παιδιών μας στα σχολεία!

Φευ! Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι στα ρεπορτάζ γι' αυτές τις πρωτοβουλίες, μια σειρά από νέα περιστατικά ήρθαν να επιβεβαιώσουν τις ξεκάθαρες προειδοποιήσεις των γονιών. Ενδεικτικά, από τις αρχές του τρέχοντος μήνα, μέσα σε μια μόλις βδομάδα έχουμε:

Μαγική εικόνα αντί για άμεσα μέτρα

Φτάνει πια, ως εδώ! Δεν μπορούμε να ανεχτούμε να είναι καθημερινότητα η «βροχή σοβάδων» στα σχολεία! Δεν μπορεί οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους το πρωί στο σχολείο και να κοιτούν τους τοίχους για ρωγμές και τα επικίνδυνα σημεία στα προαύλια ή στις απαρχαιωμένες αθλητικές υποδομές. Ούτε μπορεί να ανεχόμαστε να πετιέται το μπαλάκι της ευθύνης για όλα αυτά από την κυβέρνηση στους δήμους, στον κάθε εργολάβο που αναλαμβάνει μερεμέτια και πάλι πίσω. Είναι όλοι υπόλογοι!

Και είναι έως και προκλητικό μέσα στο ίδιο διάστημα που συμβαίνουν όλα τα παραπάνω, η υπουργός Παιδείας και ο πρωθυπουργός να επισκέπτονται σχολεία για να φωτογραφηθούν με χαμογελαστά παιδικά πρόσωπα και να διαφημίσουν τη διανομή 177.000 σετ ρομποτικής και STEM και 36.000 διαδραστικών πινάκων σε σχολεία όλης της χώρας, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί, ας μην ξεχνιόμαστε, το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει πόρους εκεί που μπορεί να υπάρξει κερδοφορία για τους επιχειρηματικούς ομίλους... Είναι ειρωνεία όμως τον 21ο αιώνα, που ο μαθητής μπορεί να δουλεύει με κιτ ρομποτικής, να πέφτουν παράθυρα και σοβάδες στην τάξη του.

Και είναι ακόμα πιο εξοργιστικά τα παραπάνω γιατί το πρόβλημα των απαρχαιωμένων και κακοσυντηρημένων σχολικών υποδομών είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Μια αναδρομή στα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, μας θυμίζει ότι την τελευταία 5ετία, τόσο με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και ΝΔ, έχουμε γράψει πάμπολλες φορές τη φράση «από θαύμα δεν είχαμε τραυματισμούς», μιλώντας για ταβάνια που «βρέχουν» σοβάδες, για οροφές που καταρρέουν, για παράθυρα που αποκολλιούνται κ.ο.κ.

Είναι γνωστό ότι πάνω από το 50% των υπαρχόντων σχολικών κτιρίων είναι κτισμένα πριν από 40 έως 50 χρόνια, δηλαδή αντικειμενικά οι ανάγκες ελέγχου και συντήρησής τους είναι αυξημένες! Ομως, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ συνυπογράφουν την πολιτική της υποχρηματοδότησης όλα αυτά τα χρόνια, είτε ως κυβερνήσεις είτε ως δημοτικές αρχές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπεύθυνος Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Φίλης, στη συνάντηση που είχε με την Ομοσπονδία Γονέων Αττικής, ισχυρίστηκε ότι αποκλείεται να φτιαχτεί δημόσιος φορέας που να έχει στην ευθύνη του την κατασκευή και συντήρηση των σχολικών μονάδων με διαρκείς ελέγχους και επισκευές όπου χρειάζεται και αντιπρότεινε η Περιφέρεια να έχει την ευθύνη μαζί με τους δήμους, δηλαδή διαιώνιση της σημερινής κατάστασης με ακόμα μεγαλύτερο διαμοιρασμό των ευθυνών. Αντίστοιχα, ιεράρχησε την ενίσχυση του «ψηφιακού σχολείου» με χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, ό,τι δηλαδή κάνει και σήμερα η ΝΔ.

Οταν έχεις όμως σχολεία χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους, χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας, με γερασμένες υποδομές... πρέπει η κάνουλα της χρηματοδότησης να ανοίξει και να στραφεί προς τα εκεί. Γιατί τίποτα δεν μπορεί να ιεραρχηθεί πάνω από την ασφάλεια των παιδιών. Γιατί αυτή δεν μπορεί να λογίζεται ως κόστος. Δεν θα επιτρέψουμε να φεύγουν τα παιδιά μας το πρωί για το σχολείο και να σκέφτονται... «πάμε κι όπου βγει»!


Γ.