Δυναμική κινητοποίηση για αντιπλημμυρικά έργα στο Ληλάντιο
Τρίτη 11 Απρίλη 2023

Με δυναμική παρουσία στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκιδέων, την περασμένη Πέμπτη, οι κάτοικοι του Ληλάντιου Πεδίου απέρριψαν τη μελέτη αντιπλημμυρικών έργων στον Λήλαντα Ποταμό που εκπόνησε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, απαιτώντας ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική θωράκιση και όχι «μπαλώματα».

Τη στήριξη στον αγώνα που δίνουν οι κάτοικοι και πλημμυροπαθείς στο Ληλάντιο Πεδίο συνεχίζει να εκφράζει το ΚΚΕ, με τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο και Διαμάντω Μανωλάκου να καταθέτουν νέα Ερώτηση στη Βουλή.

Με τη δυναμική κινητοποίηση και τις παρεμβάσεις τους οι εκπρόσωποι της Επιτροπής Κατοίκων και Πλημμυροπαθών συνέβαλαν στο να αποκαλυφθεί ότι το σχέδιο της περιφερειακής αρχής για αντιπλημμυρικά έργα δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα και αφήνει τελικά απροστάτευτο τον λαό της περιοχής από τον κίνδυνο νέας πλημμύρας.

Στην τοποθέτησή της η Γρανέττα Τσιβίκα, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Χαλκίδας, τόνισε ότι «η μελέτη πρέπει να απορριφθεί αφού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κύρια γιατί αφορά μόνο την πεδινή κοίτη του ποταμού και αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποσπασματικά. Δεν μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των κατοίκων και των περιουσιών τους». Εκανε επίσης αναφορά στην υποκριτική στάση της δημοτικής αρχής που ψήφισε θετικά για τη μελέτη της Περιφέρειας, ενώ ο συνεργαζόμενος με αυτή μηχανικός έκανε εκτεταμένες παρατηρήσεις που ουσιαστικά αμφισβητούν τη μελέτη!

Επίσης, σημείωσε ότι «ευθύνη βέβαια δεν έχουν μόνο όσοι κυβερνούν σήμερα αλλά και όσοι προηγούμενα κυβέρνησαν αφού το πρόβλημα δεν είναι σημερινό. Ολες οι κυβερνήσεις υποτάσσονται στην πολιτική που "ζυγίζει" τις ανάγκες του λαού για να μπορεί απλόχερα να μοιράζει επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους να "αναπτυχθούν" ("πράσινη ανάπτυξη", τουριστικές επιχειρήσεις κ.ά.) Γι' αυτό άλλωστε προτιμούν τα αποσπασματικά εκ των υστέρων έργα, παρά την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία. Τους κοστίζει φτηνότερα, όπως κυνικά ομολογεί η ίδια η ΕΕ».

Κλείνοντας τόνισε ότι «οι εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση" συνένοχοι στο προδιαγεγραμμένο έγκλημα δεν θα γίνουμε! Αντίθετα, θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, μέσα και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο, τις διεκδικήσεις των κατοίκων για ολοκληρωμένα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους».

Στο πλευρό των κατοίκων βρέθηκε ο Κώστας Μπασδέκης, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κατήγγειλαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης 4 Απρίλη τη μελέτη που εκπόνησε η περιφερειακή αρχή, κάνοντας λόγο για μελέτη - αίσχος που εξαντλεί την αντιπλημμυρική προστασία σε ένα τμήμα μόνο της πεδινής κοίτης του Λήλαντα, δημιουργώντας πιο επικίνδυνη κατάσταση.

Την αμέριστη στήριξη στον αγώνα των κατοίκων του Ληλάντιου Πεδίου εξέφρασε ο Γιώργος Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, με γραπτή δήλωσή του.