ΚΚ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση στην Αγκυρα

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θ. Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος

Τρίτη 11 Απρίλη 2023

Από τη μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚ Τουρκίας
Χιλιάδες μέλη και φίλη του ΚΚ Τουρκίας (ΤΚΡ) κατέκλυσαν την Κυριακή 9 Απρίλη το κλειστό γυμναστήριο «Ατατούρκ» της Αγκυρας, στη μεγάλη συγκέντρωση που οργάνωσε το ΤΚΡ στην τουρκική πρωτεύουσα, μπροστά στις εθνικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα στις 14 Μάη.

Στη συγκέντρωση συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, βουλευτής και επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος.

Κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση ήταν ο ΓΓ της ΚΕ του TKP Κεμάλ Οκουγιάν, ο οποίος παρουσίασε τις θέσεις του ΤΚΡ για τις εκλογές και τη διέξοδο που έχει ανάγκη ο λαός απέναντι στο σύστημα της εκμετάλλευσης, για να μη βρεθεί ξανά κάτω από τα συντρίμμια, να μην αισθάνεται ανήμπορος απέναντι στους σεισμούς, στις πλημμύρες, στις επιδημίες ή στις οικονομικές κρίσεις.

Στη μεγάλη πολιτική εκδήλωση έδωσαν το «παρών» και ανακοινώθηκαν επίσημα οι 600 υποψήφιοι βουλευτές του ΚΚ Τουρκίας, ενώ το πρόγραμμα της συγκέντρωσης «έντυσαν» άνθρωποι των Γραμμάτων και της Τέχνης, με απαγγελίες ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα.

Οι λαοί μας χρειάζονται ισχυρό ΚΚ στην Τουρκία και στην Ελλάδα

Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Θ. Παφίλης απηύθυνε θερμό, συντροφικό, αγωνιστικό χαιρετισμό εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ στα μέλη, στα στελέχη και στους φίλους του TKP.

Χαιρετισμό εκ μέρος του ΚΚΕ απηύθυνε ο Θ. Παφίλης
Ανάμεσα σε άλλα επεσήμανε: «Η ζωή τα έφερε έτσι που μαζί Τούρκοι και Ελληνες κομμουνιστές δίνουμε την ίδια περίοδο μια σημαντική εκλογική μάχη τον Μάη, μιας και οι εκλογές στις δύο χώρες μας διεξάγονται με μόλις μία βδομάδα διαφορά.

Τι σημαίνει όμως η ψήφος στους κομμουνιστές στις σημερινές συνθήκες, που το κεφάλαιο εντείνει την εκμετάλλευση, που σπρώχνει τους λαούς στο σφαγείο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπως είναι αυτός ο πόλεμος που έχει ξεσπάσει στην Ουκρανία; (...)

Ο Θ. Παφίλης υπογράμμισε ότι όπως είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ, η ζωή διέψευσε πανηγυρικά όσους και στην Τουρκία διατείνονταν ότι «η εκλογική νίκη του "αριστερού" ΣΥΡΙΖΑ θα άλλαζε δήθεν τα πράγματα για τον λαό προς το καλύτερο. (...) Ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση ψήφισε και εφάρμοσε ένα "βουνό" από νέους αντιλαϊκούς νόμους (...) προχώρησε σε συμφωνία για γιγάντωση των αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα. Και έπειτα παρέδωσε τη "σκυτάλη" των αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων στο δεξιό κόμμα της ΝΔ».

Με αφορμή τους πρόσφατους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και το έγκλημα με τα τρένα στα Τέμπη, ο Θ. Παφίλης τόνισε ότι η λύση για τους λαούς δεν είναι να αλλάζουν κάθε τόσο τον «μηχανοδηγό» του «τρένου», αλλά να αλλάξουν τις «ράγες» πάνω στις οποίες κινούνται οι χώρες τους, απέναντι στην εγκληματική πολιτική του αστικού κράτους, που υπηρετεί το καπιταλιστικό κέρδος.

Εξέφρασε για άλλη μια φορά την αλληλεγγύη των κομμουνιστών και όλου του ελληνικού λαού στους σεισμόπληκτους της Τουρκίας. Επεσήμανε το πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, με μπροστάρηδες το ΚΚΕ και το ΠΑΜΕ.

«Πλήθος δραστηριοτήτων έδειξε πως οι δύο λαοί, της Ελλάδας και της Τουρκίας, δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά κι αυτό μπορεί να γίνει βγάζοντας από τη μέση όλα εκείνα τα συμφέροντα των αστικών τάξεων, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που διαρκώς εμποδίζουν κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

Τόνισε ακόμα ότι «οι κομμουνιστές και στις δύο χώρες έχουμε την ίδια "θετική ατζέντα", αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, για την κοινωνία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, που θα καλύπτει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών».

Και κλείνοντας υπογράμμισε: «Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής, με ισχυρό ΚΚ, όπως λέει το εκλογικό σύνθημα του ΚΚΕ! Η εργατική τάξη της Τουρκίας έχει το ΚΚ Τουρκίας, το δικό της Κόμμα, και αυτό καλείται να ψηφίσει στις εκλογές.

Οι λαοί χρειαζόμαστε σήμερα ισχυρό ΚΚ στην Τουρκία, ισχυρό ΚΚ στην Ελλάδα, σε κάθε χώρο δουλειάς, στα συνδικάτα, σε κάθε λαϊκή γειτονιά, και στις εκλογές του Μάη, ώστε "να τα αλλάξουμε όλα"!

Καλή δύναμη στον αγώνα σας! Ζήτω το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!».