ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΤΟΥΣ
«Δεν θα περάσει η τρομοκρατία» διαμηνύουν σωματεία σε χώρους δουλειάς

Νέες κινητοποιήσεις ενάντια σε εκδικητικές απολύσεις, διώξεις και τραμπουκισμούς

Τρίτη 11 Απρίλη 2023

Από την κινητοποίηση καταγγελίας των εργοδοτικών επιθέσεων σε κατάστημα της Θεσσαλονίκης
Μαζική και μαχητική κινητοποίηση έξω από την επιχείρηση «Τζαμάικα» στη Βασιλίσσης Ολγας στη Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε το βράδυ της Παρασκευής το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ), απαιτώντας να καταβληθούν τα δεδουλευμένα και να σταματήσουν η εργοδοτική τρομοκρατία, ο τραμπουκισμός, οι βιαιοπραγίες σε βάρος εργαζομένων.

Ηταν άλλη μια υπόθεση ωμής εργοδοτικής τρομοκρατίας, που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και έρχεται να προστεθεί στο πογκρόμ απολύσεων και διώξεων εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους, δείχνοντας έτσι τους φόβους της εργοδοσίας.

Θυμίζουμε ότι τρεις πρώην εργαζόμενοι του παραπάνω καταστήματος κατήγγειλαν την εργοδοσία για χρωστούμενα δεδουλευμένα πάνω από 2.000 ευρώ στον καθέναν (Δώρα, επιδόματα, υπερωρίες και προσαυξήσεις) και για ημιασφάλιση. Μέλη του ΣΕΤΕΠΕ προχώρησαν σε διά ζώσης επικοινωνία με την εργοδοσία και γνωστοποίηση της καταγγελίας των εργαζομένων. Οπως καταγγέλλει όμως το ΣΕΤΕΠΕ, ο εργοδότης «απάντησε με πρωτοφανή επιθετικότητα, απειλώντας σωματικά μία εκ των συναδελφισσών και, όταν συναδέλφισσα και μέλος της διοίκησης του ΣΕΤΕΠΕ μπήκε στη μέση για να τον σταματήσει, έφτασε στο σημείο να την πιάσει από τον λαιμό και να τη σύρει στη γωνία, τραμπουκίζοντάς την, για να την εκφοβίσει. Η χυδαιότητα δεν είχε όρια, αφού συνέχισε δείχνοντας με το δάχτυλο τις συναδέλφισσες που διεκδικούν τα χρήματά τους και απειλώντας τες με εκφράσεις τύπου "εσύ θα πεθάνεις"».

Απέναντι σε αυτήν την ωμή βία και τις απειλές, το ΣΕΤΕΠΕ απάντησε με δυναμική κινητοποίηση εργαζομένων του κλάδου και άλλων κλάδων, στέλνοντας ξεκάθαρο το μήνυμα στην εργοδοσία ότι θα βρει απέναντί της όλο τον κλάδο συλλογικά.

Με τα πανό τους απαίτησαν «Δώστε τα δεδουλευμένα. Ζωή και δουλειά με δικαιώματα» και διαμήνυσαν ότι «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οπλο μας το Συνδικάτο μας».

Οι εργαζόμενοι στάθηκαν έξω από το κατάστημα βροντοφωνάζοντας ότι «Μισθό, ένσημα, Δώρα, υπερωρίες, άδειες και ρεπό δεν τα παζαρεύουμε, τα διεκδικούμε», διαμηνύοντας στην εργοδοσία ότι δεν πρόκειται να τους τρομάξει με την ωμή βία και την τρομοκρατία.

Η Μαριάννα και η Χριστίνα, δύο από τις τρεις απολυμένες, σε δηλώσεις τους περιέγραψαν την εργοδοτική αυθαιρεσία και ανέδειξαν την εμπιστοσύνη και τη σιγουριά που νιώθουν οργανωμένες στο σωματείο τους, την πίστη τους ότι μόνο έτσι, οργανωμένα και συλλογικά, μπορούν οι εργαζόμενοι να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Ο Γιάννης Ελευθεριάδης, γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΤΕΠΕ, ανέφερε ότι «δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας εκφοβίσει, να μας τρομάξει, να μας εμποδίσει να διεκδικούμε όσα δικαιούμαστε», ενώ ο Γιώργος Μπρανίκας, πρόεδρος του ΣΕΤΕΠΕ, ανακοίνωσε κλιμάκωση του αγώνα και με νέες κινητοποιήσεις, ένταση της πάλης για δουλειά με δικαιώματα και αξιοπρεπείς μισθούς.

Για την εκδικητική απόλυση στη «Βιοδιάγνωση»

Με μία ακόμα κινητοποίηση το απόγευμα της Παρασκευής έξω από το κατάστημα της «Βιοδιάγνωσης», στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, εργατικά σωματεία και φοιτητικοί σύλλογοι απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόλυση του προέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Κλινικών Βόρειας Ελλάδας.

«Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε βήμα πίσω», τόνισε ο απολυμένος Νίκος Θανάκος, πρόεδρος του Σωματείου. Μιλώντας στους συγκεντρωμένους υπογράμμισε ότι η απόλυσή του με συνοπτικές διαδικασίες από τον όμιλο, μετά τις απεργίες για το έγκλημα στα Τέμπη, στόχο είχε να σπάσει το κλίμα που δημιουργήθηκε για μαζικές διεκδικήσεις στον κλάδο. «Η συμπαράσταση των σωματείων και σήμερα δείχνει πως η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας», τόνισε.

Τη στήριξή τους στον απολυμένο μετέφεραν μιλώντας στη συγκέντρωση εκ μέρους των σωματείων τους ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), και ο Πέτρος Σημάδης εκ μέρους της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης.

Τη συμπαράσταση του ΚΚΕ εξέφρασε αντιπροσωπεία του Κόμματος αποτελούμενη από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της ΚΕ, και τις υποψήφιες βουλευτές Α' Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Νάσια Αγοραστού και Ρούλα Γεωργιάδη.

Καταρρίφθηκαν τα εργοδοτικά επιχειρήματα στον «Αμβροσιάδη»

Να πάρει πίσω την απόλυση του αντιπροέδρου του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Πιερίας «Η Πρωτοπορία», απαιτεί το Σωματείο από την εργοδοσία της εταιρείας «Κοτόπουλα Αμβροσιάδης ΑΒΕΕ». Το Σωματείο ενημερώνει ότι ο συνδικαλιστής απολύθηκε επειδή απέργησε στις 8 Μάρτη και τονίζει ότι πλέον υπάρχει και το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας, που απορρίπτει τα σαθρά επιχειρήματα της εργοδοσίας. Πιο συγκεκριμένα, το ΣΕΠΕ αποφαίνεται ότι «από το μέγεθος της επιχείρησης αλλά και την οργανωτική δομή της, η επιθεωρητής Εργασίας έχει την άποψη ότι η επιχείρηση δύναται να απασχολήσει τον εργαζόμενο με την ειδικότητα του οδηγού», καταρρίπτοντας έτσι τα περί «οικονομοτεχνικών λόγων».

Το Σωματείο αναδεικνύει ότι αυτό που επιδιώκει η εργοδοσία είναι «να ξεμπερδεύει με την όποια αγωνιστική φωνή στον χώρο δουλειάς, προκειμένου να μπορεί ανενόχλητη να ξεζουμίζει τους εργαζόμενους και να διασφαλίζει την απρόσκοπτη και συνεχώς αυξανόμενη κερδοφορία της.

Αυτό μαρτυρούν άλλωστε και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στην επιχείρηση έπειτα από έλεγχο του ΣΕΠΕ, ο οποίος αφορούσε παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας».

Ολοι στο πλευρό απολυμένης που απέργησε

Παρέμβαση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης από την εργοδοσία της εταιρίας «Ε.Ι. Παπαδόπουλος ΑΕ», μόλις δύο βδομάδες μετά τη μεγάλη απεργία, πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου το Σωματείο Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας, απαιτώντας να παρθεί πίσω η απόλυση αλλά και να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι.

Το Σωματείο αναφέρει ότι «η εργοδοσία προχώρησε σε απόλυση εργαζόμενης στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης, επειδή απέργησε τη μέρα της μεγάλης πανελλαδικής απεργίας στις 16 Μάρτη». Σημειώνει ότι πρόκειται για εργαζόμενη που δούλευε με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εδώ και δυόμισι χρόνια, όπως η πλειοψηφία των εργατών και εργατριών στο τμήμα της παραγωγής του εργοστασίου της Θεσσαλονίκης, αλλά και πανελλαδικά στα τέσσερα εργοστάσια. «Πρόκειται ξεκάθαρα για εκδικητική απόλυση. Την τακτική αυτή την ακολουθεί η εταιρεία εδώ και πολλά χρόνια, με στόχο το τσάκισμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την τρομοκράτησή τους. Η εργαζόμενη ήταν η μόνη που απέργησε και η μόνη στην οποία δεν ανανέωσαν τη σύμβαση εργασίας», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σημειώνει επίσης ότι δεν είναι καθόλου τυχαίο που «μόλις δύο μέρες πριν την απεργία η συνάδελφος, μαζί με την πλειοψηφία των εργατών και εργατριών της βάρδιάς της, έκαναν συνάντηση με τη διεύθυνση προσωπικού του εργοστασίου για να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν λύσεις για τις υπερωρίες που δουλεύουν από πέρυσι τον Ιούνιο, για το ότι καλύπτουν δύο και τρία πόστα, για το ότι καθημερινά είναι ζήτημα το αν θα βγουν στο πετσοκομμένο τους 15λεπτο διάλειμμα και αν θα τους επιτραπεί να πάνε ακόμα και στην τουαλέτα, αλλά και συνολικά για την κατάσταση που επικρατεί με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, αφού συνεχίζουν κάθε μήνα μέχρι και σήμερα να ανακυκλώνουν τους εργαζόμενους, λες και λήγουν, σαν τα μπισκότα».