ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Με πλούσια πείρα και νέες δυνάμεις για την οργάνωση του αγώνα επιβίωσης

Βήματα ενίσχυσης με συλλόγους και νέους αγρότες συνδικαλιστές καταγράφηκαν στο πρόσφατο Συνέδριο

Πέμπτη 13 Απρίλη 2023

INTIME NEWS

Από τους πρόσφατους μεγάλους αγώνες των αγροτών της Καρδίτσας
Στον απόηχο των αγροτικών κινητοποιήσεων και του μεγάλου μπλόκου που στήθηκε έξω από την Καρδίτσα για 23 μέρες, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη Πέμπτη το Συνέδριο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας.

Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η πείρα από τον σκληρό και μακρόχρονο αγώνα επιβίωσης που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, με τους εκλεγμένους αντιπροσώπους να αναδεικνύουν τη σημασία που έχει για την οργάνωση της πάλης η ύπαρξη και λειτουργία Αγροτικών Συλλόγων στα χωριά αλλά και της Ομοσπονδίας στο επίπεδο του νομού. Επιβεβαιώθηκε επίσης η συμπόρευση με άλλες Ομοσπονδίες και Αγροτικούς Συλλόγους μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, που το πλαίσιο πάλης της εκφράζει τα συμφέροντα της πλειοψηφίας των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η πολύμορφη δράση της Ομοσπονδίας, το κύρος και ο ρόλος που έχει κατακτήσει όλα αυτά τα χρόνια στην οργάνωση της πάλης των βιοπαλαιστών αγροτών, αποτυπώθηκαν και στο γεγονός ότι στο Συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 22 Συλλόγους, έναντι 20 την προηγούμενη φορά. Παράλληλα, το προηγούμενο διάστημα ανασυγκροτήθηκαν έξι Σύλλογοι και συγκροτήθηκε ένας καινούργιος. Ακόμα, στην πλειοψηφία των Συλλόγων υπήρξε αυξημένη συμμετοχή σε σχέση με την τελευταία φορά, ιδιαίτερα νέων ηλικιακά αγροτών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή αυτή έγινε κατορθωτή παρά το γεγονός ότι συνεχίζεται η μείωση του αγροτικού πληθυσμού του νομού Καρδίτσας, εξαιτίας των πολιτικών ξεκληρίσματος που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, στο πλαίσιο και της ΚΑΠ.

Οι αντιπρόσωποι εξέλεξαν νέο Διοικητικό Συμβούλιο, το οποίο προχθές επανεξέλεξε πρόεδρο τον Κώστα Τζέλλα και νέα Εξελεγκτική Επιτροπή.

Παράλληλα, στο νέο ΔΣ συμμετέχουν νέοι αγρότες, που αναδείχθηκαν μετά και τις τελευταίες κινητοποιήσεις.

Πλούσια δράση και παρακαταθήκη για τον σκληρό αγώνα επιβίωσης

Στην εισήγησή του ο Κ. Τζέλλας αναφέρθηκε συνοπτικά στα οξυμένα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, οι χαμηλές τιμές που διαμορφώνουν οι βιομήχανοι και οι μεγαλέμποροι, που κυριαρχούν στην αγορά, και η έλλειψη προστασίας από τις φυσικές καταστροφές, καθώς ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τα δε απαραίτητα έργα για την ασφάλεια της παραγωγής δεν υλοποιούνται με ταχύτητα, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο, ενώ το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη νέα ΚΑΠ, τονίζοντας ότι θα επιφέρει νέα πλήγματα στους αγρότες, αλλά και στα προβλήματα που θα προκύψουν για πολλές καλλιέργειες από την έλλειψη νερού.

Ο Κ. Τζέλλας τόνισε ακόμα ότι κόντρα στο κλίμα μοιρολατρίας, ηττοπάθειας και αναμονής που καλλιεργείται χρόνια τώρα, η Ομοσπονδία, παρά τις αδυναμίες που υπάρχουν, έχει κατακτήσει την εμπιστοσύνη των βιοπαλαιστών αγροτών και είναι σημείο αναφοράς στον νομό, συμβάλλει στην ανάπτυξη των αγώνων καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε στις πολύμορφες δράσεις στα καταστήματα της ΔΕΗ για τη μείωση της τιμής του ρεύματος, στον ΕΛΓΑ για τις πενιχρές αποζημιώσεις, στα μεγάλα συλλαλητήρια για τις ζημιές που προκάλεσε ο «Ιανός» τον Σεπτέμβρη του 2020, αλλά και στις δεκάδες κινητοποιήσεις με τρακτέρ, τα μπλόκα που στήθηκαν φέτος στην Καρδίτσα και τα προηγούμενα χρόνια στη Νίκαια Λάρισας, σε συντονισμό με άλλες Ομοσπονδίες και Συλλόγους. Αναφέρθηκε ακόμα σε δράσεις που έγιναν έξω από το Γενικό Νοσοκομείο και τα Κέντρα Υγείας την περίοδο της πανδημίας, καθώς και σε άλλες δράσεις από κοινού με εργατικά σωματεία και συλλόγους αυτοαπασχολούμενων.

«Με αυτή την παρακαταθήκη συνεχίζουμε, γιατί τα προβλήματά μας δεν θα λυθούν από διάφορους "σωτήρες", αλλά με τους αγώνες μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο Κώστας Χιοκτούρης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νέου Ικονίου, στάθηκε στη μεγάλη συμμετοχή νέων ηλικιακά αγροτών τόσο στο πρόσφατο μπλόκο όσο και σε πολλές αρχαιρεσίες στους Συλλόγους, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχουν δυνατότητες για τη συνέχιση του αγώνα διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης.

Ο Σωτήρης Γιαννακός, αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, επεσήμανε τον ρόλο που παίζει για την ανάπτυξη των αγώνων και τον συντονισμό τους με κοινό πλαίσιο αιτημάτων η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. Ξεχώρισε δε την ανάγκη να γίνουν βήματα στη λειτουργία της Ομοσπονδίας και των Αγροτικών Συλλόγων.

Ο Γιάννης Τσιούτρας, γραμματέας της Ομοσπονδίας, ανέφερε αρχικά ότι η αυξημένη συμμετοχή στους Συλλόγους, η ανασυγκρότηση κάποιων απ' αυτούς και το πολύ μαζικό πρόσφατο μπλόκο αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.

Στη συνέχεια τόνισε ότι στο στόχαστρο του αγώνα που δίνουν οι βιοπαλαιστές αγρότες πρέπει να βρίσκεται η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, υπηρετώντας τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων και υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΚΑΠ της ΕΕ.

Είπε χαρακτηριστικά: «Απέναντί μας έχουμε όλες τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, που αρνούνται να ικανοποιήσουν τις διεκδικήσεις μας, γιατί - όπως λένε - αυτές βρίσκονται εκτός των "αντοχών της οικονομίας". Τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, που εκμεταλλεύονται τον μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Αυτούς δηλαδή που μας πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά μέσα και εφόδια και αγοράζουν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα μας, τα οποία όμως φτάνουν πανάκριβα στην κατανάλωση για τις λαϊκές οικογένειες. Απέναντί μας είναι η ΚΑΠ της ΕΕ, που εντείνει την καταλήστευση του μόχθου των αγροτών από τους μεταποιητές, τους διάφορους μεσάζοντες και τις τράπεζες, μέσω του ακόμα μεγαλύτερου ελέγχου της αγροτικής παραγωγής από όλους αυτούς. Τα αιτήματά μας χτυπάνε στην καρδιά των αιτιών, είναι αυτά που θα μας εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα. Γιατί ακριβώς μειώνουν το κέρδος, σε αυτήν τη φάση, αυτών που μας εκμεταλλεύονται. Για παράδειγμα, εγγυημένες τιμές σημαίνει πως θα μειωθούν τα κέρδη των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. Μόνο με αυτά τα αιτήματα, αυτόν τον προσανατολισμό και όταν είμαστε μαζικοί μπορούμε να αποσπάμε κάτι».

Συνέχεια με μαζικοποίηση και δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων

Αφού στάθηκε στο γεγονός ότι οι αγρότες πρέπει να κρίνουν τα διάφορα κόμματα από τη στάση που αυτά κρατάνε απέναντι στα αιτήματα και στις μορφές πάλης, ο Γ. Τσιούτρας τόνισε ότι «δεν δείχνουμε εμπιστοσύνη σε όλους τους επίδοξους "σωτήρες" που θα εμφανιστούν πάλι να μοιράσουν υποσχέσεις πάνω στην αγωνία μας και στην αβεβαιότητά μας για το μέλλον!»

Κλείνοντας, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που πρέπει να γίνει το επόμενο διάστημα για τη μαζικοποίηση και το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων, την πιο ουσιαστική λειτουργία της Ομοσπονδίας, την εξασφάλιση συχνής επαφής με τα μέλη των ΔΣ των Συλλόγων, την καλή παρακολούθηση των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά και την ένταση της διαπάλης με όσους στηρίζουν αυτήν την πολιτική, ώστε να κατοχυρώνεται η Ομοσπονδία σε περισσότερους αγρότες και να μεγαλώνει η ικανότητα κινητοποίησής τους.