ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
Επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας ζητούν συγγενείς θυμάτων και επιζήσαντες
Πέμπτη 20 Απρίλη 2023

INTIME NEWS

Εν αναμονή της δημοσιοποίησης του πορίσματος για το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη μετωπική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη στις 28/2/23 με 57 νεκρούς, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση, οι οικογένειες των θυμάτων, οι τραυματίες επιζήσαντες ζητούν μέσω των συνηγόρων τους την επίσπευση της δικαστικής διαδικασίας. Από έναν από αυτούς, μάλιστα, τον Λ. Αποστολίδη, καταγγέλθηκε ότι η «Hellenic Train», η εταιρεία που έχει τα δρομολόγια, «στην προσπάθειά της να σκεπάσει τις ευθύνες της καταφεύγει σε πράξεις και ενέργειες που αποσκοπούν στη συναλλαγή και στην εξαγορά των συγγενών των θυμάτων και των τραυματιών».

Παράλληλα, αίτημα αποφυλάκισης κατέθεσαν οι δικηγόροι του 63χρονου επιθεωρητή του ΟΣΕ, ενός από τους 2 προφυλακισμένους υπαλλήλους του Οργανισμού. Το Συμβούλιο Εφετών καλείται να αποφανθεί επί του αιτήματος.

Πάντως, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων που όρισε η κυβέρνηση εξαρχής δηλώνει ότι «δεν ασχολείται με καταλογισμό ή και με επιμερισμό ευθυνών, αρμοδιότητα που σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον νόμο ανήκει μόνο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές». Αναφέρει ότι κύριο μέλημά της είναι «να εντοπιστούν τα προβλήματα στην όλη διάρθρωση των εμπλεκομένων στη λειτουργία των σιδηροδρομικών μεταφορών, φορέων, Οργανισμών και αρχών και στην άσκηση των αρμοδιοτήτων φυσικών ή νομικών προσώπων και ιδίως να προταθούν λύσεις, που θα συμβάλουν - στο πλαίσιο και των λοιπών διερευνήσεων, μελετών, προτάσεων και πρωτοβουλιών των αρμοδίων προς τούτο φορέων και αρχών - στη λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων που θα αποτρέψουν ίδια ή παρόμοια δυστυχήματα στο μέλλον». Το πόρισμα κινείται στις γνωστές ράγες της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης των μεταφορών που εφαρμόζονται σε όλη την ΕΕ, όπου τα ουσιαστικά μέτρα, με βάση τις σύγχρονες τεχνολογικές δυνατότητες, θεωρούνται κόστος.

Ταυτόχρονα, έντονες είναι οι αντιδράσεις των εργαζομένων στους σιδηρόδρομους, που ούτε καν κλήθηκαν από τους εμπειρογνώμονες. Το μόνο που τους ζητήθηκε είναι να καταθέσουν τα υπομνήματα που υπέβαλλαν στις διοικήσεις, προειδοποιώντας για τους ενδεχόμενους κινδύνους.