Τα εγκληματικά
Τετάρτη 3 Απρίλη 2002

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΦΥΣΙΚΑ, ουδείς λόγος συντρέχει για τη σύσταση ενός Ειδικού Δικαστηρίου για Εγκλήματα Πολέμου με κατηγορούμενο τον Αριέλ Σαρόν και την παρέα του, έτσι δεν είναι; Τουλάχιστον για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε μέλος, αυτό είναι σίγουρο.

Δεν έκανε και τίποτε ο άνθρωπος. Βέβαια, αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι μόνο τις τελευταίες δυο βδομάδες έχει καταπατήσει κάθε διεθνή συνθήκη που αφορά στις πολεμικές επιχειρήσεις και κάθε έννοια ανθρωπισμού και διεθνούς δικαίου...

Να υποθέσουμε ότι οι ανθρώπινες ασπίδες αιχμαλώτων μπροστά από τα τεθωρακισμένα, οι μαζικές εκτελέσεις, οι έφοδοι σε άμαχο πληθυσμό και ο αποκλεισμός του Αραφάτ κινούνται στα πλαίσια των ...νέων πρακτικών για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, σύμφωνα με το ...σύγχρονο διεθνές δίκαιο;

Χώρια, που όλα τα παραπάνω χρηματοδοτούνται με τρία δισεκατομμύρια δολάρια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Διαθέτουν, δηλαδή, την «ευγενική χορηγία» του Τζορτζ Μπους, του πρώτου στον κόσμο ανθρωπιστή, δηλαδή.

ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ πάνε δυο - δυο, ως γνωστόν. Αλλά όταν πρόκειται για την Γιάννα Αγγελοπούλου και την Βάσω Παπανδρέου την ώρα που επιθεωρούν έργα των Ολυμπιακών Αγώνων, όπως καταλαβαίνετε, πρόκειται για κάτι περισσότερο.

Ακόμα κι όταν το προηγούμενο διάστημα πέφτανε τα μαχαιρώματα το ένα μετά το άλλο, φαίνεται πως βρήκαν αυτό που τις ενώνει. Λένε ότι είναι η Ολυμπιάδα και η επιτυχία της. Μόνο, που η συγκεκριμένη φράση χωράει πολλές ερμηνείες. Για τους «σπόνσορες», πάντως, επιτυχημένη διαφαίνεται.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΕΝΤΑΞΕΙ, ΔΕ λέμε ...μεγαλεπήβολα τα σχέδια του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για την επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ, μόνο που ...ξεχνάει ότι τα πάντα είναι θέμα υλικών. Και στη συγκεκριμένη περίπτωση, όσο κι αν βαφτίζουν καινούρια τα υλικά, μόνο τέτοια δεν είναι.

Πάντως, θα άξιζε η προσπάθεια. Ετσι, για να διασκεδάσουμε κι εμείς λίγο. Μόνο, που το κίνημα βρίσκεται σε κακή περίοδο, ως γνωστόν, για κάτι τέτοια. Διαλέγουν υποψηφίους δημάρχους τώρα και δεν είναι ό,τι καλύτερο αυτό για την εσωτερική συνοχή και ομόνοια.