ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
«Απευθυνόμαστε σ' όλους όσοι θίγονται από την κυβερνητική πολιτική»

Εκτενή αποσπάσματα από την προχτεσινή ομιλία του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων, στο θέατρο «Γκλόρια»

Τετάρτη 3 Απρίλη 2002

Στην κατάμεστη αίθουσα του θεάτρου «Γκλόρια» έγινε, προχτές το απόγευμα, η αρχή. Ο κόσμος, που δε χωρούσε μέσα στο μικρό - όπως αποδείχτηκε - θέατρο, περίμενε στο φουαγιέ και στη στοά μπροστά από αυτό. Και ήταν ο κόσμος που θα δώσει, μαζί με τόσους άλλους που δεν ήταν παρόντες, τη μάχη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές για μια Αθήνα διαφορετική, για μια Αθήνα με κέντρο τον εργαζόμενο άνθρωπο, στο πλευρό της «Συμπαράταξης για την Αθήνα» και του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Σπύρου Χαλβατζή. Για να διεκδικήσουν μαζί την πόλη που δικαιωματικά τους ανήκει.

Οπως δικαιωματικά ανήκει και στο λαό της Παλαιστίνης η ελευθερία του, μια και την ίδια ώρα που πραγματοποιούνταν η εκδήλωση της «Συμπαράταξης», οι Αθηναίοι διαδήλωναν στους δρόμους της πρωτεύουσας υπέρ του παλαιστινιακού λαού, που δοκιμάζεται αυτές τις δύσκολες ώρες κάτω από τα πυρά των δυνάμεων του Ισραήλ.

Ο Σπ. Χαλβατζής, ξεκινώντας την ομιλία του, έδωσε το στίγμα: «Αισθανόμαστε τούτες τις ώρες αλληλέγγυοι στον αγώνα του λαού και των παιδιών της Παλαιστίνης, που, δίνοντας τη μάχη για λευτεριά και ανεξαρτησία, για να έχουν στα δικά τους χώματα τη δική τους πατρίδα, υφίστανται γενοκτονία από τις σιδερόφραχτες δυνάμεις του ισραηλινού στρατού. Οι Αμερικανοί, με όργανο την κυβέρνηση Σαρόν, χαράσσουν μια νέα αιμάτινη γραμμή στην Παλαιστίνη. Οι "σοσιαλιστές" της ΕΕ σε θέση Πόντιου Πιλάτου "νίπτουν τας χείρας". Θέλουν να δείξουν ότι οι αγωνιζόμενοι λαοί δεν έχουν δικαιώματα, δεν έχουν δυνατότητα να φτιάξουν την πατρίδα τους. Η διεθνιστική αλληλεγγύη των εργαζομένων, των λαών όλου του κόσμου, είμαστε σίγουροι ότι θα δικαιώσει τον αγώνα των Παλαιστινίων».

Στην εκδήλωση ήταν όλοι εκεί. Εργάτες των χεριών και του πνεύματος, αγωνιστές της ένδοξης Εθνικής Αντίστασης και νεολαίοι, καλλιτέχνες και ηθοποιοί, μαχόμενες γυναίκες. Ανθρωποι που, άλλος λίγο-άλλος πολύ, θα βάλουν το λιθαράκι για μια Αθήνα προς όφελος της μεγάλης πλειοψηφίας των Αθηναίων. Προς όφελός τους.

Από τη συγκέντρωση, όμως, «λείπει η φυσική παρουσία του ανθρώπου που έβαλε ανεξίτηλα τη σφραγίδα του στην πορεία της "Συμπαράταξης". Δεν απουσιάζει όμως. Με τη σκέψη, τη δράση, την προσφορά του και τις κοινές μας ιδέες, που συνεχίζουμε να υπηρετούμε, να "διεκδικούμε την πόλη μας", ο Λεων. Αυδής είναι παρών», σημείωσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων κάτω από το συνεχές χειροκρότημα των παραβρισκόμενων.

Ο Σπ. Χαλβατζής έδωσε το στίγμα της μάχης για την Αθήνα, που μόλις άρχισε: «Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" φιλοδοξεί να συμβάλει στη συμπόρευση και νίκη των δυνάμεων που, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές και ειδικότερες πολιτικές επιλογές, θα εκφράσουν και θα φέρουν στο προσκήνιο τα πραγματικά προβλήματα των εργαζομένων. Θα παλέψουν για τα λαϊκά συμφέροντα, ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική. Για μια ανάπτυξη με κέντρο τον εργαζόμενο και τις ανάγκες του, για μια άλλη πολιτική, άλλο ρόλο και περιεχόμενο στην ΤΑ».

Και συνέχισε: «Η "Συμπαράταξη" έχει χτες, είναι παρούσα στο σήμερα, σχεδιάζει και μάχεται για το αύριο. Καταπιάνεται με τα προβλήματα του λαού. Μάχεται για τα ονομαζόμενα προβλήματα της πόλης. Που δεν είναι άλλα από τα προβλήματα τρόπου και ποιότητας ζωής, των εργαζομένων. Σήμερα, με επιλογή του μεγάλου κεφαλαίου, μετατρέπουν την Αθήνα σε χώρο υποδοχής και εγκατάστασης χρηματιστικών, εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων, φτιάχνουν μια πόλη-βιτρίνα για τις δικές τους επιδιώξεις, μακριά από τις απαιτήσεις και ανάγκες των εργαζομένων».

Ολυμπιακοί Αγώνες

Αναφερόμενος στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Σπ. Χαλβατζής επισήμανε: «Σήμερα επιχειρούν έναν νέο ανασκολοπισμό της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Τα έργα είναι ευκαιρία για τους κερδοσκόπους, τις κατασκευαστικές εταιρίες, να περιορίσουν κι άλλο το πράσινο, να καταστρέψουν τους τελευταίους ελεύθερους χώρους. Προωθούν έναν "εθελοντισμό" σε εισαγωγικά, που μας υποτιμά και μας προσβάλλει. Τον αξιοποιούν για να συρρικνώσουν εργασιακά δικαιώματα, να προωθήσουν παραπέρα τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, με τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ. Για να χειραγωγήσουν, να ενσωματώσουν νέα τμήματα της εργατικής τάξης, με υποσχέσεις για διορισμούς».

Τόνισε, δε, ότι «η κυβέρνηση "εν κρυπτώ" έκλεισε συμφωνία με αμερικανικό κονσόρτσιουμ που θα αναλάβει εξ ολοκλήρου το πρόγραμμα ασφάλειας της Ολυμπιάδας. Δεν αποκλείεται, όπως αναφέρουν πληροφορίες, να παραχωρηθούν και σε άλλα κονσόρτσιουμ άλλοι τομείς της διοργάνωσης της Ολυμπιάδας, όπως η ενοικίαση κατοικιών και η διαχείριση απορριμμάτων».

Μεροληπτούμε...

Στη συνέχεια ο Σπύρος Χαλβατζής ξεκαθάρισε τη θέση της «Συμπαράταξης»: «Η "Συμπαράταξη" δε μονοπωλεί κανέναν αγώνα. Ωστόσο, είναι αναμφισβήτητο ότι μάχεται αταλάντευτα, μαζί με πολλούς μαχητές από την οικολογία, ευαισθητοποιημένους πολίτες».

«Η "Συμπαράταξη" δεν αποτελεί μια ακόμα δημοτική κίνηση. Είναι η "άλλη άποψη". Εχει και διαμορφώνει θέσεις για όλα. Είναι με τους εργάτες, υπάλληλους, συνταξιούχους, τους άνεργους, τους μετανάστες. Τους επαγγελματοβιοτέχνες και μικρεμπόρους, που τους συνθλίβουν οι πολυεθνικές. Είναι με όλους εκείνους που "βγάζουν το ψωμί τους" κοπιαστικά».

Για να σημειώσει: «Η "Συμπαράταξη για την Αθήνα" δηλώνει ανοιχτά: Δεν είναι με όλους. Μεροληπτεί, υπέρ των εργαζομένων του χεριού και του πνεύματος, υπέρ των καταπιεζομένων».

Θα τα καταφέρουμε...

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε: «Γι' αυτά και πολλά άλλα δεν αφήνουμε κανέναν έξω από την προσπάθεια για μια νέα αγωνιστική αντίληψη. Απευθυνόμαστε χωρίς προκαταλήψεις. Συζητάμε με ανθρώπους, ομάδες και κινήσεις, όπου μπορούμε να έχουμε κοινή δράση. Βρίσκουμε μάχιμους ανθρώπους εν δυνάμει συμμάχους μας.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι θίγονται από την κυβερνητική πολιτική. Προσεγγίζουμε ανθρώπους μαχητές. Μαζί θα συνδιαμορφώσουμε ψηφοδέλτιο ελπίδας και νίκης. Μπορούμε. Θα τα καταφέρουμε».