Τα μουσεία είναι κτήμα του λαού

24ωρη απεργία των εργαζομένων του υπουργείου Πολιτισμού

Τρίτη 25 Απρίλη 2023

Σε 24ωρη απεργία καλούν σήμερα τα σωματεία του υπουργείου Πολιτισμού, ενάντια στον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο που αποκόπτει τα πέντε εμβληματικά μουσεία (Εθνικό Αρχαιολογικό, Βυζαντινό - Χριστιανικό, Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Θεσσαλονίκης και Αρχαιολογικό Ηρακλείου) από τον κορμό της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και τα μετατρέπει σε ΝΠΔΔ, οδηγώντας σε ακόμα βαθύτερη εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και εξαναγκάζοντας τους εργαζόμενους να λειτουργούν οι ίδιοι ως μάνατζερ, προκειμένου να προσελκύσουν περισσότερη πελατεία στα αυτοχρηματοδοτούμενα μουσεία.

Η απεργιακή συγκέντρωση για την Αθήνα έχει οριστεί στις 12 το μεσημέρι στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

Τα σωματεία εκφράζουν επίσης την αντίθεσή τους στον πρόσφατο διορισμό των ΔΣ των συγκεκριμένων μουσείων, ο οποίος έγινε μέσα στις γιορτές, επιβεβαιώνει «ακράδαντα την σύνδεση των μουσείων με την "αγορά" και την ανάπτυξη της επιχειρηματικής δράσης για τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου, και επαληθεύει τις αγωνιστικές αντιδράσεις των εργαζομένων για το τι θα επακολουθούσε στα μουσεία μετά τη μετατροπή τους σε ΝΠΔΔ. Η πλειοψηφία των διορισθέντων μελών είναι εκπρόσωποι μεγάλων επιχειρηματικών και ξενοδοχειακών ομίλων (όπως εκπρόσωποι των ΤΙΤΑΝ, "Lamda", ΣΑΝΗ ΑΕ, Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος κ.ά.). Η επιλογή τους από την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ εκφράζει και υπερασπίζεται τη λογική της άκρατης κερδοφορίας, την παροχή υπηρεσιών ξενοδοχειακού και τουριστικού τύπου, την κατάργηση της επιστημονικής και εκπαιδευτικής γνώσης, με την απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και την πραγματοποίηση συμφωνιών "πάνω και κάτω από το τραπέζι" με εταιρείες και ιδρύματα που θα λυμαίνονται τις αρχαιότητες και θα καταστρατηγούν κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες», όπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» υπουργείου Πολιτισμού, καλώντας στη σημερινή απεργία.

Ενώ το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτακτου Προσωπικού υπουργείου Πολιτισμού ξεκαθαρίζει ότι «θα μας βρουν μπροστά τους στην προσπάθεια να μετατρέψουν τα πέντε μουσεία σε εμπορικά προϊόντα.

Καλούμε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο του πολιτισμού, ανεξαρτήτως εργασιακής θέσης και σχέσης, να στηρίξουν τον αγώνα υπέρ της προστασίας των αρχαιοτήτων, υπέρ του δημόσιου χαρακτήρα του πολιτισμού, με παράλληλη διεκδίκηση για ενίσχυσή του με μόνιμο προσωπικό και αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, εναντίον της κατάργησης της εξειδικευμένης επιστημονικής γνώσης και εναντίον των κερδοσκοπικών ορέξεων των ιδιωτών».

Χθες η απεργία στη Θεσσαλονίκη

Την απόφασή τους να συνεχίσουν τον αγώνα ενάντια στην εφαρμογή του νόμου για τη μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ διαδήλωσαν οι εργαζόμενοι του Αρχαιολογικού και του Βυζαντινού Μουσείου Θεσσαλονίκης, μέσα από συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χθες, στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας.

Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής τους βουλευτές και εκ νέου υποψήφιους Γιάννη Δελή και Λεωνίδα Στολτίδη. Επίσης παρευρέθηκε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Γιώργος Χαβατζάς.

Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Γ. Δελής εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα τους. «Εναν αγώνα ο οποίος έχει και συνέπεια και συνέχεια. Δεν κάμφθηκε επειδή ψηφίστηκε ο νόμος. Οι αγώνες των εργαζομένων μπορούν να βάζουν εμπόδια σε αντεργατικούς, αντιλαϊκούς, αντιπολιτιστικούς νόμους», είπε και πρόσθεσε: «Επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις από τη σύνθεση των ΔΣ που ανακοινώθηκαν. Επίλεκτα στελέχη του επιχειρηματικού κόσμου, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το πού θέλουνε να πάνε τον πολιτισμό συνολικά. Αυτή η μορφή του ΝΠΔΔ προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία για επιχειρηματική ανάπτυξη των πολιτιστικών υποδομών, την οποία καλοβλέπουν οι μεγαλοξενοδόχοι και άλλοι επιχειρηματίες της "βιομηχανίας" του τουρισμού». Σημείωσε επίσης ότι με όποια κυβέρνηση κι αν προκύψει, μετά τις εκλογές θα συνεχιστούν η πολιτική της εμπορευματοποίησης και η επιχειρηματική αξιοποίηση του πολιτιστικού αγαθού, καθώς «αποτελεί βασική στρατηγική της ΕΕ. Γι' αυτό και θα πρέπει ο αγώνας να συνεχιστεί».