ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τίμησε την αντιδικτατορική αντίσταση του λαού μας
Τρίτη 25 Απρίλη 2023

Με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στον χώρο των φυλακών Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), τιμώντας την αντιδικτατορική αντίσταση, όλους τους αγωνιστές που όρθωσαν το ανάστημά τους ενάντια στη φασιστική δικτατορία, για τις λαϊκές ελευθερίες και δικαιώματα, για τα δίκαια του λαού μας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολιτική ομιλία από τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος ανακοίνωσε τις πρωτοβουλίες του Κόμματος για την ανάδειξη του Γεντί Κουλέ ως τόπου μαρτυρίου και θυσίας, για να μη σβήσουν από τη λαϊκή μνήμη ούτε τα χρόνια της φρίκης αλλά ούτε και το μεγαλείο αυτών που αψήφησαν τον θάνατο, αγωνίστηκαν για να έρθουν πιο κοντά τα όνειρα, για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Στο πλαίσιο αυτό, την Κυριακή 7 Μάη η ΚΟ Κ. Μακεδονίας οργανώνει στον εξωτερικό χώρο των φυλακών μεγάλη εκδήλωση με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος.

Επίσης, το ΚΚΕ προχωρά στην ανέγερση μνημείου στον χώρο του Γεντί Κουλέ, που θα θυμίζει τις θυσίες και τα μαρτύρια των αγωνιστών.

Παράλληλα, ιστορικοί ξεκίνησαν το δύσκολο έργο της μελέτης και συγγραφής της Ιστορίας του κολαστηρίου των φυλακών, της καταγραφής των αγωνιστών που μαρτύρησαν και εκτελέστηκαν σ' αυτόν τον χώρο.


Η προχθεσινή εκδήλωση ξεκίνησε με περιήγηση που πραγματοποίησε ο δικηγόρος και πρώην εισαγγελέας Κώστας Λογοθέτης, ο οποίος μαζί με την Χρυσούλα Γιαταγάνα, από τη θέση τους ως δικαστικοί λειτουργοί, πάλεψαν για να κλείσει το κολαστήριο του Γεντί Κουλέ, κάτι που έγινε πράξη στα 1989 -1990.

Στην περιήγηση συμμετείχαν και αντιδικτατορικοί αγωνιστές που βρέθηκαν ως πολιτικοί κρατούμενοι στο κολαστήριο του Γεντί Κουλέ, καθώς επίσης απόγονοι εκτελεσθέντων ανταρτών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ και νέοι άνθρωποι.

Στην ομιλία του ο Κ. Αβραμόπουλος μίλησε για το Γεντί Κουλέ, τόπο μνήμης και θυσίας στενά δεμένο με τους αγώνες του λαού μας. «Από την αρχή του 20ού αιώνα, την περίοδο της μεταξικής δικτατορίας, της γερμανικής κατοχής και του εμφυλίου μέχρι τη χούντα των συνταγματαρχών, εδώ στις φυλακές του Γεντί Κουλέ θα φυλακιστούν, θα βασανιστούν χιλιάδες αγωνιστές, κομμουνιστές, αριστεροί, δημοκράτες, ΕΠΟΝίτες, αντάρτες του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, εργάτες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι, διανοούμενοι, νέοι και νέες, άντρες και γυναίκες. Πολλοί από αυτούς εκτελέστηκαν», είπε.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην περίοδο του αγώνα ενάντια στη δικτατορία και αναφερόμενος στο σήμερα είπε: «56 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1967, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις προβάλλουν ως μονόδρομο την καπιταλιστική εξουσία, που είναι η δικτατορία του κεφαλαίου.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ανεξάρτητα από το ποια μορφή παίρνει η εξουσία της αστικής τάξης, το πολιτικό σύστημα, το κράτος παραμένει ταξικό, υπηρετεί τη στρατηγική του κεφαλαίου, είναι προσανατολισμένο στην ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, και σε φάση καπιταλιστικής ανάπτυξης και σε φάση καπιταλιστικής κρίσης».

Καταλήγοντας κάλεσε «να θυμηθούμε ότι ο λαός έγραψε χρυσές σελίδες ηρωισμού και δόξας με την καθοδήγηση και την πρωτοπόρα δράση του ΚΚΕ. Το ίδιο μπορεί να κάνει και τώρα, παίρνοντας τη θέση του δίπλα στο ΚΚΕ!».

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ Γρηγόρης Κλιγκόπουλος και Ευθύμης Δημάκης, ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του Κόμματος και εκ νέου υποψήφιος στην Α' Θεσσαλονίκης, η Εύα Νικολαΐδου, υποψήφια βουλευτής Α' Θεσσαλονίκης, και η Σίσσυ Πολυκάρπου, υποψήφια στη Β' Θεσσαλονίκης.