ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΕΒΡΟΥ
Δράση με μήνυμα ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών
Τρίτη 25 Απρίλη 2023

Σωματεία εργαζομένων και άλλοι μαζικοί φορείς πραγματοποίησαν την Κυριακή στη Δαδιά Εβρου μαχητική κινητοποίηση με σύνθημα «Η εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Εθνικό Πάρκο του Δάσους Δαδιάς δεν θα περάσει!».

Ανθρωποι όλων των ηλικιών με την παρουσία τους έστειλαν μήνυμα στις εταιρείες - «πράσινα» αρπακτικά που λιγουρεύονται το δάσος για να αυγατίσουν τα κέρδη τους αλλά και στους κυβερνώντες, στις τοπικές αρχές, δήμων και Περιφέρειας, όποιοι κι αν είναι την επομένη των εκλογών, ότι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να συνεχιστεί η εγκληματική πολιτική. Οι συμμετέχοντες περπάτησαν στο δάσος διανύοντας καταπράσινες αλλά και καμένες εκτάσεις, ενώ παρακολούθησαν και ενημερωτικό βίντεο.

Εκ μέρους των σωματείων που διοργάνωναν τη δράση τονίστηκε ότι παρά τις αρνητικές γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων φορέων, διότι η επίμαχη περιοχή ανήκει σε ζώνη όπου δεν επιτρέπεται η χρήση για αιολικό πάρκο, οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι πάντα κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των επενδυτών. Γι' αυτό δεν υπάρχει καλύτερη προστασία του δάσους από την εγρήγορση και την έγκαιρη κινητοποίηση όλων των μαζικών οργανώσεων και φορέων του λαού.

Αναδείχτηκαν τα αιτήματα μπροστά και στην αντιπυρική περίοδο για αποκατάσταση όλων των καμένων εκτάσεων, αντιπλημμυρικά και αντιπυρικά προληπτικά έργα, ενίσχυση με προσωπικό και χρηματοδότηση της Δασικής και Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και φθηνό ρεύμα για όλο τον λαό.

Επίσης, μπροστά στην 1η Μάη, οι διοργανωτές κάλεσαν σε μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Αλεξανδρούπολης στις 10.30 π.μ. μπροστά στο δημαρχείο, για να προβληθεί και η διεκδίκηση για το περιβάλλον.

Ξεχωριστή ήταν η δραστηριότητα για τα παιδιά, που με σύνθημα «Η φύση είναι το σπίτι μας, η φύση είμαστε εμείς και δεν θα αφήσουμε κανέναν να την καταστρέφει για τα κέρδη» στόχευε στο να έρθουν σε επαφή με τη φύση μέσα στο δασικό οικοσύστημα στη Δαδιά, να κατανοήσουν τη σημασία που έχει ο κάθε οργανισμός μέσα στο τροφικό πλέγμα και τον κύκλο της ζωής, να δουν με τα μάτια τους τι σημαίνει καταστροφή στη φύση, να δημιουργήσουν ομάδα που γνωρίζει και μελετά τη φύση για να μπορεί να την υπερασπίζεται.

Τα παιδιά αφού κουβέντιασαν τους λόγους της παρουσίας τους εκεί, μάζεψαν από τον περιβάλλοντα χώρο υλικά της φύσης (φύλλα, κλαράκια, λουλούδια, κουκουνάρια) για να αποτυπώσουν στη συνέχεια το μήνυμά τους. Συμμετείχαν στην πεζοπορία, ως ομάδα, και στον γυρισμό, με τα υλικά που είχαν μαζέψει, έγραψαν τη φράση: «Το σπίτι μας» και τα μελέτησαν με μεγεθυντικούς φακούς και φορητό στερεοσκόπιο, εξέφρασαν απορίες και συζήτησαν τα συμπεράσματά τους.