ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
«Ασ' το και όσο πάει» με σοβαρούς κινδύνους για τους εργαζόμενους

Προσπάθειες «κουκουλώματος» από τη ΔΕΗ ΑΕ για περιστατικό που συνέβη στην Πτολεμαΐδα

Τρίτη 25 Απρίλη 2023

Eurokinissi

Ακόμα ένα εργατικό «ατύχημα» στη ΔΕΗ ΑΕ στην Πτολεμαΐδα αποκαλύπτει τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους αλλά και την κρατική - εργοδοτική αυθαιρεσία και την προσπάθεια «κουκουλώματος». Συγκεκριμένα, εργαζόμενη στο Ορυχείο Νότιου Πεδίου έπαθε ρήξη τένοντα την ώρα που φτυάριζε και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Ωστόσο, η εργοδοσία απέδωσε το ατύχημα που συνέβη τον περασμένο Γενάρη σε παθολογικά αίτια με αποτέλεσμα αυτό να μην καταγραφεί ως εργατικό. Μάλιστα, επειδή η εργαζόμενη απευθύνθηκε στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Β. Ελλάδας η εργοδοσία την «τιμώρησε», παρά το γεγονός ότι είναι μητέρα 5 παιδιών, αλλάζοντας τη βάρδιά της σε ημερήσια.

Τα παραπάνω καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία» στο Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΗ «Σπάρτακος», σημειώνοντας τις επιπτώσεις της πολιτικής της «απελευθέρωσης» στην ηλεκτρική ενέργεια και της απολιγνιτοποίησης, με συνέπεια και τη μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας λόγω έλλειψης προσωπικού. «Παράλληλα η τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας γίνεται όλο και πιο ελλιπής. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνει ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στη ΔΕΗ ΑΕ», σημειώνει η «Αγωνιστική Συνεργασία» και προσθέτει ότι τα 12ωρα έχουν γίνει καθεστώς λόγω έλλειψης προσωπικού και παραβιάζονται κανονισμοί λειτουργίας των μηχανημάτων. Οχήματα και μηχανήματα παραμένουν ασυντήρητα, ενώ η απάντηση της εργοδοσίας σε διαμαρτυρίες των εργαζομένων για τον ασυντήρητο εξοπλισμό και οχήματα είναι «άσ' το και όσο πάει».

Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καταγγέλλει την ασυδοσία της εργοδοσίας στη ΔΕΗ ΑΕ, καθώς, όπως σημειώνει, πληθαίνουν περιπτώσεις όπου ατυχήματα με παρότρυνση της ιεραρχίας δεν δηλώνονται και αποκρύπτονται αλλά και τιμωρίας και τρομοκρατίας εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους.

Η ανακοίνωση καλεί όλους τους εργαζόμενους να μην ανεχτούν αυτήν την κατάσταση για τα κέρδη των μετόχων της ΔΕΗ ΑΕ αλλά και όλα τα σωματεία των εργαζομένων να πάρουν θέση, να προχωρήσουν σε καταγραφή των εκατοντάδων παραβιάσεων των μέτρων υγείας και ασφάλειας και να απαντήσουν με κινητοποιήσεις στην εργοδοσία, απαιτώντας προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Να δοθεί τέλος στην εντατικοποίηση και τις εργολαβίες, μέτρα υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς για όλους τους εργαζόμενους.

Για το θέμα των εργατικών «ατυχημάτων» στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ, η «Αγωνιστική Συνεργασία» κατέθεσε την Παρασκευή 21 Απρίλη αίτημα στο ΔΣ του «Σπάρτακου» για έκτακτη συνεδρίαση προκειμένου να αποφασιστούν αγωνιστικές παρεμβάσεις διεκδίκησης μέτρων υγείας και ασφάλειας.

Κοινοβουλευτική παρέμβαση από το ΚΚΕ

Κοινοβουλευτική παρέμβαση πραγματοποίησε το ΚΚΕ απαιτώντας μέτρα από την κυβέρνηση για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας της ΔΕΗ ΑΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τους υπουργούς Εργασίας και Περιβάλλοντος & Ενέργειας οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

Στην Ερώτηση αναδεικνύουν την παραπάνω περίπτωση και τονίζουν πως παρά το γεγονός ότι το πρόβλημα έχει αναδειχτεί από τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, η εργοδοσία αντί να παίρνει μέτρα συντήρησης του εξοπλισμού, απαντάει «άσ' το και όσο πάει», διαμορφώνει κλίμα εκφοβισμού των εργαζομένων και τιμωρεί όσους διεκδίκησαν το δίκιο τους.

«Η πολιτική της "απελευθέρωσης" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως εκφράζεται από την απολιγνιτοποίηση, έχει οδηγήσει στην όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων στον κλάδο της Ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά η ΔΕΗ ΑΕ έχει εντείνει την επίθεσή της στα δικαιώματα των εργαζομένων, με στόχο τη διασφάλιση της κερδοφορίας της», σημειώνουν στην Ερώτηση οι βουλευτές του ΚΚΕ και απαιτούν από την κυβέρνηση άμεσα μέτρα «για να μη θρηνήσουμε κανέναν άλλο εργαζόμενο, να μη μείνει άλλος εργαζόμενος σακατεμένος και για να τηρηθούν τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους της ΔΕΗ ΑΕ».

EMFI: Επιβεβαιώθηκαν οι καταγγελίες για ελλιπή μέτρα προστασίας

Στο μεταξύ, σε έναν ακόμα χώρο δουλειάς, όπου πρόσφατα έχασε τη ζωή του εργαζόμενος, στην EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) στην Αθήνα, σωρεία παραπτωμάτων στο μηχανοστάσιο, στο λεβητοστάσιο και τις αποθήκες του εργοστασίου εντοπίστηκαν από τον έλεγχο που έκανε η Επιθεώρηση για την Υγεία και Ασφάλεια.

Οι ελλείψεις επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες του Σωματείου και δικαιώνουν τον αγώνα που έδωσε μαζί με την Ομοσπονδία προχωρώντας σε απεργία στις 18 Απρίλη λίγες μέρες μετά τον θάνατο συναδέλφου τους στο εργοστάσιο, αναδεικνύοντας με τον πιο εμφατικό τρόπο την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Οι ελλείψεις που βρέθηκαν ξεμπροστιάζουν, αναφέρει το Σωματείο, «τα παπαγαλάκια της εργοδοσίας που λένε ότι όλα είναι καλά στο εργοστάσιο. Χρόνια ασυντήρητες και με βλάβες εγκαταστάσεις. Διαρροές λαδιών στους συμπιεστές. Διαρροές ασφυκτικών για τον άνθρωπο αερίων (αμμωνία)». Το Σωματείο σημειώνει ότι θα συνεχίσει την ενημέρωση των εργαζομένων για κάθε νέα εξέλιξη και καλεί την Επιτροπή Υγείας και Ασφάλειας να επιθεωρήσει τα τμήματα. Τονίζει πως ο αγώνας συνεχίζεται με αιτήματα:

Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου των δύο εργαζόμενων ψυκτικών στο μηχανοστάσιο να μετατραπούν εδώ και τώρα σε αορίστου χρόνου. Με ευθύνη της εταιρείας να γίνουν εκπαιδευτικά σεμινάρια για πυρκαγιά, σεισμό, πρώτες βοήθειες σε συντονισμό με πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, τεχνικό Ασφαλείας και ιατρό Εργασίας. Αμεσες προσλήψεις μόνιμου ειδικευμένου προσωπικού στα τμήματα ψυχροστάσιο (3 εργαζόμενοι), ηλεκτρολογείο (2 εργαζόμενοι), μηχανικοί παραγωγής (2 εργαζόμενοι), utilities (1 εργαζόμενος), θερμαστήριο (1 εργαζόμενος). Υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με γενναίες αυξήσεις στους μισθούς.

Να σημειωθεί ότι ήδη έχει υλοποιηθεί ένα αίτημα να πληρωθούν ή να απασχοληθούν σε άλλα πόστα όσοι εργαζόμενοι πήραν από τις 18 Απρίλη αναγκαστική άδεια λόγω αδυναμίας παραγωγής με υπαιτιότητα της εργοδοσίας.