Η πείρα να γίνει κριτήριο ψήφου, ενίσχυσης του ΚΚΕ

Στο Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Παντελεήμονας» περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ

Πέμπτη 27 Απρίλη 2023

Στο Παράρτημα Χρόνιων Παθήσεων Θεσσαλονίκης «Ο Αγιος Παντελεήμονας» του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας (ΚΚΠΚΜ) περιόδευσε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Δελή, βουλευτή και εκ νέου υποψήφιο στην Α' Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη δομή του ΚΚΠΚΜ και φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό περιθαλπόμενων στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας. Σκοπός της Μονάδας είναι η κάλυψη των αναγκών και η στήριξη ενήλικων ατόμων με νοητικές - κινητικές αναπηρίες και ατόμων της τρίτης ηλικίας με την παροχή περίθαλψης - φιλοξενίας, κλινικών - νοσηλευτικών υπηρεσιών, ψυχολογικής και κοινωνικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης και λειτουργικής - κοινωνικής αποκατάστασης.

Λειτουργεί τμήματα κλειστής περίθαλψης (γηριατρικά, για άτομα με νοητική αναπηρία, παραπληγία - τετραπληγία, για νοητική και ψυχοκοινωνική αναπηρία κ.ά.).

Σήμερα φιλοξενεί 234 περιθαλπόμενους. Το προσωπικό δεν επαρκεί, με αποτέλεσμα την απίστευτη εντατικοποίηση της εργασίας και επιπτώσεις στην ποιότητα των υπηρεσιών. Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν ο αναπληρωτής διευθυντής του Παραρτήματος και οι εκπρόσωποι του Σωματείου εργαζομένων στη δομή, εργάζονται 67 άτομα μόνιμο προσωπικό από τα οποία μόλις 34 προσωπικό φροντίδας. Επίσης απασχολείται προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με τη λήξη των οποίων, όπως είπαν, τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, το παράρτημα δεν θα μπορεί να λειτουργεί. Γι' αυτό απαιτούνται μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.

Ενδεικτικό της έλλειψης προσωπικού είναι το στοιχείο πως στην απογευματινή βάρδια στο τμήμα κλειστής νοσηλείας παραπληγικών απασχολούνται 3 εργαζόμενοι για 50 περιθαλπόμενους. Επίσης πως υπάρχει μόνο ένας τεχνικός για μια έκταση εγκαταστάσεων 12.000 τ.μ. Εντατικοποίηση επικρατεί και στα μαγειρεία, όπου 8 άτομα προσωπικό, από τα οποία μόνο οι δύο είναι μόνιμοι εργαζόμενοι, καθημερινά παρασκευάζουν 1.600 - με 1.800 μερίδες φαγητού, καθώς κάνουν διανομή και σε 4 άλλα παραρτήματα του ΚΚΠΚΜ.

Αναφέρθηκε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση της χρηματοδότησης, η οποία έχει επιπτώσεις συνολικά στη λειτουργία του Κέντρου, από το μειωμένο προσωπικό και τις ελλείψεις σε εξοπλισμό μέχρι και σε υλικά και τρόφιμα.

Τέλος καταγγέλθηκε ότι η περιβόητη ΚΥΑ για την αναδιάρθρωση της χορήγησης του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας τους εξαιρεί.

Ο Γιάννης Δελής σημείωσε ότι «το ζήτημα της συμπεριφοράς μιας κοινωνίας απέναντι σε αυτούς τους ανθρώπους δείχνει και τον βαθμό του πολιτισμού της. Είναι ο καθρέφτης της και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν είναι καθόλου καθαρός».

Τόνισε ότι το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης απασχολεί όλες τις κοινωνικές υπηρεσίες. Και τους κάλεσε να μην έχουν αυταπάτες ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί με την εναλλαγή των κυβερνήσεων, αφού εξυπηρετεί προκειμένου να οδηγηθούν τα πράγματα προς την ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας (σίτιση, φύλαξη, καθαριότητα κ.λπ.). «Με όποια κυβέρνηση προκύψει, αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί. Γι' αυτό όλο αυτό που ζείτε θα πρέπει να γίνει κριτήριο ψήφου στις εκλογές και να επιλέξετε την ψήφο στο ΚΚΕ, κρατώντας τις όποιες διαφωνίες μπορεί να έχετε. Το ΚΚΕ σταθερά και αταλάντευτα είναι στο πλευρό σας, παλεύει και αγωνίζεται και διεκδικεί με συνέπεια και σταθερότητα. Αυτή η διεκδίκηση θα γίνει καλύτερη αν δυναμώσει η φωνή του», σημείωσε.