ΟΗΕ - ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο της Νάκμπα
Τρίτη 16 Μάη 2023

Copyright 2023 The Associated

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη Ραμάλα
Χιλιάδες Παλαιστίνιοι συμμετείχαν χτες σε εκδηλώσεις μνήμης για την 75η επέτειο της Νάκμπα, δηλαδή της καταστροφής της ιστορικής Παλαιστίνης και της εκδίωξης περίπου 760.000 Παλαιστινίων από τα πατρογονικά εδάφη από τις σιωνιστικές ένοπλες δυνάμεις που κλιμάκωσαν τις ενέργειες για την ίδρυση του Ισραήλ σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού. Στη διάρκεια της Νάκμπα καταστράφηκαν 415 παλαιστινιακά χωριά και σκοτώθηκαν πάνω από 10.000 Παλαιστίνιοι, ενώ δεκάδες χιλιάδες τραυματίστηκαν παίρνοντας στη συνέχεια τον δρόμο της προσφυγιάς.

Χτες, στη Ραμάλα της Δυτικής Οχθης χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν έξω από το μαυσωλείο του ηγέτη και επικεφαλής του Οργανισμού για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO), Γιάσερ Αραφάτ, κρατώντας παλαιστινιακές σημαίες και μαύρα πανό αλλά και τα κλειδιά που συμβολίζουν την επιστροφή στην (ως σήμερα) κατεχόμενη γη τους. Στη συνέχεια έκαναν πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία Μανάρα που βρίσκεται στο κέντρο της Ραμάλα, παρακολουθώντας επετειακές εκδηλώσεις και ομιλίες.

Χτες επίσης, στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο Ριγιάντ Μανσούρ, πρέσβης της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Εθνη, χαρακτήρισε «ιστορική» την πρώτη επετειακή εκδήλωση για τον διωγμό των Παλαιστινίων κατά την περίοδο της Νάκμπα επισημαίνοντας ότι πριν από 75 χρόνια η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ είχε παίξει ρόλο στην κατοχή της Παλαιστίνης, υπέρ της ίδρυσης του Ισραήλ. Μιλώντας σε δημοσιογράφους ο Μανσούρ τόνισε πως η καταστροφή του Παλαιστινιακού λαού συνεχίζεται γιατί ως σήμερα δεν έχει μια ανεξάρτητη χώρα αλλά ούτε και το δικαίωμα επιστροφής στις εστίες του, όπως ζητούσε τον Δεκέμβρη του 1948 σχετική απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός πρέσβης στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, καταδίκασε τις εκδηλώσεις μνήμης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, τις οποίες χαρακτήρισε «απαίσιο γεγονός», λέγοντας πως συνιστούν «κατάφωρη προσπάθεια διαστρέβλωσης της Ιστορίας». Κατηγόρησε δε... για «αντισημιτισμό» όσους θα συμμετείχαν προσθέτοντας ότι θα είναι «σαν να δίνουν πράσινο φως στους Παλαιστίνιους να συνεχίσουν να εκμεταλλεύονται τα διεθνή όργανα οργανισμών για να προωθήσουν τη συκοφαντική ρητορική τους».

Το 1947 η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ (που αριθμούσε τότε 57 μέλη) ενέκρινε ψήφισμα διαμελισμού της Παλαιστίνης με 33 ψήφους υπέρ, 13 κατά και 10 αποχές. Η εβραϊκή πλευρά αποδέχθηκε το σχέδιο διαμελισμού του ΟΗΕ αφότου παύθηκε η βρετανική αποικιοκρατική κυβέρνηση το 1948 οπότε το Ισραήλ κήρυξε την ανεξαρτησία του. Εκτιμάται ότι σήμερα οι απόγονοι των Παλαιστινίων προσφύγων που σκορπίστηκαν σε δεκάδες χώρες ξεπερνούν μόνο στις χώρες της Μέσης Ανατολής τα 5.000.000 άτομα. Η πλειοψηφία των 193 μελών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ενέκριναν στις 30 Νοέμβρη 2022 ψήφισμα με 90 ψήφους υπέρ και 30 κατά και 47 αποχές απόφαση για την πραγματοποίηση της χτεσινής εκδήλωσης μνήμης. Οι ΗΠΑ ήταν (εννοείται...) μεταξύ των χωρών που καταψήφισαν το σχέδιο απόφασης.

Ο Παλαιστίνιος πρέσβης στον ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του σε χώρες του ΟΗΕ που δεν έχουν ακόμη αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος να το πράξουν ώστε να πιέσουν στην κατεύθυνση της εξεύρεσης λύσης στη βάση των δύο κρατών για την ίδρυση ανεξάρτητης Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ και την επιστροφή προσφύγων. Επίσης, ζήτησε από τις χώρες του ΟΗΕ να κάνουν εμπάργκο σε βάρος των εβραϊκών εποικισμών και των εταιρειών που συνεργάζονται ή κάνουν μπίζνες πάνω στην κατεχόμενη Παλαιστίνη.

ΠΑΜΕ: Στο πλευρό του ηρωικού Παλαιστινιακού λαού

Σε σχετική ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει ανάμεσα σε άλλα για τη Νάκμπα: «Η προκλητική στήριξη κυβερνήσεων και ιμπεριαλιστικών οργανισμών στο κράτος - δολοφόνο Ισραήλ προωθεί την επιθετικότητά του και στην ευρύτερη περιοχή, εναντίον των γειτονικών αραβικών χωρών με θύματα για ακόμη μια φορά τους λαούς.

Απέναντι στα σχέδια των ιμπεριαλιστών, οι εργαζόμενοι στέκονται στο πλευρό του ηρωικού λαού της Παλαιστίνης. Τιμούμε την 75η επέτειο της Νάκμπα δυναμώνοντας τον αγώνα ενάντια στους πολέμους των ιμπεριαλιστών. Δυναμώνοντας την αλληλεγγύη για δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967!».

Νέα δολοφονία στη Ναμπλούς και εκεχειρία στη Γάζα

Νωρίς χτες το πρωί Ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν έναν 22χρονο Παλαιστίνιο, τον Σάλεχ Σάμπρα, στη διάρκεια εφόδου που πραγματοποίησαν σε περιοχή της Ναμπλούς.