ΑΛΒΑΝΙΑ - ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Μεγάλη αποχή και επικράτηση των κυβερνητικών δυνάμεων

Πρώτος στη Χειμάρρα ο προφυλακισμένος Φρ. Μπελέρης

Τρίτη 16 Μάη 2023

Οι δυνάμεις του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Αλβανία φέρονταν να επικρατούν στη συντριπτική πλειοψηφία των 61 δήμων, μετά τις εκλογές της Κυριακής για την ανάδειξη των νέων Δημοτικών Συμβουλίων, με τη συμμετοχή να μην ξεπερνά το 40%.

Ενδεικτικά, στην πρωτεύουσα Τίρανα, με καταμετρημένες τις ψήφους των 534 από τις 941 κάλπες ο υποψήφιος δήμαρχος της κυβερνητικής παράταξης, Erion Veliaj, συγκέντρωνε 54,35% έναντι 34,9% του υποψηφίου της αντιπολίτευσης.

Το προβάδισμα του Σοσιαλιστικού Κόμματος καταγραφόταν και με ανατροπές όπως αυτή στον δήμο της Shkodra, που θεωρείται «κάστρο» του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού Κόμματος και όπου, με καταμετρημένες τις ψήφους σε 208 από τις 247 κάλπες, ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Benet Beci συγκέντρωνε 60,25% ενώ ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, Bardhi Spahia, 39,75%.

Στο μεταξύ, στον δήμο της Χειμάρρας επικράτησε οριακά ο Φρέντης Μπελέρης, με 19 ψήφους διαφορά από τον επίσης ελληνικής καταγωγής Γιώργο Γκόρο. Ο Μπελέρης το βράδυ της περασμένης Πέμπτης προς Παρασκευή είχε συλληφθεί με την κατηγορία της «εξαγοράς ψήφων». Είναι πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος της «Ομόνοιας» και συμμετείχε στις δημοτικές εκλογές με την υποστήριξη του Κόμματος Ενωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ) και της «Ομόνοιας», αλλά και του συνασπισμού της αντιπολίτευσης, στον οποίο συμμετέχει το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα αλλά και το Κόμμα Ελευθερίας, του Αλβανού πρώην Προέδρου Ιλίρ Μέτα. Ο Γκόρο είχε την υποστήριξη του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Εντι Ράμα.

Θυμίζουμε ότι το ελληνικό ΥΠΕΞ προχώρησε την Παρασκευή σε διάβημα στο αλβανικό ΥΠΕΞ για τη σύλληψη Μπελέρη, ενώ ο ΥΠΕΞ Ν. Δένδιας είχε σχετική επικοινωνία και με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης που παραχώρησε το Σαββατοκύριακο, είπε: «Να γνωρίζει πάρα πολύ καλά η Αλβανία ότι αν τυχόν μια τέτοια πολιτική συνεχιστεί, αυτό θα επηρεάσει και τις διμερείς μας σχέσεις και τον δρόμο της Αλβανίας προς την Ευρώπη. Δεν πρόκειται να ανεχτώ τέτοιες συμπεριφορές εις βάρος της μειονότητας 48 ώρες πριν τις εκλογές. Από εκεί και πέρα θα δούμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Ελπίζω και εύχομαι πραγματικά αυτή η υπόθεση να εκτονωθεί το γρηγορότερο. Θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, αλλά θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στον δρόμο τον οποίο θέλει να χαράξει η Αλβανία και τον οποίο έχουμε στηρίξει εμείς ως χώρα, τον δρόμο της προς την ευρωπαϊκή οικογένεια». Το δε ελληνικό ΥΠΕΞ στην ανακοίνωσή του επίσης συνέδεσε τη σύλληψη με «πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές».

Η Αλβανίδα ΥΠΕΞ Olta Dzachka δήλωσε ότι «είναι σχεδόν αδύνατο να καταλάβουμε πώς οι (σ.σ. Ελληνες) φίλοι μας έχουν το δικαίωμα να αμφισβητήσουν μια δικαστική απόφαση στη χώρα μας, όταν τα ισχυρά στοιχεία που αναζητούν είναι σαφέστατα. Ο Φρέντυ Μπελέρη συνελήφθη σε εγκληματική δραστηριότητα κατά των ελεύθερων και δίκαιων εκλογών».

Σε σχόλιο που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ ανέφερε: «Το ΚΚΕ θεωρεί απαράδεκτη τη σύλληψη του κ. Μπελέρη, υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, και καλεί την αλβανική κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωσή του και να σταματήσουν κάθε ενέργεια που εμποδίζει τη δραστηριότητα της ελληνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των εκλογών, από τα Τίρανα όπου κρατείται, ο Φρ. Μπελέρης μίλησε για «νίκη της δημοκρατίας» και πρόσθεσε: «Σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, όλοι οι πολίτες της Χειμάρρας και εγώ ως δήμαρχος, πρώτος μεταξύ ίσων, περπατάμε ενωμένοι για να γίνουμε ακόμα πιο δυνατοί, υπερασπιζόμενοι τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα!».

Για τη σύλληψη Μπελέρη έκανε παρέμβαση και ο Μέτα, λέγοντας ότι «είτε ήταν εδώ είτε όχι, θα εκλεγεί δήμαρχος ο Μπελέρη», συνδέοντας την υπόθεση με πολιτικά κίνητρα. Σημειωτέον, οργανώσεις του ελληνοαμερικανικού λόμπι ζήτησαν την παρέμβαση των ΗΠΑ για την απελευθέρωση του Μπελέρη, με κοινή επιστολή τους προς τον αναπληρωτή υφυπουργό Ευρωπαϊκών και Ευρασιατικών Υποθέσεων, Γκάμπριελ Εσκομπάρ.

Μεταξύ άλλων, ας καταγραφεί ότι - όπως αναπαρήγαγαν και διάφορα ΜΜΕ - στον δήμο Φοινίκης νικητής αναδείχθηκε ο Ρωμαίος Τσάκουλης, υποψήφιος του Κόμματος των Ελλήνων για το Μέλλον (ΜΕΓΑ), που τον στήριξε και το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, με 41%, έναντι 29% που συγκέντρωσαν οι άλλοι δύο υποψήφιοι.

Στον δήμο Δρόπολης επικράτησε με 80% ο υποψήφιος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Δημητράκης Τόλης.