ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για το νέο καλλιτεχνικό έτος
Τετάρτη 17 Μάη 2023

Andreas Simopoulos

Ανακοινώθηκε χτες το πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής για τις παραγωγές που θα ανέβουν στην Κεντρική Σκηνή και το Ηρώδειο για την καλλιτεχνική περίοδο 2023-2024, με την υπογραφή του καλλιτεχνικού διευθυντή της, Γ. Κουμεντάκη.

Στις νέες παραγωγές όπερας και μπαλέτου της σεζόν 2023-2024 συναντούμε στην Αίθουσα Σ. Νιάρχος το Les Eclairs του Φιλίπ Ερσάν σε λιμπρέτο Ζαν Εσνόζ, το δίπτυχο Καβαλλερία ρουστικάνα του Μασκάνι και Παλιάτσοι του Λεονκαβάλλο σε σκηνοθεσία Νίκου Καραθάνου, την Ανοδο και την πτώση της πόλης Μαχαγκόννυ των Μπρεχτ - Βάιλ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, τη Βαλκυρία του Βάγκνερ σε σκηνοθεσία Τζων Φούλτζεϊμς, τα μπαλέτα Κάρμεν σε χορογραφία Γιόαν Ινγκερ και Κοππέλια σε χορογραφία Εντουαρντ Κλουγκ, καθώς και την Τουραντότ του Πουτσίνι στο Ηρώδειο, σε σκηνοθεσία Αντρέι Σερμπάν.

Στις αναβιώσεις σημαντικών παραγωγών όπερας και μπαλέτου συναντάμε στο Ηρώδειο την Τραβιάτα του Βέρντι σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Ρήγου, ενώ στην Αίθουσα Σ. Νιάρχος τη Λαίδη Μάκβεθ του Μτσενσκ του Σοστακόβιτς σε σκηνοθεσία Φανί Αρντάν και τον Καρυοθραύστη του Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου. Για να τιμήσει τη μνήμη του σπουδαίου σκηνοθέτη Γκρέιαμ Βικ, ο οποίος έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, η ΕΛΣ αναβιώνει την Μποέμ του Πουτσίνι, στη σκηνοθεσία που υπέγραψε για τη Λυρική το 2007-8.

Τον Ιούνιο του 2024 θα παρουσιαστεί το αφιέρωμα στον Μανώλη Καλομοίρη, για να φωτίσει τη σχέση του με την ΕΛΣ, αλλά και να φέρει στο φως δύο άγνωστα έργα του.

Το αφιέρωμα για τα 100 χρόνια της Μαρίας Κάλλας θα κορυφωθεί από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο, μεταξύ άλλων, με το Γκαλά στο Ηρώδειο, την έκθεση Unboxing Callas: Μια αρχειακή εξερεύνηση στη συλλογή Πυρομάλλη και το αρχείο της ΕΛΣ και το Ντοκιμαντέρ για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της.

Θα παρουσιαστεί, ακόμα, το 2ο Φεστιβάλ Λατρευτικής Μουσικής, σε μνημεία, μουσεία και εκκλησίες στην Πλάκα και το κέντρο της Αθήνας.