ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Κίνα και Νότια Αφρική μπαίνουν στο «παιχνίδι» της «διαμεσολάβησης»

Ηγέτες αφρικανικών κρατών θα γίνουν δεκτοί σε Ουκρανία και Ρωσία, ενώ ο Κινέζος απεσταλμένος βρίσκεται από χτες στο Κίεβο

Τετάρτη 17 Μάη 2023

Copyright 2023 The Associated

Μαζική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο πραγματοποίησε η Ρωσία χτες καθώς ολοκληρωνόταν η περιοδεία του Ουκρανού Προέδρου στην Ευρώπη, όπου συγκέντρωσε ακόμα περισσότερο δυτικό στρατιωτικό εξοπλισμό ενόψει της σχεδιαζόμενης αντεπίθεσης και έδωσε νέα ώθηση στις συνομιλίες για μια «συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών», όπως ονομάζονται τα εξεταζόμενα σχέδια αποστολής σύγχρονων ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στο Κίεβο.

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία κλιμακώνεται σε στρατιωτικό, οικονομικό και πολιτικό επίπεδο, σε μια φάση που η επικείμενη ουκρανική αντεπίθεση θεωρείται κρίσιμη για την εξέλιξη του πολέμου και σε μια συγκυρία που η Κίνα προωθεί το δικό της σχέδιο «διευθέτησης», με ευρύτερες προεκτάσεις για τον γεωπολιτικό ανταγωνισμό στην Ανατολική Ευρώπη.

Χτες και σήμερα ο Κινέζος απεσταλμένος για Ευρασιατικές Υποθέσεις, Λι Χούι, βρίσκεται στο Κίεβο για συνομιλίες για τη «διευθέτηση» της σύγκρουσης στην Ουκρανία, ενώ την Παρασκευή αναμένεται στη Βαρσοβία, όπως επιβεβαίωσε το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Λι θα μεταβεί επίσης στη Γαλλία, στη Γερμανία και τη Ρωσία.

Παράλληλα, μετά τη Βραζιλία και η Νότια Αφρική - «σύμμαχοι» της Ρωσίας και της Κίνας στους BRICS - μπαίνει στο «παιχνίδι» της «διαμεσολάβησης» για τον «τερματισμό» του πολέμου στην Ουκρανία και μάλιστα λίγες μέρες αφότου η Ουάσιγκτον άφησε αιχμές για αποστολή όπλων από τη Νότια Αφρική στη Ρωσία.

Αντιπροσωπεία Αφρικανών ηγετών σχεδιάζει να ταξιδέψει σε Μόσχα και Κίεβο, σε μια «αποστολή ειρήνευσης» η οποία «θα συμβάλει, μαζί με άλλες, να έρθει πιο κοντά το τέλος αυτής της σύγκρουσης», δήλωσε ο Νοτιοαφρικανός Πρόεδρος, Σ. Ραμαφόζα, κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό της Σιγκαπούρης, Λι Χσιεν Λοόνγκ, στο Κέιπ Τάουν. Ο Ραμαφόζα έκανε λόγο για επικείμενη επίσκεψη Αφρικανών ηγετών από Αίγυπτο, Ζάμπια, Δημοκρατία του Κονγκό, Σενεγάλη, Ουγκάντα και Νότια Αφρική.

Ο ίδιος είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλ. Πούτιν, την Παρασκευή και την επομένη με τον Ουκρανό Πρόεδρο, Β. Ζελένσκι. Ο Πούτιν ισχυρίστηκε πως η Μόσχα δεν έχει ποτέ αρνηθεί τη «διπλωματική οδό» και δήλωσε ότι υποστηρίζει την πρόταση του Νοτιοαφρικανού Προέδρου να συμμετάσχουν Αφρικανοί ηγέτες σε «ειρηνευτικές» συνομιλίες για την Ουκρανία.

ΗΠΑ και Δύση ανησυχούν για την προσέγγιση Ρωσίας - Νότιας Αφρικής, η οποία αποκτά και στρατιωτικά χαρακτηριστικά, όπως έδειξαν και τα κοινά τους στρατιωτικά γυμνάσια με την Κίνα τον Φλεβάρη.

Προχτές ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων του νοτιοαφρικανικού στρατού πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα, όπου συνοδευόμενος από αντιπροσωπεία συζήτησαν με τους Ρώσους συναδέλφους τους «θέματα στρατιωτικής συνεργασίας», ώστε «να αυξηθεί η προετοιμασία στη μάχη των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». Συνήφθησαν συμφωνίες για την ενίσχυση της συνεργασίας ανάμεσα στις χερσαίες δυνάμεις σε διάφορους τομείς.

Την προηγούμενη βδομάδα ο Αμερικανός πρέσβης στη Νότια Αφρική, Ρ. Μπρίγκετι, είχε καταγγείλει ότι η νοτιοαφρικανική κυβέρνηση έστειλε όπλα στη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως όπλα και πυρομαχικά φορτώθηκαν σε ρωσικό πλοίο το οποίο ελλιμενίστηκε στο Κέιπ Τάουν τον περασμένο Δεκέμβρη. Η Νότια Αφρική αρνήθηκε πως έχει δώσει άδεια για να σταλούν όπλα στη Ρωσία και επανέλαβε ότι παραμένει «ενεργά αδέσμευτη» γύρω από τη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Η Ουάσιγκτον έχει «προειδοποιήσει» κατ' επανάληψη άλλες χώρες να μην προμηθεύουν στρατιωτικό υλικό στη Ρωσία, απειλώντας με στέρηση της πρόσβασης στις αγορές των ΗΠΑ και άλλες κυρώσεις.

Η Μόσχα αποχώρησε από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις

Την οριστική αποχώρηση της Ρωσίας από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ενοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE) επικύρωσε χτες η ρωσική Βουλή (Κρατική Δούμα), υπογραμμίζοντας ότι αυτό «ανταποκρίνεται πλήρως στο εθνικό συμφέρον ασφαλείας της Ρωσίας» και κατηγορώντας την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες ότι «κατέστρεψαν το παγκόσμιο σύστημα ασφαλείας».

Η Συνθήκη CFE υπογράφηκε το 1990 και προσαρμόστηκε το 1997 για «την ισορροπία συμβατικών όπλων» στην Ευρώπη, ενώ ουσιαστικά δεν εφαρμόζεται από το 2007. Η Μόσχα έχει αναστείλει τη συμμετοχή της από το 2015.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών, Σ. Ριαμπκόφ, ανέφερε χτες στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία «ορισμένα κράτη της Ανατολικής Ευρώπης παραβίασαν άμεσα τις διατάξεις της Συνθήκης CFE».

Τώρα «τίποτα δεν μας εμποδίζει να τοποθετήσουμε τα όπλα μας οπουδήποτε θέλουμε για να προστατεύσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα. Συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της Ρωσίας που βρίσκεται στην Ευρώπη», τόνισε ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ, προσθέτοντας ότι η Ρωσία «θα μεγιστοποιήσει την παραγωγή όπλων, στρατιωτικού και ειδικού εξοπλισμού και μέσων καταστροφής».

Δυτική στρατιωτική στήριξη του Κιέβου με «ορίζοντα»

«Δεν κάνουμε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας, δεν είναι πόλεμος με τη Ρωσία. Στηρίζουμε την Ουκρανία να αντισταθεί», ισχυρίστηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, αναφέροντας ότι αυτό «σημαίνει πως δεν αποστέλλουμε όπλα που θα μπορούσαν να φτάσουν στο ρωσικό έδαφος ή που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να επιτεθούν στη Ρωσία».

Στην πραγματικότητα, ωστόσο, το ευρωατλαντικό μπλοκ φαίνεται ότι εισέρχεται στην επόμενη φάση κλιμάκωσης των εξοπλισμών που στέλνει στο Κίεβο. Ηδη, η Βρετανία έχει ανακοινώσει την αποστολή πυραύλων και drones μεγάλου βεληνεκούς, ενώ αντίστοιχο κάλεσμα προς τα κράτη - μέλη της ΕΕ απηύθυνε ο ύπατος εκπρόσωπος Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Συνολικότερα, εκτός από τα όπλα, τα πυρομαχικά, τα βαριά άρματα μάχης, τα αντιαεροπορικά συστήματα και άλλους εξοπλισμούς που έχει στείλει η Δύση στην Ουκρανία για τη σχεδιαζόμενη αντεπίθεση, ΕΕ και ΝΑΤΟ επικεντρώνονται σε στρατιωτική στήριξη του Κιέβου με «ορίζοντα».

Η Βρετανία επιβεβαίωσε ότι θα εκπαιδεύσει Ουκρανούς πιλότους σε δυτικά μαχητικά αεροσκάφη, ενώ και ο Μακρόν δήλωσε πως η Γαλλία «έχει ανοίξει την πόρτα στην εκπαίδευση πιλότων, και αυτό με πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι επίσης έτοιμες (να το κάνουν). Νομίζω ότι γίνονται συζητήσεις με τους Αμερικανούς».

«Δεν έχω μιλήσει για αεροπλάνα. Εχω μιλήσει για πυραύλους, έχω μιλήσει για εκπαίδευση», πρόσθεσε. Η Γαλλία θα βοηθήσει επίσης στην εκπαίδευση των ουκρανικών στρατευμάτων από «τα τάγματα που θα είναι επιφορτισμένα με την αντεπίθεση (...) και θα επισκευάζουν οχήματα και κανόνια», είπε ο Μακρόν. «Πολλά διακυβεύονται αυτήν τη στιγμή γιατί η επιτυχία αυτής της αντεπίθεσης θα είναι καθοριστική για την ικανότητα να χτίσουμε μια διαρκή ειρήνη», ανέφερε.

Τις επόμενες βδομάδες, η Γαλλία θα εκπαιδεύσει και θα εξοπλίσει πολλά τάγματα Ουκρανών με δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και ελαφρά άρματα μάχης, συμπεριλαμβανομένου του AMX-10RC.

Στο μεταξύ, τα 31 αμερικανικά άρματα μάχης «M1 Abrams» έφτασαν στη Γερμανία για να εκπαιδευτούν σε αυτά Ουκρανοί στρατιώτες, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Η εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες και θα διαρκέσει αρκετούς μήνες. Τα τανκς αναμένεται να σταλούν στην Ουκρανία κάποια στιγμή το φθινόπωρο.

Μαζική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο

Μαζική πυραυλική επίθεση εξαπέλυσε η Ρωσία στο Κίεβο τη νύχτα της Δευτέρας και τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης - από τις μεγαλύτερες από την έναρξη του πολέμου - με τις ουκρανικές δυνάμεις να ισχυρίζονται ότι η αεράμυνά τους κατέρριψε όλους τους πυραύλους και τα drones.

Από την πλευρά της, η Μόσχα ισχυρίζεται ότι χτύπησε το αμερικανικό σύστημα αεράμυνας «Patriot» με «χτύπημα υψηλής ακρίβειας από ένα υπερηχητικό σύστημα πυραύλων "Kinzhal"», λέγοντας πως ο ρωσικός πύραυλος είναι άτρωτος στους «Patriot».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, Β. Ζαλούζνι, η ουκρανική πρωτεύουσα δέχτηκε μια έντονη και σαρωτική επίθεση από «τον βορρά, τον νότο και την ανατολή», με πυραύλους που εκτοξεύτηκαν από αέρα, θάλασσα και ξηρά, αλλά καταρρίφθηκαν και οι 18 ρωσικοί πύραυλοι και drones.

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρθηκε ότι η ουκρανική αεράμυνα αναχαίτισε 6 υπερηχητικούς πυραύλους «Kinzhal», το πιο ισχυρό όπλο μεγάλου βεληνεκούς στο ρωσικό οπλοστάσιο, 9 πυραύλους Κρουζ, 3 βαλλιστικούς πυραύλους, 6 drones καμικάζι και 3 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα.

Οι κάτοικοι του Κιέβου πέρασαν τη νύχτα στα καταφύγια και τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν στη συνοικία Solomyan από συντρίμμια ρουκετών.

Τα ρωσικά πλήγματα τη Δευτέρα το βράδυ φαίνεται ότι ήταν μια περίπλοκη προσπάθεια καταστροφής των νέων συστημάτων αεράμυνας «Patriot» της Ουκρανίας, κατασκευής ΗΠΑ, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο CNN.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, χτες χτυπήθηκαν σε όλη τη χώρα μονάδες του ουκρανικού στρατού, αποθήκες πυρομαχικών και στρατιωτικού υλικού που παραδίδεται από δυτικές χώρες. Αναφέρεται επίσης ότι αναχαιτίστηκαν 7 πύραυλοι Κρουζ μεγάλης εμβέλειας «Storm Shadow», που παρέδωσε η Βρετανία.

Την ίδια στιγμή, η Πολωνία ενισχύει τα σύνορά της και παρέλαβε την πρώτη συστοιχία αμερικανικών αυτοκινούμενων συστημάτων πολλαπλής εκτόξευσης πυραύλων HIMARS, το οποίο σχεδιάζει να αναπτύξει στη μεθόριο με τη Ρωσία στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας, ανακοίνωσε χτες ο Πολωνός υπουργός Αμυνας.

Σε απόσταση περίπου 80 χιλιομέτρων από τα σύνορα με τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ, τα HIMARS «θα ενισχύσουν τον πολωνικό στρατό στο ανατολικό τμήμα της χώρας και στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».

Η Πολωνία αγόρασε 20 HIMARS το 2019 και τώρα λαμβάνει την πρώτη παράδοση αυτών των συστημάτων, ενώ διαπραγματεύεται με την Ουάσιγκτον για να αποκτήσει σχεδόν 500.

Καταρρίφθηκαν ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα

Στο μεταξύ, παράλληλα με τις σφοδρές μάχες στην ανατολική Ουκρανία, συνεχίζονται τα χτυπήματα σε ρωσικό έδαφος, αν και το Κίεβο εξακολουθεί να αρνείται ότι εμπλέκεται σε αυτά.

Πριν από λίγες μέρες ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη «Su-34» και «Su-35» και δύο στρατιωτικά ελικόπτερα «Mi-8» συνετρίβησαν στη Ρωσία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, ανακοίνωσαν ρωσικές υπηρεσίες διάσωσης. Η ρωσική εφημερίδα «Kommersant», καθώς και άλλες πηγές ανέφεραν ότι αυτά καταρρίφθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα στην περιοχή του Μπριάνσκ, σε απόσταση 65 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικά δεδομένα (...) τα μαχητικά αεροσκάφη επρόκειτο να πραγματοποιήσουν μια επίθεση με πυραύλους και βόμβες σε στόχους στην ουκρανική επαρχία Τσερνίχιβ και τα ελικόπτερα ήταν εκεί προς υποστήριξή τους», σημειώνει το δημοσίευμα.

Από την πλευρά του Κιέβου, η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ιρ. Βερετσούκ, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συντριβή των αεροσκαφών και των ελικοπτέρων, ενώ ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, Μ. Ποντολιάκ, υποστήριξε ότι αυτά επρόκειτο να πλήξουν «άμαχο πληθυσμό στην επαρχία Τσερνίχιβ».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε προχτές ότι σήκωσε μαχητικό αεροσκάφος «Su-27» για να αποτρέψει ένα γαλλικό αεροσκάφος τύπου «Atlantic-2» και ένα γερμανικό αεροσκάφος τύπου «P-3C» να εισέλθουν στον ρωσικό εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα, αφού εντοπίστηκαν να πετούν προς την κατεύθυνση της Ρωσίας.