ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Προσλήψεις προσωπικού για να λειτουργούν όλες οι κλινικές, όχι άλλα «μπαλώματα»

Κινητοποίηση χτες στη Θεσσαλονίκη ενάντια στο νέο μπαράζ μετακινήσεων γιατρών

Πέμπτη 18 Μάη 2023

Κινητοποίηση έξω από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χτες το πρωί η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), αντιδρώντας στο μπαράζ μετακινήσεων γιατρών από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης για την κάλυψη των τεράστιων κενών που υπάρχουν στα νοσοκομεία της περιφέρειας.

Στη διάρκεια της κινητοποίησης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, μέσα από την οποία ανέδειξαν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό στα νοσοκομεία, ένα πρόβλημα που διαρκώς οξύνεται από κυβέρνηση σε κυβέρνηση, ως αποτέλεσμα της πολιτικής εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας Υγείας. Κατήγγειλαν ότι με τις μετακινήσεις γιατρών δεν λύνεται το πρόβλημα, αντίθετα δημιουργούνται επισφαλείς συνθήκες για το υγειονομικό προσωπικό και τους ασθενείς.

Αφορμή για τις αντιδράσεις αποτέλεσε η απόφαση της αρμόδιας ΥΠΕ και των διοικήσεων των νοσοκομείων να καλύψουν τις ανάγκες της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Δράμας με μετακίνηση 4 παθολόγων από το ΑΧΕΠΑ και 7 εντατικολόγων από το Ιπποκράτειο. Την ίδια στιγμή, λόγω έλλειψης προσωπικού, δεν έχει επαναλειτουργήσει ακόμα η μία από τις 4 Παθολογικές Κλινικές του Ιπποκρατείου που είχε κλείσει στη διάρκεια της πανδημίας.

Οπως είπε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της ΕΝΙΘ, η τακτική των μετακινήσεων δεν είναι καινούργια. «Μετακινούν γιατρούς προκειμένου να καλύψουν τα τεράστια κενά της Παθολογικής του Νοσοκομείου Δράμας, που βρίσκεται στα πρόθυρα λουκέτου, λόγω της τεράστιας υποστελέχωσης. Ομως αυτή η εξέλιξη δεν είναι μια έκτακτη συνθήκη, είναι μια μόνιμη, μια πάγια συνθήκη που οφείλεται στην πολιτική της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και της λογικής του κόστους - οφέλους μέσα στα νοσοκομεία. Γι' αυτήν την κατάσταση ευθύνονται όλες οι διοικήσεις των ΥΠΕ, των νοσοκομείων και το υπουργείο, όλες οι κυβερνήσεις».

Ανέφερε ακόμα ότι με τις μετακινήσεις όχι μόνο δεν καλύπτονται οι ανάγκες αλλά δημιουργούνται επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους γιατρούς και για τους ασθενείς. «Οι συνάδελφοι καλούνται να κάνουν 200 χιλιόμετρα "πήγαινε" και άλλα τόσα "γύρνα" μετά από μια εξοντωτική 24ωρη εφημερία. Πηγαίνουν σε ένα μέρος στο οποίο δεν γνωρίζουν το προσωπικό, τους ασθενείς. Αυτά είναι επικίνδυνες συνθήκες, είναι υποβάθμιση. Δεν θα το ανεχθούμε».

Τόνισε ότι «η λύση είναι οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, η προκήρυξη τώρα όλων των κενών οργανικών θέσεων για να καλυφθούν τα τεράστια κενά. Να δοθούν κίνητρα στους υγειονομικούς για να καλύψουν τις θέσεις. Δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε περιφερόμενος θίασος. Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας».

Στην Πέλλα

Κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου Γιαννιτσών πραγματοποιήθηκε προχτές με τη συμμετοχή εργαζομένων του νοσοκομείου, ασθενών του ογκολογικού ιατρείου και των οικογενειών τους, αλλά και εκπροσώπων σωματείων και συλλόγων της περιοχής, με αίτημα τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την ενίσχυση του ογκολογικού ιατρείου που κινδυνεύει να κλείσει και των άλλων τμημάτων του νοσοκομείου που έχουν καταρρεύσει.

Προγραμματίζουν μάλιστα νέα κινητοποίηση σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στον πεζόδρομο Γιαννιτσών, ώστε να ακουστεί πιο δυνατά, πιο αποφασιστικά η φωνή του λαού της περιοχής.

Προειδοποιούν για τον κίνδυνο αναστολής της λειτουργίας του ογκολογικού ιατρείου, που έρχεται να προστεθεί στο κλείσιμο της ΜΕΘ του Νοσοκομείου Εδεσσας και στην κατάρρευση νευραλγικών τμημάτων του Νοσοκομείου Γιαννιτσών.

Το λουκέτο στο ογκολογικό ιατρείο κινδυνεύει να μπει από τις 22 Μάη, καθώς η μια και μοναδική ογκολόγος του νοσοκομείου, βγαίνει σε άδεια μητρότητας. Η διοίκηση του νοσοκομείου προσπαθεί να μπαλώσει την κατάσταση επιδιώκοντας να καλύψει τη θέση με ιδιώτη γιατρό με μπλοκάκι.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Πέλλας (ΕΝΙΠ), ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2021, έχει έγκαιρα προειδοποιήσει για τον κίνδυνο να κλείσει το ογκολογικό ιατρείο του Νοσοκομείου Γιαννιτσών. Διεκδικεί την άμεση πρόσληψη δύο μόνιμων παθολόγων - ογκολόγων, κατάλληλες υποδομές και μέσα, ώστε να λειτουργεί με ασφάλεια και με βάση τα διεθνή πρωτόκολλα. Επίσης, ζητά επείγουσα επικαιροποίηση του οργανισμού του νοσοκομείου και πρόβλεψη ογκολογικού ιατρείου.

Η ΕΝΙΠ με ανακοίνωσή της σημειώνει ότι η πρόχειρη και προσωρινή «λύση - μπάλωμα» της σύμβασης με ιδιώτη με μπλοκάκι, «οδηγεί τους ασθενείς και τις οικογένειές τους σε αναστάτωση και αβεβαιότητα, αφού οι 150 περίπου ασθενείς χάνουν τον θεράποντα γιατρό τους. Ταυτόχρονα, το ογκολογικό ιατρείο διακόπτει την ανοικτή λειτουργία του και παύει να δέχεται νέα περιστατικά».

Οι συγκεντρωμένοι κατήγγειλαν τους κινδύνους και τα σοβαρότατα προβλήματα στην περίθαλψη και παρακολούθηση των ασθενών του ογκολογικού ιατρείου, εξαιτίας της κατάρρευσης της λειτουργίας του παθολογικού τμήματος αλλά και της αναστολής της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου τις μισές μέρες του μήνα, λόγω χρόνιων ελλείψεων παθολόγων και ακτινολόγων.