ΔΕΝ ΕΠΕΣΕ «ΣΦΥΡΙΑ» ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ
Απεργιακή απάντηση στους «σωτήρες» - επενδυτές και στις «ειδικές ζώνες»

Μαζική συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Δεσμεύσεις απέσπασαν οι απεργοί για τήρηση της ΣΣΕ από την εργοδοσία σε όλο το προσωπικό

Πέμπτη 18 Μάη 2023

Από την απεργιακή συγκέντρωση στα Ναυπηγεία Ελευσίνας
Δεν έπεσε «σφυριά» στη χτεσινή απόλυτα επιτυχημένη απεργία των εργαζομένων στα Ναυπηγεία Ελευσίνας, σε Πέραμα, Δραπετσώνα και Ομιλο Σπανόπουλου, διεκδικώντας την υποχρεωτική ισχύ και εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΤΣΕΕ), αξιοπρεπείς μισθούς και δουλειά για όλους, τήρηση των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Την απόφαση για απεργία είχαν πάρει το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών, με τους εκατοντάδες απεργούς να κάνουν «θρύψαλα» τους ισχυρισμούς των ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ περί «σωτηρίας» των εργαζομένων μέσα από τις εμβληματικές επενδύσεις, όπως στην Ελευσίνα, που, όπως ανέδειξε η χτεσινή κινητοποίηση, μεταφράζονται σε συνθήκες εργασιακής γαλέρας.

Χαρακτηριστική ήταν η επιτυχία της απεργίας σε αυτά τα Ναυπηγεία, της Ελευσίνας, όπου εδώ κι έναν μήνα η εργοδοσία καθημερινά δέχεται «επισκέψεις» και «διαπιστευτήρια» από κυβερνητικούς παράγοντες (π.χ. με τη φιέστα του Αδ. Γεωργιάδη και την εκδήλωση με τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη), αλλά και από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Ολοι τους μαζί λιβανίζουν την ιδιοκτήτρια εταιρεία, εκβιάζοντας ουσιαστικά τους εργαζόμενους μπροστά στις κάλπες να ψηφίσουν αυτά τα κόμματα που θάβουν τα δικαιώματά τους.

Καμιά ανοχή στην εργασιακή γαλέρα


Εκεί λοιπόν πραγματοποιήθηκε μαζική και δυναμική απεργιακή συγκέντρωση από τα ξημερώματα, με δεκάδες απεργούς να έχουν στο πλευρό τους εργαζόμενους από μια σειρά κλάδων, αντιπροσωπείες Συνδικάτων, Ομοσπονδιών και Εργατικών Κέντρων.

Οι εργάτες έδωσαν έτσι μια ακόμα μάχη ενάντια στο καθεστώς ειδικής οικονομικής ζώνης που έχει επιβληθεί στο ναυπηγείο μετά την παράδοσή του στη νέα ιδιοκτησία της αμερικανικής ΟΝΕΧ, κατ' εφαρμογή του νόμου που υπερψήφισαν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστικό της εργασιακής γαλέρας είναι το ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν πληρωθεί τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, ενώ ακόμα και η Επιθεώρηση Εργασίας έχει εισηγηθεί την επιβολή προστίμου στην εταιρεία.

Ακόμα, κατήγγειλαν τα ανεπαρκή μέτρα για την υγεία και ασφάλεια αλλά και την προσπάθεια της εργοδοσίας να φέρει και να απασχολήσει μετανάστες εργαζόμενους μέσω εργολαβικών - «δουλεμπορικών» εταιρειών με χειρότερες συνθήκες και χαμηλότερα μεροκάματα.

Αποτέλεσμα της πετυχημένης απεργίας είναι και η δέσμευση των δύο εργολάβων ότι θα εφαρμοστεί η ΤΣΣΕ γι' αυτούς τους εργαζόμενους, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου, μιλώντας στους απεργούς.

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και σε άλλους χώρους του κλάδου. Υπενθυμίζεται ότι σε κοινή ανακοίνωση των συνδικάτων επισημαίνεται πως στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά οι θέσεις εργασίας και η Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων είναι στον «αέρα», ενώ επίθεση δέχεται και η ελεύθερη συνδικαλιστική έκφραση των εργαζομένων. Ιδια κατάσταση επικρατεί και σε άλλα μικρότερα ή μεγαλύτερα ναυπηγεία, όπως του Ομίλου Σπανόπουλου στη Σαλαμίνα, όπου αρνείται να υπογράψει ΣΣΕ με αυξήσεις και αυτήν τη στιγμή υπάρχουν εργαζόμενοι που δουλεύουν με μισθό 800 ευρώ.

Στο κενό μάλιστα έπεσε και η προσπάθεια της εργοδοσίας να στήσει σκηνικό έντασης, βάζοντας δικές της δυνάμεις να επιτίθενται, να προπηλακίζουν και να προκαλούν τους απεργούς.

Την καθολική συμμετοχή στην απεργιακή κινητοποίηση χαιρετίζει το Συνδικάτο Μετάλλου, όπως και την πλατιά αλληλεγγύη που εκφράστηκε στον αγώνα τους. Οπως σημειώνει, «το σχέδιο της εργοδοσίας των Ναυπηγείων Ελευσίνας, των εργολάβων που δραστηριοποιούνται στη ναυπηγοεπισκευή, αλλά και του απεργοσπαστικού μηχανισμού της πλειοψηφίας του Σωματείου των Ναυπηγείων Ελευσίνας, στο οποίο πρωτοστατούν τα μέλη της ΔΑΚΕ, έπεσε στο κενό. Ακόμα και το σχέδιο προβοκάτσιας που είχαν οργανώσει με φραστικές επιθέσεις πήρε την απάντησή του από την αποφασιστική στάση των απεργών να περιφρουρήσουμε την απεργία μας.

Μπροστά σε όλα αυτά ακόμα και οι συνάδελφοι από τη Ρουμανία που αξιοποιεί αυτός ο μηχανισμός τάχθηκαν υπέρ της απεργίας και δεν μπήκαν για δουλειά. Αποδείξαμε για ακόμα μία φορά ότι όταν οι εργάτες θέλουν κανείς δεν μπορεί να τους σταματήσει. Το σχέδιο όλων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ για φθηνά εργατικά χέρια θα μας βρίσκει πάντα απέναντι. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά μας».

Δεν έχουν να προσμένουν τίποτα από κυβερνήσεις και εργοδότες

Τη χτεσινή απεργία εκατοντάδων μεταλλεργατών χαιρετίζει το ΠΑΜΕ. «Η μαζική συμμετοχή ανάγκασε τους εργολάβους στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη να δεσμευτούν ότι θα εφαρμόσουν τη ΣΣΕ και θα σταματήσει η ανασφάλιστη εργασία», τονίζει σε ανακοίνωσή του, προθέτοντας:

«Οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων δεν έχουν να προσμένουν τίποτα το καλό από τους σχεδιασμούς και τις υποσχέσεις των κομμάτων που κυβέρνησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, από παλιούς και νέους εργοδότες. Εχουν έναν δρόμο, αυτόν της αποφασιστικής συσπείρωσης στο Συνδικάτο Μετάλλου, της οργάνωσης της πάλης τους για την κατοχύρωση Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με μισθούς και δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες τους».

Τα αιτήματα των απεργών

-- Αμεση κήρυξη της Τοπικής ΣΣΕ ναυπηγοεπισκευαστικών εργασιών ως υποχρεωτικής για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου από το υπουργείο Εργασίας και εφαρμογή της σε όλους τους χώρους εργασίας.

-- Ιση αμοιβή για ίδια εργασία για όλους τους συναδέλφους του κλάδου, ανεξάρτητα από χώρα καταγωγής.

-- Κανείς εργαζόμενος χωρίς Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Αμεση εφαρμογή όλων των Συλλογικών Συμβάσεων, Κλαδικής και Επιχειρησιακών (Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και Ελευσίνας), άμεση υπογραφή ΣΣΕ με ναυπηγείο του Ομίλου Σπανόπουλου.

-- Εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας στους χώρους εργασίας.

-- Ναυπηγεία ανοιχτά με όλες τους τις δραστηριότητες, μόνιμη και σταθερή εργασία, με εξασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας.