ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Δεν θα παρεκκλίνει «ρούπι» από το κοινό αντιλαϊκό πρόγραμμα
Παρασκευή 19 Μάη 2023

Eurokinissi

Με την απόσυρση Κατρούγκαλου να σκιάζει τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, ο Αλ. Τσίπρας συνέχισε και χτες το «ξέπλυμα» της πολιτικής της ΝΔ επικεντρώνοντας στο πρόσωπο του Κυρ. Μητσοτάκη και δείχνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, τη σύμπλευση στα στρατηγικά ζητήματα.

Ισχυρίστηκε άλλωστε ότι δεν έχει σχέση η συμπεριφορά Μητσοτάκη με τις «αξίες της παράταξης που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής», και έφτασε, απευθυνόμενος στους ψηφοφόρους της ΝΔ, να τους καλεί να σκεφτούν... «για το καλό της παράταξής σας» αν «θα γίνετε συνένοχοι του Κυριάκου Μητσοτάκη»!

Με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ και στα σενάρια συνεργασίας, ακόμα και σε «κυβέρνηση ειδικού σκοπού» για τις παρακολουθήσεις, ανέφερε πως «μόνο η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημαίνει ότι θα λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του παρακράτους», προκαλώντας τον κοινό νου την ώρα που από κοινού ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ έχουν ψηφίσει όλο το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του «ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων».

Προσπάθησε να συμμμαζέψει τα ασυμμάζευτα με την υπόθεση Κατρούγκαλου λέγοντας ότι δεν θα επιτρέψει να παρεκκλίνει κάποιος από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αν και του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι ο «παρεξηγημένος», όπως έλεγε, αντιασφαλιστικός νόμος Κατρούγκαλου που και η ΝΔ εφάρμοσε!

Ανακύκλωσε τα περί δήθεν προοδευτικής κυβέρνησης και έσπασε κοντέρ θράσους ζητώντας από το ΚΚΕ να εξηγήσει στους εργαζόμενους αν είναι το ίδιο αν θα κυβερνήσει ο Μητσοτάκης ή ο ΣΥΡΙΖΑ τη χώρα. Εντούτοις, αυτός που πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους εργαζόμενους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισε τους μισούς αντιλαϊκούς νόμους της ΝΔ, η οποία κυβέρνησε διατηρώντας όλους τους μνημονιακούς νόμους του ΣΥΡΙΖΑ. Εξ ου και ουκ ολίγα αφεντικά, όπως δείχνουν και οι καταγγελίες των εργαζομένων αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις τους, λένε ότι με όποια κυβέρνηση τα συμφέροντά τους θα εξυπηρετούνται και την επόμενη μέρα.

Θράσος με ουρά είχαν και οι αναφορές του στα κολέγια - δυο μέρες απ' όταν δήλωνε «συζητήσιμος» για ιδιωτικά πανεπιστήμια - αλλά και στους πλειστηριασμούς. Ο ΣΥΡΙΖΑ νομοθέτησε τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, το ιδιώνυμο για την προστασία της λαϊκής στέγης και παρέδωσε στα κοράκια των funds τα σπίτια του λαού, ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ αξιοποίησε το νομοθετικό πλαίσιο για να κάνει και εξώσεις! Παρ' όλα αυτά ...υποσχέθηκε πως «θα προστατεύσουμε την πρώτη κατοικία, την επαγγελματική στέγη και την αγροτική γη».

Οσον αφορά την ακρίβεια, απέφυγε να μιλήσει για κατάργηση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων στα βασικά είδη κατανάλωσης, στα καύσιμα και την Ενέργεια. Ισχυρίστηκε ωστόσο πως θα μπει «τέλος στον εφιάλτη της ακρίβειας», χωρίς να θιχτεί η πολιτική της «απελευθέρωσης» των αγορών, του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης» και των «πράσινων» χαρατσιών που πρόσφατα ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε στο Ευρωκοινοβούλιο μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν παρέλειψε να υποσχεθεί ότι θα «επαναφέρουμε τη 13η σύνταξη», που έκοψε μαζί με τη 14η στους συνταξιούχους, και υποστήριξε πως «μπορούμε να καταργήσουμε την εργασιακή ζούγκλα», που όχι μόνο ως κυβέρνηση άφησε άθιχτη αλλά την ενίσχυσε νομοθετικά όπως με τον νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου.