ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με «άνετη πλειοψηφία» για να προχωρήσει τις αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις
Παρασκευή 26 Μάη 2023

Eurokinissi

Ως «ισχυρή εντολή για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων» ερμηνεύει το εκλογικό αποτέλεσμα της 21ης Μάη η ΝΔ, δηλαδή ως έγκριση της πολιτικής της από τον λαό, στον οποίο επί τέσσερα χρόνια φορτώνει νέα δεινά και βάρη, με τις πλάτες βέβαια των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, που ψήφισαν σειρά αντιλαϊκά νομοθετήματά της. Μπροστά δε στις εκλογές της 25 Ιούνη προβάλλει ακόμα πιο έντονα τον στόχο της για μια «άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ώστε να «τρέξει» ακόμα πιο αποφασιστικά τα σχέδια του κεφαλαίου, ολοκληρώνοντας ταυτόχρονα όσα ξεκίνησε να υλοποιεί στην πρώτη της θητεία. Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής που θα «τρέξει» από τις 26 Ιούνη περιγράφεται άλλωστε και από τις δεσμεύσεις που απορρέουν από την Εκθεση της Κομισιόν και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (βλ. σελ. 4 - 5).

Στις νέες εκλογές υπολογίζουν να πάρουν πάνω και από 175 έδρες, όσο πιο κοντά γίνεται στις 180 που απαιτούνται ώστε η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές να προτείνει άρθρα του Συντάγματος προς αναθεώρηση, στην οποία θα προχωρήσει η επόμενη. Σημαία τους έχουν κάνει αυτή του άρθρου 16, ώστε να γίνει εφικτή η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, έχοντας και την αβάντα από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, που δηλώνουν ανοιχτοί να το συζητήσουν.

Βασική τους έγνοια είναι επίσης ποιος και πώς θα διαχειριστεί τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, μπουκώνοντας τους επιχειρηματικούς ομίλους με επιπλέον χρήμα, όταν για κάθε εκταμίευση χρημάτων για τα μονοπώλια η οποιαδήποτε επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει αλλεπάλληλους κύκλους αντιλαϊκών μέτρων, όπως τα 200 που ψήφισε μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, πολλά απ' αυτά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Υγεία βάζουν ως πρόταγμα την υλοποίηση μιας «πλούσιας μεταρρυθμιστικής ατζέντας», με αντιδραστικές αλλαγές, διευρύνοντας την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών και σπρώχνοντας κι άλλη «πελατεία» στους κλινικάρχες, με τον φορολογούμενο λαό να χρεώνεται τον λογαριασμό.

Παραπέρα, το «αξιολόγηση παντού» είναι μια καραμέλα που αναμασούν τα στελέχη της ΝΔ με κάθε αφορμή ως στόχο της επόμενης τετραετίας, προκρίνοντάς το ως τον «μοχλό» εκείνο που θα συμβάλει για την προώθηση της αντιδραστικής πολιτικής της, με διαθεσιμότητες, απολύσεις και μειώσεις μισθών, ενώ για τα σχολεία κατηγοριοποίηση, συνέχιση της υποχρηματοδότησης κ.ο.κ.

Τέλος, προτεραιότητα μπαίνουν και οι διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά, υπό αμερικανοΝΑΤΟική «ομπρέλα», ώστε να καταλήξουν σε έναν πρόσκαιρο συμβιβασμό για τις «θαλάσσιες ζώνες» σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, να «τρέξουν» μπίζνες του κεφαλαίου και παράλληλα να διασφαλιστεί η ευρωατλαντική συνοχή στην περιοχή, κόντρα σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.