Ορκίστηκε και διαλύθηκε η Βουλή

Ξεκίνησε και επίσημα η νέα προεκλογική περίοδος

Τρίτη 30 Μάη 2023

Eurokinissi

Ορκίστηκε την Κυριακή η Βουλή που προήλθε από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και διαλύθηκε χτες, οπότε και θυροκολλήθηκε το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσής της, καθώς από τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών επιβεβαιώθηκε η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης που να έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής.

Με το ίδιο Διάταγμα καλούνται οι εκλογείς για την εκλογή βουλευτών την 25η Ιουνίου 2023, ημέρα Κυριακή, και η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές συγκαλείται την 3η Ιουλίου 2023, ημέρα Δευτέρα και ώρα 11.00.

Στην πρώτη και τελευταία συνεδρίαση της Βουλής προήδρευσε ο επανεκλεγείς βουλευτής Α' Αθηνών και α' αντιπρόεδρος της προηγούμενης Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος και ανακοίνωσε στο σώμα ποιες βουλευτικές έδρες επέλεξαν οι αρχηγοί των κομμάτων: Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας τη Φθιώτιδας, ο πρόεδρος της ΝΔ την Α' Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ την Α' Πειραιώς, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Α' Θεσσαλονίκης και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης την έδρα της Λάρισας.

Χτες το πρωί πραγματοποιήθηκε η εκλογή προεδρείου. Από τη ΝΔ προτάθηκαν για το αξίωμα του προέδρου ο Κ. Τασούλας και των αντιπροέδρων οι Ν. Κακλαμάνης, Χ. Αθανασίου και Αθ. Μπούρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε για δ' αντιπρόεδρο την βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ για ε' αντιπρόεδρο τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ, Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γ. Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον Κ. Χήτα.

Η εκλογή προέδρου έγινε με ονομαστική ψηφοφορία. Επί 296 ψηφισάντων βουλευτών 270 ψήφισαν «ναι», ενώ οι 26 βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών», σύμφωνα με την πάγια στάση του Κόμματος. Ακολούθησε η ψηφοφορία για τους αντιπροέδρους, τους γραμματείς και τους κοσμήτορες της βραχύβιας αυτής Βουλής.

Επιστολή του Δ. Κουτσούμπα στο προεδρείο της Βουλής

Σε επιστολή του προς το προεδρείο της Βουλής σχετικά με την ορκωμοσία των βουλευτών του ΚΚΕ, ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας Δημήτρης Κουτσούμπας ανέφερε: «Είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ έχει ταχθεί υπέρ του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας και υπέρ της πλήρους κατοχύρωσης του δικαιώματος της ανεξιθρησκείας.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει προτείνει την κατάργηση του θρησκευτικού όρκου ως υποχρεωτικού, όπου και αν αυτός προβλέπεται, μεταξύ άλλων και για την ορκωμοσία των βουλευτών.

Οι βουλευτές του δίνουν τον πολιτικό όρκο, θεωρώντας ότι ο όρκος αναφέρεται στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και των συμφερόντων του λαού».