ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Ζητά «ισχυρή πλειοψηφία» για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό του πρόγραμμα
Τρίτη 30 Μάη 2023

INTIME NEWS

«

Ισχυρή πλειοψηφία» και «ισχυρή κυβέρνηση» ως προϋπόθεση για να εφαρμόσει το αντιλαϊκό πρόγραμμά του ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μπροστά στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας την Κυριακή στην «Καθημερινή», ζήτησε «αυτοδυναμία», «μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνηση», «μία απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», ώστε να έχει μια «αποτελεσματική κυβέρνηση», καθώς «μόνο οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν τις μεγάλες αλλαγές», δεδομένου ότι η «φιλοδοξία» του, όπως είπε, είναι «η δεύτερη τετραετία να είναι μια τετραετία πολύ μεγάλων αλλαγών. «Οσο πιο ισχυρή νομιμοποίηση έχω για να κάνω τέτοιες αλλαγές, τόσο πιο εύκολα θα είναι να τις υλοποιήσω», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξ ου και ξόρκισε «ακυβερνησία» και «παραλυτικούς συμβιβασμούς», επαναλαμβάνοντας τον στόχο του «η αυτοδυναμία αυτή να μην είναι οριακή, αλλά να είναι πιο διευρυμένη». Στην κοινή στρατηγική τους βάση και στόχευση, πάντως, τόνισε ότι θα στήσει «μια κυβέρνηση συμπεριληπτική», με στελέχη «που θα είναι σε θέση να φέρουν εις πέρας την αποστολή», παρουσιάζοντας δε το ποσοστό που απέσπασε στις 21/5 ως «μία θετική ψήφος εμπιστοσύνης η οποία μας ζητάει να τρέξουμε πιο γρήγορα».

Σε μια κούρσα, βέβαια, με μόνο χαμένο τον λαό, που παρά τα παχιά λόγια βλέπει να χάνει ακόμα και το δικαίωμα στη μόρφωση. Ενδεικτικά, υπεραμυνόμενος της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής, επέμεινε ότι μέσα από την εφαρμογή της τα ίδια τα πανεπιστήμια «μπορούν να δουν ποια τμήματα τελικά είναι ανταγωνιστικά και να αναλάβουν τα ίδια την ευθύνη» να τα κλείσουν, στρέφοντας τα παιδιά στην τεχνική εκπαίδευση όχι από επιλογή της, αλλά για να καλύψουν τις ανάγκες της «αγοράς εργασίας».

Στο μεταξύ, έριχνε γέφυρες προς ΠΑΣΟΚ και τα άλλα αστικά κόμματα για τη συνταγματική αναθεώρηση ή για να αλλάξει ο νόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, επιδιώκοντας, όπως είπε, «πάντα ευρύτερες συναινέσεις», πατώντας και στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ναι μεν «σήμερα έχει ανέβει "στα κάγκελα" απέναντι στην κυβέρνηση και μας θεωρεί το μεγαλύτερο κακό που έχει προκύψει στη χώρα, έχει ψηφίσει ουκ ολίγα νομοσχέδια αυτής της κυβέρνησης στην προηγούμενη τετραετία».

Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας χτες το πρωί στο «Mega» επέμεινε ότι θέλει «διακομματικές συνεννοήσεις» στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε με αυξημένη πλειοψηφία να προχωρήσουν σε «αλλαγές», όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τα οποία ήδη ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν εκφραστεί θετικά.

Πατώντας, άλλωστε, στη συναίνεσή τους, έβαλε θέμα να ανοίξουν όχι μόνο «μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια», αλλά κι από τα ...άλλα, κάτι που θα «είναι αντικείμενο συνεννόησης και ευρύτερης συναίνεσης». Στο ενδιάμεσο, είπε ότι τα κρατικά πανεπιστήμια με τον νόμο - πλαίσιο έχουν «πολύ μεγαλύτερους βαθμούς ευελιξίας» προς την «σύνδεση των πανεπιστημίων με την ίδια την αγορά εργασίας», καθώς «δεν είναι πια, θα έλεγα, casus belli για ένα πανεπιστήμιο να φέρει μία επιχείρηση μέσα στο πανεπιστήμιο, να κάνει ένα βιομηχανικό διδακτορικό».

Αλλωστε, αυτή τους η συναίνεση ήταν που έδωσε βήμα χτες στον Μητσοτάκη να πανηγυρίζει ότι «οι "λαϊκές" συνοικίες στήριξαν τη ΝΔ με ποσοστά τα οποία ήταν παντελώς πρωτόγνωρα». Απέκρυψε βέβαια ότι κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ, πρώτα ως κυβέρνηση και αυτή την τετραετία ως αντιπολίτευση, αποτέλεσε σημαντικό φορέα συντηρητικοποίησης ανθρώπων, τροφοδοτώντας τελικά την επικράτηση της ΝΔ.

Στο μεταξύ, για τα ...τρέχοντα του κεφαλαίου ξαναζήτησε «ισχυρή, σταθερή κυβέρνηση της επόμενης μέρας» ως «προϋπόθεση για να μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας», ζητώντας ξανά «ισχυρή εντολή για σταθερή κυβέρνηση», ως «προϋπόθεση για να μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές».

Τέλος, ο Μητσοτάκης στάθηκε στη δήλωση του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, η ουσία της οποίας ήταν να μην μπλέκουν κάποιοι την εκκλησία με τα πολιτικά τους παιχνίδια. Αναφερόμενος σε «κόμματα και κομματίδια τα οποία μπορεί να τοποθετούνται στα δεξιά της ΝΔ», αντέτεινε ότι «οι πραγματικοί πατριώτες κρίνονται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια», ενώ χαρακτήρισε «αδιανόητο να υπάρχουν κόμματα τα οποία να προβάλλουν ότι έχουν την προτίμηση ή τη στήριξη ή της εκκλησίας ή εκκλησιαστικών παραγόντων». Στο μεταξύ, ο ίδιος σπεύδει Κυριακή και Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος να επισκεφτεί το Αγιο Ορος.