ΚΟΖΑΝΗ
Με μαχητική συγκέντρωση καταδίκασαν την καταστολή και τον αυταρχισμό
Τρίτη 30 Μάη 2023

Με μια μαζική και μαχητική κινητοποίηση στο κέντρο της Κοζάνης απάντησαν σωματεία και φορείς στην επικίνδυνη και απρόκλητη επίθεση από τις δυνάμεις καταστολής στους κατοίκους της Καλαμιάς και εκπροσώπους φορέων που συμπαραστέκονται στον αγώνα τους, όταν προσπάθησαν να αποτρέψουν τις εργασίες κατασκευής φωτοβολταϊκού πάρκου, κυριολεκτικά δίπλα στις αυλές τους.

Την περασμένη Παρασκευή, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε μια άνανδρη, επικίνδυνη, απρόκλητη επίθεση σε ηλικιωμένους, μητέρες με παιδιά, αναπήρους, ανθρώπους με προβλήματα υγείας που εναντιώνονται στην κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου. Χτύπησαν εκλεγμένους στην Τοπική Διοίκηση, όπως τον Μιχάλη Καραμπατζιά, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Βοΐου, τον Νώντα Στολτίδη, δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Κοζάνης, τον περιφερειακό σύμβουλο Στέφανο Πράσσο.

Επίσης, χτύπησαν εκλεγμένους συνδικαλιστές που με απόφαση των σωματείων συμπαραστέκονταν στους κατοίκους της Καλαμιάς, όπως τον πρόεδρο του Παραρτήματος Κοζάνης του ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ και επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Συνταξιούχων, τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης, ενώ τραυμάτισαν αρκετούς.

Τέλος, προχώρησαν σε 6 συλλήψεις 4 κατοίκων της Καλαμιάς και 2 φοιτητών που βρίσκονταν εκεί για να συμπαρασταθούν στον αγώνα τους, ένας εκ των οποίων ήταν ο πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων. Οι συλληφθέντες απελευθερώθηκαν μετά από τη σταθερή και μαχητική απαίτηση συγκεντρωμένων στην Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας, όπου παραβρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας, Νίκο Χριστάνη, μέλη του ΓΠ Δυτικής Μακεδονίας και την υποψήφια βουλευτή Τίνα Κουζιάκη.

Στην κινητοποίηση, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Κοζάνη, καλούσαν σε συμμετοχή η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Καλαμιάς, φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, το Παράρτημα ΠΑΣΑΣ - ΔΕΗ, η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Δυτικής Μακεδονίας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και η «Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών».

Κάτοικοι και φορείς από τη συγκέντρωση ξεκαθάρισαν ότι το όργιο αυτό της καταστολής την Παρασκευή δεν μπορούσε να μείνει αναπάντητο και ότι θα συνεχίσουν ακλόνητοι τις κινητοποιήσεις τους. Η συγκέντρωση ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα Κατοίκων Καλαμιάς από τον Λευτέρη Καλτιριμτζή, ο οποίος ανέφερε ότι οι κάτοικοι «δεν θα κάνουν πίσω από τα δίκαια αιτήματά τους». Ευχαρίστησε όσους είναι στο πλευρό τους αυτό το διάστημα και κάλεσε σε συνέχιση των αγώνων.

Στη συνέχεια έγινε ομιλία από τον πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Σχεδίασης Βιομηχανικών Προϊόντων, Νίκο Θεοφιλόπουλο, ο οποίος ήταν και ένας από τους συλληφθέντες, όπως αναφέραμε. Ο ίδιος στην ομιλία του τόνισε μεταξύ άλλων ότι οι φοιτητές δεν μπορούν να μένουν αμέτοχοι όταν βλέπουν ένα τέτοιο έγκλημα μπροστά τους και ότι θα συνεχίσουν να δίνουν τη μάχη στο πλευρό των κατοίκων της περιοχής.

Τον λόγο πήρε εκ μέρους του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης ο Γιώργος Μελάς, μέλος του ΔΣ, ο οποίος είναι εργαζόμενος και ο δεύτερος συλληφθείς φοιτητής. Ο Γ. Μελάς στην ομιλία του ανέδειξε μια επιπλέον πλευρά της εκμετάλλευσης από τα μονοπώλια της «πράσινης» ανάπτυξης, που αφορά τις εργασιακές σχέσεις στα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η Τίνα Κουζιάκη δήλωσε συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της Καλαμιάς και των φορέων του κινήματος ενάντια στην καταστολή.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης όπου κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στην καταστολή, όπως «Η καταστολή δεν θα περάσει, του λαού η πάλη θα την σπάσει» και ενάντια στον «οδοστρωτήρα» της «πράσινης μετάβασης» όπως «Οι "πράσινες" οι μπίζνες δεν είναι για εμάς, δεν συμβιβαζόμαστε, μην τους προσκυνάς».

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για την 1η Ιούνη, οπότε φορείς και σωματεία ετοιμάζουν τη μαζική συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο ενάντια στην άναρχη χωροθέτηση ΑΠΕ στη Δυτική Μακεδονία καθώς και στις 5 Ιούνη, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, με ανάβαση στο όρος Μπούρινος, με φιλοξενία της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στα αιολικά στον Μπούρινο.