ΕΚΛΟΓΕΣ 25 ΙΟΥΝΗ
ΚΚΕ μοναδική δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης
Παρασκευή 2 Ιούνη 2023 - Κυριακή 4 Ιούνη 2023

RIZOSPASTIS

Αφήνοντας πίσω τις εκλογές της 21ης του Μάη, η αποτίμηση είναι θετική. Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ με ποσοστό 7,23%, 425.000 ψήφους και 26 βουλευτές είναι μια άνοδος με πανελλαδική διάσταση. Είναι το θετικό βήμα που προέκυψε από αυτήν την εκλογική αναμέτρηση, μέσα σε έναν γενικότερα αρνητικό συσχετισμό.

Νέες δυνάμεις συσπειρώνονται γύρω από το Κόμμα, που δίνουν μια νέα δυναμική στον δρόμο της αντεπίθεσης, στον δρόμο της ταξικής μαζικής πάλης, της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος, της προώθησης της αντικαπιταλιστικής αντιμονοπωλιακής κοινωνικής συμμαχίας.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ αποδεικνύει τη μεγάλη ενίσχυση του κύρους του Κόμματος στην εργατική τάξη και σε όλο τον λαό. Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, το 2019 - 2023. Ασκησε με σταθερότητα πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων μέσα στους αγώνες, αλλά και στη Βουλή, αναδεικνύοντας συγχρόνως τις ταξικές πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης και τη συναίνεση των άλλων κομμάτων. Το ΚΚΕ άσκησε πραγματική αντιπολίτευση μετέχοντας στους εργατικούς αγώνες και κινητοποιήσεις. Με τη στάση του την περίοδο της πανδημίας. Με τη θέση και δράση του απέναντι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία και την ελληνική εμπλοκή στα ΝΑΤΟικά σχέδια. Ασκησε πραγματική αντιπολίτευση με τη δράση διεκδίκησης, στήριξης και αλληλεγγύης που ανέπτυξαν οι Οργανώσεις, μέλη και στελέχη του, σε συνθήκες φυσικών καταστροφών και εγκατάλειψης του λαού από το αστικό κράτος, με τους αγώνες αγροτών και αυτοαπασχολουμένων. Με τη δράση του για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αποδείχθηκε επίσης υπεύθυνη η στάση του Κόμματος πριν και μετά το προδιαγεγραμμένο έγκλημα με τη δολοφονία 57 νέων ανθρώπων στα Τέμπη, αναδεικνύοντας την ευθύνη της πολιτικής ιδιωτικοποίησης και απελευθέρωσης των μεταφορών που προώθησαν όλες μαζί οι κυβερνήσεις για την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των ομίλων.

Το ΚΚΕ δικαιώθηκε για την πολιτική του στάση, όμως ακόμη νωρίτερα, όπως και την περίοδο 2012-2015. Τότε δικαιώθηκε απέναντι στη νέα άνοδο των σοσιαλδημοκρατικών αυταπατών που έφερνε η εκλογική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ, αφού παρ' όλες τις εκλογικές απώλειες που είχε, στάθηκε όρθιο, χωρίς να συναινεί στη στήριξη της κυβερνητικής εναλλαγής.

Την περίοδο πάλι της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ 2015 - 2019, το ΚΚΕ αποκάλυψε τον χαρακτήρα της κυβερνητικής του πολιτικής ως πολιτικής στήριξης των συμφερόντων των επιχειρηματικών ομίλων μέσα από την περίφημη «περήφανη διαπραγμάτευση», την εξαπάτηση του λαού με το κάλπικο δίλημμα στο δημοψήφισμα τον Ιούλη του 2015, την ψήφιση του 3ου μνημονίου μαζί με ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και την προώθηση νέου γύρου αντιλαϊκής επίθεσης. Ταυτόχρονα, παρ' όλες τις δυσκολίες, το ΚΚΕ και οι δυνάμεις του στο κίνημα πρωτοστάτησαν να μείνει ζωντανή η φλόγα του αγώνα και της πάλης, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο να έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με εργαζόμενους και λαϊκές δυνάμεις που ακολούθησαν τη σοσιαλδημοκρατία, αλλά και άλλα αστικά κόμματα.

Μετά τα αποτελέσματα της 21ης του Μάη, αποφασίστηκε η εκ νέου προσφυγή στις κάλπες, αν και τα κουκιά για σχηματισμό κυβέρνησης, όπως λέει ο λαός μας, έβγαιναν. Ομως αποφασίστηκε η προσφυγή στις κάλπες με τον εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής, για έναν και μόνο σκοπό, που δεν είναι άλλος από τη λεηλασία της εργατικής - λαϊκής ψήφου που δεν εγκλωβίστηκε στα διλήμματα της αντιλαϊκής «σταθερότητας». Ουσιαστικά επιδιώκουν να αποσπάσουν την ευρύτερη λαϊκή συναίνεση για το αντιλαϊκό έργο της επόμενης κυβέρνησης. Το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική δύναμη εργατικής - λαϊκής αντιπολίτευσης απέναντι στη νέα κυβέρνηση και αυτό πρέπει να είναι το βασικό κριτήριο παραπέρα συμπόρευσης και ενίσχυσης του Κόμματος μπροστά στις όποιες πολιτικές εξελίξεις.

Η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και λοιποί προεκλογικά ζητούν ουσιαστικά την ευρύτερη δυνατή συναίνεση για να υλοποιήσουν τις εαρινές «συστάσεις» της Κομισιόν για την ελληνική οικονομία. Ηδη περιμένουν στην ουρά πάνω από 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του Ταμείου Ανάκαμψης, για να προστεθούν στους 400 και πλέον νόμους που ψήφισε το Κοινοβούλιο στην περασμένη θητεία του.

Το ΚΚΕ όλη αυτήν την περίοδο ήταν το μόνο κόμμα που επέμενε ότι η κυβέρνηση που θα προκύψει θα εφαρμόσει αντιλαϊκή πολιτική και θα είναι χειρότερη από την προηγούμενη, όποιος και αν τη σχηματίσει. Και ο λόγος είναι ότι στους βάρβαρους αντιλαϊκούς νόμους των προηγούμενων κυβερνήσεων θα προστεθούν νέοι, που επίσης θα βασίζονται σε χειρότερους, αντιδραστικότερους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, του ίδιου του συστήματος που τα άλλα κόμματα υπηρετούν.

Να ψηφίσουν ΚΚΕ καλούμε επίσης τους στρατευμένους και τα στελέχη, αξιωματικούς και υπαξιωματικούς, άνδρες και γυναίκες, των Ενόπλων Δυνάμεων. Ολο το προηγούμενο διάστημα το ΚΚΕ έγινε η σημαντικότερη πολιτική δύναμη ανάδειξης των προβλημάτων τους, των προβλημάτων των οικογενειών τους, αλλά και ο φορέας διεκδίκησης των λύσεων σε όλα αυτά.

Το ΚΚΕ ανέδειξε και διεκδίκησε λύσεις για μεγάλο αριθμό ζητημάτων, όπως είναι:

Τα ηλικιακά όρια αποστρατείας Επαγγελματιών Οπλιτών (ΕΠΟΠ), η μισθολογική αναβάθμιση Αξιωματικών εξ Εθελοντών Μακράς Θητείας (ΕΜΘ), η αποζημίωση για τη νυχτερινή απασχόληση, η αρχαιότητα Υπαξιωματικών, τα επιδόματα σε Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), τα ζητήματα στέγασης, τα θέματα υγειονομικής και φαρμακευτικής περίθαλψης και πολλά άλλα.

Οι στρατιωτικοί τα αναγνωρίζουν όλα αυτά. Μπροστά στις νέες κάλπες, τους καλούμε να κάνουν το βήμα να στηρίξουν το ΚΚΕ. Να φτάσουν μέχρι την κάλπη περήφανα με το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ. Να το κάνουν πιο δυνατό. Μη διστάσουν, ακόμη κι αν δεν συμφωνούν σε όλα με το Κόμμα μας. Είναι ένα βήμα που δεν θα το μετανιώσουν ποτέ. Θα είναι υπερήφανοι γι' αυτό σε όλη τους τη ζωή. Οσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρή θα είναι αύριο η φωνή τους.

Διλήμματα πλέον δεν υπάρχουν. Μόνοι τους και όλοι μας. Για να βγει ακόμα πιο δυνατό το ΚΚΕ.

Ακόμα και όσοι ταλαντεύτηκαν και δεν ενίσχυσαν το ΚΚΕ και επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ ή άλλα κόμματα, τώρα μπορούν να δουν ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι η μοναδική λύση, μέσα και έξω από τη Βουλή, για την υπεράσπιση των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων.

Στα «κοστολογημένα προγράμματά» τους λέμε με περηφάνια και πίστη πως «μόνο ο λαός σώζει τον λαό». Και το αποδεικνύουμε κάθε μέρα, κάθε στιγμή.

Κάναμε ένα βήμα, πάμε για τα επόμενα!

Στις 25 του Ιούνη ισχυρότερο ΚΚΕ.


Γιάννης ΑΓΓΕΛΟΥ
Σχης (ΜΧ) εα, Υποψήφιος βουλευτής Δωδεκανήσων του ΚΚΕ