Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις τους αγώνες των εργαζομένων

Εκδήλωση για τους εργαζόμενους στις πλατφόρμες πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Τετάρτη 7 Ιούνη 2023

Πλούσια πείρα και συμπεράσματα από τους αγώνες των εργαζομένων στις πλατφόρμες και την πάλη τους για δουλειά και ζωή με σύγχρονα δικαιώματα κατατέθηκαν στην εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στις Βρυξέλλες.

Την εισηγητική τοποθέτηση πραγματοποίησε ο ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην πρόταση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ζήτημα του χαρακτηρισμού των σχέσεων που συνδέουν τις πλατφόρμες και όσους εργάζονται γι' αυτές, τονίζοντας: «Ευρύτερος στόχος τους είναι να "νομιμοποιηθούν" οι απαιτήσεις της ομίλων να χαρακτηρίζουν μεγάλες κατηγορίες μισθωτών εργαζομένων ελεύθερους επαγγελματίες/αυτοαπασχολούμενους/"freelancers"». Επεσήμανε πως οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ στήριξαν την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση, ενώ η καταψήφιση της πρότασης από τη ΝΔ σηματοδοτεί την επιδίωξή της να δώσει ακόμη πιο αντεργατικό περιεχόμενο.

Ενώ τόνισε πως «το ΚΚΕ θα συνεχίσει να στηρίζει με όλες του τις δυνάμεις, στο ταξικό εργατικό κίνημα, στη Βουλή και την Ευρωβουλή, τους αγώνες των εργαζομένων στις πλατφόρμες, όπως αποδεδειγμένα έκανε και με τον μεγάλο αγώνα των εργαζομένων στην "e-food" αλλά και στη "Wolt" για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων και των σύγχρονων αναγκών τους. (...) Τα πάντα θα κριθούν στον δρόμο του αγώνα και οι εργαζόμενοι στις πλατφόρμες που δραστηριοποιούνται σε μια σειρά κλάδους έχουν πείρα ότι μόνο με ένα ισχυρό ΚΚΕ μπορούν να επιβάλουν το δίκιο τους».

Ακολούθησαν ομιλίες από τον Γιώργο Στεφανάκη, πρόεδρο του Συνδικάτου Επισιτισμού - Τουρισμού Αττικής, την Δήμητρα Βρέκου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων «e-food».

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν ο Κώστας Μπαμπανιώτης, μέλος της Σωματειακής Επιτροπής του ΣΕΤΗΠ στη «Skroutz», και ο Νίκος Τσουκαλάς, εργαζόμενος στη «Skroutz Last Mile».

Ενώ κλείνοντας την εκδήλωση ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε πως «απέναντι στον εργασιακό μεσαίωνα που νομοθετούν η ΕΕ, τα αστικά κόμματα και έχουν προσυπογράψει η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και οι υπόλοιποι, η ελπίδα βρίσκεται στον μαζικό, συλλογικό, οργανωμένο αγώνα των εργαζομένων, στον δρόμο της ανατροπής αυτών των αντεργατικών νομοθετημάτων».