ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Τεράστιες οι συνέπειες από την καταστροφή του φράγματος στον Δνείπερο

Χιλιάδες άνθρωποι σε κίνδυνο, ανυπολόγιστες οι επιπτώσεις από τις τεράστιες ποσότητες νερού που απελευθερώθηκαν

Πέμπτη 8 Ιούνη 2023

Copyright 2023 The Associated

Πλημμυρισμένα σπίτια στη Χερσώνα
Η μεγάλη ανθρωπιστική και περιβαλλοντική καταστροφή αρχίζει να αποκαλύπτεται δυο μέρες μετά την ανατίναξη του φράγματος της Νόβα Καχόβκα, ενώ όλο το εύρος των τρομερών συνεπειών αναμένεται να φανερωθεί από την ερχόμενη βδομάδα.

Η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μπει σε μια ανεξέλεγκτη τροχιά κλιμάκωσης και αγριότητας με μεγάλο θύμα τον ουκρανικό λαό, αλλά και τον ρωσικό, και με μεγάλους κινδύνους για όλους τους λαούς της Ευρώπης.

Περίπου 42.000 άνθρωποι κινδυνεύουν και επηρεάζονται από πλημμύρες και στις δύο πλευρές του ποταμού Ντνίπρο (Δνείπερος), όπου τη δυτική πλευρά ελέγχει η Ουκρανία και την ανατολική η Ρωσία. Στο μεταξύ, τόσο το Κίεβο όσο και η Μόσχα έχουν αλληλοκατηγορηθεί ότι κατά τη διάρκεια των προσπαθειών διάσωσης των κατοίκων συνεχίστηκαν τα εχθρικά χτυπήματα.

Η μαζική απομάκρυνση κατοίκων συνεχίστηκε και χτες στη νότια Ουκρανία, μετά τη μερική καταστροφή του Υδροηλεκτρικού Σταθμού Καχόβκα, η οποία προκάλεσε πλημμύρες σε παρόχθιες κοινότητες κατά μήκος του Δνείπερου Ποταμού. Περίπου 1.548 άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τις ελεγχόμενες από την Ουκρανία πλημμυρισμένες περιοχές της περιοχής Χερσώνας μέχρι χτες το μεσημέρι, 20 οικισμοί στη δυτική όχθη του Δνείπερου και περισσότερα από 1.900 σπίτια πλημμύρισαν στη Χερσώνα. Στην ανατολική πλευρά της Χερσώνας πλημμύρισαν τουλάχιστον 2.700 σπίτια σε 15 οικισμούς, ανέφεραν οι ρωσικές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης.

Ο δήμαρχος της ρωσικής δημοτικής αρχής της Νόβα Κάχοβκα, του πλησιέστερου οικισμού στο φράγμα, δήλωσε χτες ότι τουλάχιστον 7 άνθρωποι αγνοούνται, έως και 100 άνθρωποι εξακολουθούν να είναι εγκλωβισμένοι, «χιλιάδες ζώα» στο Εθνικό Πάρκο Αγριας Φύσης Nizhnedniprovsky έχουν σκοτωθεί και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι τεράστιο. Σύμφωνα με τον ίδιο, 30.000 κυβικά μέτρα νερού εκρέουν από το φράγμα κάθε δευτερόλεπτο και η πόλη κινδυνεύει να γίνει πλήρως αβίωτη.

Το νερό μεταφέρει επίσης νάρκες που είχαν τοποθετηθεί και τις ωθεί να εκραγούν. Με το νερό μεταδίδονται επίσης χημικές ουσίες και μολυσματικές ασθένειες.

Σε δεύτερο χρόνο, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι απειλούνται να μείνουν χωρίς πρόσβαση σε πόσιμο νερό, καθώς το φράγμα τροφοδοτεί όλη την επαρχία της Χερσώνας, αλλά και την Κριμαία.

Η Μόσχα επισήμανε «τεράστιες ζημιές στη γεωργία της περιοχής και στο οικοσύστημα στις εκβολές του Δνείπερου», καθώς και προβλήματα υδροδότησης της Κριμαίας, της χερσονήσου την οποία η Ρωσία προσάρτησε το 2014.

Ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Βοήθειας του ΟΗΕ, Μ. Γκρίφιθς, είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του ΟΗΕ, που συνεδρίασε εκτάκτως την Τρίτη το βράδυ, ότι «το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής θα γίνει πλήρως αντιληπτό μόνο τις επόμενες ημέρες», όταν αρχίσει να πέφτει η στάθμη του νερού.

Πάντως, η στάθμη των υδάτων σε ορισμένες περιοχές της περιφέρειας Χερσώνας θα συνεχίσει να αυξάνεται για άλλες 3 - 10 μέρες, δήλωσε χτες στο κανάλι «Rossiya-24» στέλεχος του ρωσικού υπουργείου Εκτάκτων Αναγκών.

Η αντιπαράθεση Ουκρανίας - Ρωσίας σχετικά με το ποιος κρύβεται πίσω από την επίθεση μεταφέρθηκε προχτές στη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ.

Ο Ουκρανός πρεσβευτής, Σ. Κισλίτσα, κατηγόρησε τη Μόσχα ότι πυροδότησε «βόμβα μαζικής περιβαλλοντικής καταστροφής», ότι προκάλεσε «τη μεγαλύτερη ανθρωπογενή καταστροφή στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», μιλώντας για «οικολογική και τεχνολογική τρομοκρατία» και «ακόμη ένα παράδειγμα της γενοκτονίας της Ρωσίας εναντίον των Ουκρανών».

Από την άλλη, ο Ρώσος πρεσβευτής, Β. Νεμπένζια, μίλησε για «εσκεμμένη δολιοφθορά από το Κίεβο», για «έγκλημα πολέμου και τρομοκρατική ενέργεια», για «αδιανόητο έγκλημα».

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ανεξάρτητες πηγές σχετικά με το ποιος βρίσκεται πίσω από τη μερική καταστροφή του φράγματος, αλλά πρόκειται για «νέα καταστροφική συνέπεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία», σχολίασε ο γγ του Οργανισμού, Αντ. Γκουτέρες.

Στο μεταξύ, σηκώνοντας τους τόνους, ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ν. Πατρούσεφ, στοχοποίησε τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τους «συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ» ότι «φέρουν την ευθύνη» για την καταστροφή του φράγματος, καθώς οι χώρες αυτές «συντονίζουν τις δραστηριότητες της Ουκρανίας» και ως εκ τούτου «έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τους βομβαρδισμούς».

Από την πλευρά του, το ρωσικό ΥΠΕΞ κάλεσε σε διεθνή έρευνα και κατηγόρησε το Κίεβο ότι είχε «σχεδιάσει εκ των προτέρων και σκόπιμα για στρατιωτικούς σκοπούς» την καταστροφή του φράγματος.

«Το Κίεβο όχι μόνο υπέβαλε τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Καχόβκα σε μαζικό βομβαρδισμό αλλά σκόπιμα ανέβασε τη στάθμη του νερού του ταμιευτήρα του Καχόβκα σε κρίσιμο επίπεδο ανοίγοντας τους υδατοφράχτες του υδροηλεκτρικού σταθμού της Ντνιπροπετρόφσκ», κατήγγειλε.

Η Ουκρανία κατηγορεί τις ρωσικές δυνάμεις ότι αυτές ανατίναξαν το φράγμα για να εμποδίσουν οποιαδήποτε επίθεση στην περιοχή.

Ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, κάλεσε σε «άμεση και μέγιστη δυνατή απάντηση της διεθνούς κοινότητας στη ρωσική τρομοκρατία. Από το ΣΑ του ΟΗΕ μέχρι κάθε διεθνή θεσμό». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι Ουκρανοί εισαγγελείς έχουν ήδη επικοινωνήσει με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου «να εμπλακεί η διεθνής Δικαιοσύνη στην έρευνα».

Την ίδια ώρα, το αμερικανικό δίκτυο CNN αποκαλύπτει ότι υπάρχουν δορυφορικές εικόνες της «Maxar» που δείχνουν ζημιές στο φράγμα της Νόβα Καχόβκα πριν από τη Δευτέρα και την επίθεση που φέρεται να οδήγησε στην τμηματική κατάρρευση. Δεν επιβεβαιώνεται αν αυτές οι ζημιές έπαιξαν ρόλο στην κατάρρευση ή εάν υπήρξε εσκεμμένη επίθεση στα συγκεκριμένα τμήματα.

Η Κίνα εξέφρασε «έντονη ανησυχία» για την καταστροφή του φράγματος, για «τον ανθρώπινο, οικονομικό και οικολογικό αντίκτυπο» και κάλεσε όλα τα μέρη στη σύγκρουση «να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο».

Ο Ερντογάν προτείνει έρευνα με ΟΗΕ και Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, είχε χτες τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ηγέτες της Ουκρανίας και της Ρωσίας. Οπως είπε στον Ουκρανό ομόλογό του, θα μπορούσε να σχηματιστεί διεθνής επιτροπή για να ερευνήσει την καταστροφή του φράγματος.

Σύμφωνα με την Αγκυρα, ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι μια μέθοδος διαπραγμάτευσης, παρόμοια με αυτή σχετικά με τον διάδρομο σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας, θα μπορούσε να επιδιωχθεί για την αντιμετώπιση του ζητήματος του φράγματος.

Αντίστοιχα και στον Ρώσο ομόλογό του, Βλ. Πούτιν, ο Ερντογάν είπε ότι απαιτείται συνολική έρευνα για την καταστροφή του φράγματος και πρότεινε μια διεθνή επιτροπή που θα περιλαμβάνει τον ΟΗΕ και την Τουρκία για να εξετάσει το θέμα. Ο Πούτιν αποκάλεσε την καταστροφή του φράγματος «βάρβαρη πράξη του Κιέβου».

«Προσεκτικός» ήταν στις διατυπώσεις του ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, δηλώνοντας ότι η Ουάσιγκτον δεν έχει «οριστικό πόρισμα για το τι συνέβη», ενώ προειδοποίησε για τον καταστροφικό αντίκτυπο στην ενεργειακή ασφάλεια της Ουκρανίας.

«Προσπαθούμε ακόμη να καταλάβουμε τι συνέβη, αλλά οι Ρώσοι είχαν πάρει παράνομα τον έλεγχο αυτού του φράγματος και αυτού του ταμιευτήρα πριν από μήνες και το είχαν υπό την κατοχή τους όταν σημειώθηκε η έκρηξη», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι.

«Είναι σαφέστατο ότι η σκόπιμη καταστροφή μη στρατιωτικών υποδομών δεν επιτρέπεται βάσει του Δικαίου του πολέμου», πρόσθεσε ο Κίρμπι, την ίδια ώρα που συνεχίζονται «διαρροές» που δείχνουν το Κίεβο πίσω από τις εκρήξεις στους αγωγούς «Nord Stream».

Οι ΗΠΑ «είχαν πληροφορίες» για το σχέδιο επίθεσης στους «Nord Stream»

Ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εξελίσσεται όλο και περισσότερο σε έναν «υβριδικό πόλεμο» ενάντια σε υποδομές με απρόβλεπτες συνέπειες.

Σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ», οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες για λεπτομερές ουκρανικό σχέδιο επίθεσης στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου «Nord Stream» τρεις μήνες πριν από τις δολιοφθορές τον Σεπτέμβρη του 2022.

Η CIA έμαθε τον περασμένο Ιούνη, μέσω μιας ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατασκοπείας, ότι μια εξαμελής ομάδα ουκρανικών δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων σκόπευε να ανατινάξει τους δύο αγωγούς που συνδέουν τη Ρωσία και τη Γερμανία, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πληροφορίες που διέρρευσαν στο διαδίκτυο.

Το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ» βασίζεται στη μεγάλη διαρροή διαβαθμισμένων εγγράφων από τον Τζακ Τεϊσέιρα, μέλος της Αεροπορικής Εθνοφρουράς, στην πλατφόρμα «Discord». Οι αναφορές προήλθαν αρχικά από μια ευρωπαϊκή υπηρεσία πληροφοριών που αργότερα μοιράστηκε το υλικό με τις ΗΠΑ και κατόπιν με τη Γερμανία. Οι πληροφορίες επιβεβαιώθηκαν αργότερα από αξιωματούχους ασφαλείας από διάφορες χώρες, σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Ουάσιγκτον Ποστ».

Το τελευταίο διάστημα πάντως «διαρροές» στον Τύπο από τις γερμανικές έρευνες δείχνουν προς την Ουκρανία, ότι αυτή σχεδίασε και υλοποίησε τις δολιοφθορές στους «Nord Stream».

Στο μεταξύ, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας κατήγγειλε ότι «Ουκρανοί σαμποτέρ» ανατίναξαν την Τρίτη τμήμα του αγωγού αμμωνίας Toλιάτι - Οδησσός που μεταφέρει αμμωνία από τη Ρωσία στην Ουκρανία στην περιοχή του Χαρκόβου. Να σημειωθεί πως ένας από τους βασικούς όρους που θέτει η Μόσχα στις διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία εξαγωγής των ουκρανικών σιτηρών από τη Μαύρη Θάλασσα, είναι η επαναλειτουργία του αγωγού Τολιάτι - Οδησσός, που μεταφέρει ρωσική αμμωνία στο λιμάνι για εξαγωγή. Η αμμωνία χρησιμοποιείται στην παρασκευή λιπασμάτων.

«Ως αποτέλεσμα αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας, υπήρξαν θύματα στον άμαχο πληθυσμό, τα οποία έλαβαν ιατρική βοήθεια», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου. «Αυτήν τη στιγμή, τα υπολείμματα αμμωνίας από το ουκρανικό έδαφος διοχετεύονται μέσω των κατεστραμμένων τμημάτων του αγωγού», συμπλήρωσε.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποίησαν μια σειρά αποτυχημένων επιθέσεων κοντά στην πόλη Μπαχμούτ στο Ντονέτσκ, ενώ αναφέρεται ότι συνολικά οι Ρώσοι τις τελευταίες μέρες έχουν αποκρούσει τρεις μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στο Ντονέτσκ και αλλού.

Πάντως, σύμφωνα με τον Ολ. Ντανίλοφ, γραμματέα του ουκρανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας, η αντεπίθεση του Κιέβου δεν έχει ξεκινήσει και όταν ξεκινήσει «θα το καταλάβουν όλοι».

Με πυραύλους «Grad» βομβαρδίζεται το Μπέλγκοροντ

Παράλληλα συνεχίζονται οι επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος και πλέον τα χτυπήματα είναι καθημερινά και εκατοντάδες στο Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου.

Χτες, ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ δήλωσε ότι η Ουκρανία βομβάρδισε ξανά τη ρωσική συνοριακή πόλη Σεμπέκινο και μάλιστα με πυραύλους «Grad».

Τόσο το Σεμπέκινο όσο και η ευρύτερη περιοχή Μπέλγκοροντ, που συνορεύει με την επαρχία του Χαρκόβου, έχουν δεχθεί επανειλημμένα βομβαρδισμούς από τις δυνάμεις του Κιέβου τις τελευταίες βδομάδες, σύμφωνα με Ρώσους αξιωματούχους.

Το οπλικό σύστημα «Grad» είναι ένας εκτοξευτής πολλαπλών ρουκετών τοποθετημένος σε φορτηγό και χρησιμοποιείται τόσο από τις ρωσικές όσο και από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η χρήση του εναντίον περιοχών αμάχων θεωρείται έγκλημα πολέμου από «ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα».