ΑΓΡΟΤΕΣ
Ξανά στα μπλόκα των διεκδικήσεων

Οι αγρότες διαμαρτύρονται έντονα για τις συνέπειες της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ. Απαιτούν να πληρωθούν στην ίδια τιμή για όλες τις ποσότητες βαμβακιού που παρέδωσαν στα εκκοκκιστήρια

Κυριακή 7 Απρίλη 2002

Eurokinissi

ΒΟΛΟΣ: Από τον προχτεσινό αποκλεισμό στην περιοχή Κεφάλωσι Αλμυρού
Με πρωταγωνιστές τους βαμβακοπαραγωγούς, οι αγρότες όλης της χώρας συνεχίζουν και εντείνουν τον αγώνα τους, με στόχο την επίλυση των πολλών και οξυμένων προβλημάτων τους και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Προς το τέλος της βδομάδας που πέρασε οι αγωνιστές της αγροτιάς έστησαν πολλά μπλόκα επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης και σε πολλά άλλα κομβικά οδικά σημεία της χώρας, δείχνοντας πως είναι αποφασισμένοι να «πιέσουν» με κάθε τρόπο την κυβέρνηση για να την αναγκάσουν να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου. Ταυτόχρονα, διαμηνύουν προς κάθε κατεύθυνση πως ο αγώνας τους δεν αφορά μόνο στην αναζήτηση λύσεων στα επιμέρους προβλήματα, δεν παλεύουν για να εξασφαλίσουν μερικά λεπτά του ευρώ παραπάνω στην τιμή των προϊόντων τους, δεν αγωνίζονται μόνο για το «σήμερα», αλλά με την πάλη τους στρέφονται κατά της πολιτικής που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τα προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Κι αυτό γιατί γνωρίζουν ότι αν δεν «καθαρίσουν» μια για πάντα μ΄ αυτή την πολιτική, ακόμα και να επιλυθούν τώρα μερικά από τα προβλήματά τους, σε λίγο καιρό θα ξαναφανούν πιο οξυμένα και περισσότερα.

Οι βαμβακοπαραγωγοί, που βρίσκονται στους δρόμους του αγώνα για έξι συνεχείς μήνες, διαμαρτύρονται τώρα έντονα για την αυθαίρετη και παράνομη απόφαση της κυβέρνησης να βγάλει εκτός επιδότησης κοντά στους 200.000 τόνους από τη φετινή παραγωγή βαμβακιού. Απαιτούν να πληρωθούν στην ίδια τιμή για όλες τις ποσότητες που παρέδωσαν και διεκδικούν την αλλαγή του νέου καταστροφικού κανονισμού της ΕΕ για το βαμβάκι, ο οποίος ευθύνεται για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας. Είναι δε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να «φορτώσει» στις δικές τους πλάτες τις ευθύνες για τα καταστρεπτικά αποτελέσματα της πολιτικής της.

Eurokinissi

ΛΑΡΙΣΑ: Από το προχτεσινό μπλόκο
Στον αγώνα βρίσκονται και οι παγετόπληκτοι από την κακοκαιρία του περασμένου χειμώνα, διεκδικώντας άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις, πάγωμα των χρεών τους στην ΑΤΕ και άτοκα δάνεια, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιέργειες. Και οι παγετόπληκτοι έχουν πολλά «ράμματα» για τη γούνα της κυβέρνησης, καθώς είναι οργισμένοι και αγανακτισμένοι, επειδή το υπουργείο Γεωργίας παίρνει πίσω τις υποσχέσεις του και επιχειρεί να τους κοροϊδέψει με αποζημιώσεις - ψίχουλα που... κάποτε θα τους δώσει.

Μετωπικός ο αγώνας

Ο αγώνας της αγροτιάς συνεχίζεται και εντείνεται, καθώς η κυβέρνηση όχι μόνο αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού κόσμου, αλλά εφαρμόζοντας κατά γράμμα ό,τι προβλέπει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της ΑΤΖΕΝΤΑΣ 2000, συνεχίζει μια πολιτική που οδηγεί τους μικρομεσαίους αγρότες σε μαζικό ξεκλήρισμα. Στόχος της να συγκεντρωθεί η γη στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και μεγαλοεπιχειρηματιών, ώστε να προχωρήσει η πλήρης καπιταλιστικοποίηση της ελληνικής γεωργίας.

Μ' αυτή την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζει με ζήλο και συνέπεια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, συμφωνεί η ΝΔ, αλλά και οι ξεπουλημένες ηγεσίες των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων ΠΑΣΕΓΕΣ, ΣΥΔΑΔΕ, ΓΕΣΑΣΕ, οι οποίες κάνουν ό,τι μπορούν για να υπονομεύσουν την ενότητα, την αποτελεσματικότητα και την προοπτική των αγροτικών αγώνων.

Eurokinissi

ΓΙΑΝΝΙΤΣΑ: Αποψη από τον αποκλεισμό των δρόμων
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν κρύβει τη συμφωνία του και τη στήριξή του στην εφαρμογή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και απλώς υποστηρίζει πως αν έρθει αυτό στην κυβερνητική εξουσία θα την εφαρμόσει καλύτερα. Αλλωστε, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η ΝΔ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, κάνει ό,τι μπορεί, για να περιορίσει τους αγροτικούς αγώνες στα πλαίσια κάποιων αντικυβερνητικών και μόνο κινητοποιήσεων, χωρίς να θίγεται επί της ουσίας η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ. Ιδιαίτερα στις τελευταίες κινητοποιήσεις η ηγεσία της ΝΔ, με τη συνδρομή και κάποιων αγροτοσυνδικαλιστών της έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να αλλοιώσουν το σωστό διεκδικητικό πλαίσιο και να αποκλείσουν αποτελεσματικές μορφές αγώνα.

Για να έχει, λοιπόν, ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς αποτελέσματα, δηλαδή για να μπορέσουν οι μικροκαλλιεργητές να κρατήσουν τη γη τους και να μείνουν στον τόπο τους πρέπει η πάλη τους να στρέφεται κατά της πολιτικής, την οποία εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις, με τη στήριξη και των κομμάτων που συμφωνούν μ' αυτή. Για να έχει, δε, επιτυχία ο αγώνας της αγροτιάς είναι επιβεβλημένο να συντονιστεί με τους αγώνες των άλλων λαϊκών στρωμάτων σε ένα κοινό μέτωπο, ικανό να φέρει μια λαϊκή εξουσία που θ' αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας.


Π.Ρ.