ΑΡΤΑ
Με ισχυρό ΚΚΕ ανοίγουμε δρόμο στην ελπίδα, για να μείνουν τα παιδιά μας στον τόπο τους

Μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Δευτέρα 19/6 με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ

Πέμπτη 15 Ιούνη 2023

Από τις μεγάλες κινητοποιήσεις για το εργοδοτικό έγκλημα στο εργοστάσιο «Ηπειρος»
Η αύξηση του εκλογικού ποσοστού του ΚΚΕ στην Αρτα τον περασμένο Μάη στο 7,5%, από 4,83% το 2019, οι 1.405 νέες ψήφοι, μία σημαντική αύξηση κατά 65,6%, αποτυπώνει την ισχυροποίηση ενός ευδιάκριτου ρεύματος αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής, των αστικών κομμάτων και των κυβερνήσεών τους από τμήματα εργαζομένων, αγροτών και νεολαίας της περιοχής.

Τα αποτελέσματα της τελευταίας γενικής απογραφής του πληθυσμού, που αποτυπώνουν ότι μέσα σε 20 χρόνια ο νομός της Αρτας έχασε 17.000 κατοίκους, μία ολόκληρη πόλη, επιβεβαιώνουν την κοινή διαπίστωση όλων ότι δεν μπορεί να στεριώσει άνθρωπος στον τόπο του. Η συρρίκνωση και η συγκέντρωση της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής προς όφελος των μεγάλων μεταποιητικών βιομηχανιών στα τρόφιμα οδηγούν σταθερά στο ξεκλήρισμα της φτωχομεσαίας αγροτιάς και τα χωριά να ερημώνουν. Η καπιταλιστική οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας χτύπησε αλύπητα την οικοδομή και έδιωξε μακριά από τον τόπο τους χιλιάδες εργάτες οικοδόμους. Το οικονομικό «θαύμα» των κερδών της βιομηχανίας τροφίμων διαμόρφωσε μισθούς πείνας, συνθήκες εργασίας Μεσαίωνα, σακατεμένα κορμιά από την εντατικοποίηση. Στα συσκευαστήρια, η ανταμοιβή της «ανάπτυξης» για τους εργάτες είναι το εργόσημο, χώρια το λειψό μεροκάματο, για μια λειψή ζωή.

Συμπλήρωμα στην γκρίζα εικόνα η απαξίωση κάθε υποδομής που εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση του τοπικού νοσοκομείου. Η πρόσφατη παραίτηση της διευθύντριας του Ακτινολογικού αποτυπώνει της κακές συνθήκες εργασίας και δεν θα είναι η τελευταία, όπως μαρτυρούν οι υγειονομικοί. Κερδισμένοι τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα της περιοχής, όπως απέδειξε η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου να παραπέμπει τους ασθενείς σε αυτά, στέλνοντας τον λογαριασμό στα ασφαλιστικά ταμεία, δηλαδή στον λαό.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν αποτελεί ιδιαιτερότητα της Αρτας. Είναι η κανονικότητα της καπιταλιστικής ανάπτυξης που υπηρετούν χρόνια τώρα όλα τα αστικά κόμματα και οι κυβερνήσεις τους. Ιδια εικόνα στη Δυτική Μακεδονία, που εκεί η απολιγνιτοποίηση ερήμωσε τον τόπο για χάρη των «πράσινων» ενεργειακών «κορακιών». Αυτήν τη σταθερότητα επιδιώκουν να διασφαλίσουν τόσο η αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η συμπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ που «κομπάζει» για τα υψηλά εκλογικά ποσοστά στην πατρίδα του Αλ. Τσίπρα. Από κοντά και το ΠΑΣΟΚ που «κλαψουρίζει» για την απώλεια της μιας από τις τρεις βουλευτικές έδρες στον νομό, αναζητώντας μάταια ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.

Μόνο απέχθεια προκαλούν στους Αρτινούς οι καταγγελίες του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ ότι θέλουν να τους φάνε τη βουλευτική έδρα, αντί να κάνουν μούφα αντιπολίτευση στη ΝΔ. Τσακώνονται για το «υπουργείο της αντιπολίτευσης» όταν και οι δυο τους, τόσο ως κυβέρνηση, όσο και ως αντιπολίτευση, έσπειραν την απογοήτευση και τη μοιρολατρία, έγιναν σπόνσορες της ΝΔ.

Στις εκλογές της 25ης Ιούνη οι Αρτινοί έχουν κάθε λόγο να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ

Αυτήν την πραγματικότητα αποκάλυψε με συνέπεια το ΚΚΕ, μπαίνοντας μπροστά στην οργάνωση του αγώνα, ενάντια στις συνέπειες αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Ηταν η πρωτοπόρα δράση του Εργατικού Κέντρου Αρτας, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, που όρθωσαν τείχος προστασίας στον λαό της περιοχής την περίοδο της πανδημίας, όταν οι βιομηχανίες τροφίμων μετατρέπονταν σε κέντρο διασποράς του κορονοϊού. Που αποκάλυψε το εργοδοτικό έγκλημα στην «Ηπειρος» και τον άδικο θάνατο του 29χρονου ηλεκτρολόγου Χρήστου Ζορμπά, το 2020, αναδεικνύοντας ότι η αξία της ανθρώπινης ζωής κοστίζει 30 ευρώ, όσο ένα ρελέ διαφυγής. Ενας αγώνας που οδήγησε στην ηθική δικαίωση της οικογένειας με την καταδίκη της εργοδοσίας από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αρτας. Ηταν το Εργατικό Κέντρο που, απέναντι στο γενικό κλίμα της παρακμής, έδωσε «ανάσες» διεξόδου σε εκατοντάδες λαϊκές οικογένειες τα καλοκαίρια, με τη λειτουργία του κινηματογράφου «Ορφέας», τις εκδηλώσεις για τα μικρά παιδιά και άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ετσι, το σύνθημα «Τα κέρδη τους, οι ζωές μας» μπόλιασε την κάλπη της 21ης Μάη με εκατοντάδες νέες «κόκκινες» εργατικές ψήφους. Στον Αμμότοπο, χωριό που εργάζονται δεκάδες εργάτες στο εργοστάσιο «Ηπειρος», η αύξηση των ψήφων του ΚΚΕ έφτασε το 154,55%. Στους Κωστακιούς το ΚΚΕ μέτρησε αύξηση 65,22% με δεκάδες εργάτες από τον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Αρτας να στέλνουν μήνυμα ανυπακοής. Αντίστοιχα στην Καμπή, όπου συγκεντρώνονται εργάτες από τα συσκευαστήρια και τις άλλες βιομηχανίες της περιοχής, το ΚΚΕ έλαβε διψήφιο ποσοστό, 15,27%. Συνολικά από τις 3.546 ψήφους που συγκέντρωσε το ΚΚΕ σε όλο τον νομό, οι 2.141, δηλαδή το 60% της εκλογικής του δύναμης, προήλθε από τον δήμο Αρταίων, ιδιαίτερα την πόλη και τη γειτονική δημοτική ενότητα Φιλοθέης, περιοχές με έντονο εργατικό στοιχείο.

Η άλλη όψη της αχτίδας φωτός που φέρνει η ισχυροποίηση του ΚΚΕ οδηγεί στη σκληρή δουλειά των κομμουνιστών τα προηγούμενα χρόνια για να ανασυγκροτηθεί το αγροτικό κίνημα, να αναζωογονηθεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αρτας με τη μαζικοποίηση και ίδρυση νέων αγροτικών συλλόγων. Τα κομβόι με τα τρακτέρ που παρέλασαν με περηφάνια στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του αγροτικού εισοδήματος, έβαλαν «σπόρο» αγώνα και αμφισβήτησης σε δεκάδες βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφους. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όλο και περισσότεροι δεν αναζητούν τη λύση σε «σωτήρες», στην εναλλαγή κυβερνήσεων. Εχουν πείρα, εμπιστεύονται τη δύναμή τους, αναζητούν τη λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τα μπλόκα, τη συμμετοχή στο κίνημα, τη συλλογική δράση στον αγροτικό σύλλογο. Απόδειξη, στο Νεοχώρι, περιοχή όπου τα ποσοστά της ΝΔ ξεπερνούσαν τα προηγούμενα χρόνια το 50%, το ΚΚΕ αύξησε τις ψήφους του κατά 233%. Αντίστοιχα στο Κομμένο κατά 375%. Στην Ανέζα και στο Πέτα το ΚΚΕ αναδείχθηκε τρίτο κόμμα με 16,82% και 9,15% αντίστοιχα.

Ολα αυτά τα θετικά μηνύματα αποτυπώνονται και στη σύνθεση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ. Δίπλα στον κομμουνιστή υποψήφιο βουλευτή Γιώργο Αλιφτήρα, πρώην πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρτας, συντάχθηκαν ο Μπάμπης Πεσλής, πτηνοτρόφος, μέλος του ΔΣ της ΟΑΣΝΑ, πρόεδρος του Συλλόγου Πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας, η Λαμπρίνα Σκορίλα, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, φιλόλογος - φωτογράφος, και η Σοφία Τσώλα, δικηγόρος - διαμεσολαβήτρια, μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αρτας. Ολοι τους υποψήφιοι με το ΚΚΕ για πρώτη φορά, που συναντήθηκαν μαζί του στους λαϊκούς αγώνες το προηγούμενο διάστημα και θέλησαν να εκφράσουν με την υποψηφιότητά τους τη δυνατότητα να συμπορευτεί με το Κόμμα ένας ευρύτερος κόσμος, ξεπερνώντας δισταγμούς και λογικές του «μικρότερου κακού».

Στις εκλογές της 25ης Ιούνη οι Αρτινοί έχουν κάθε λόγο να ισχυροποιήσουν ακόμη περισσότερο το ΚΚΕ για μια πραγματικά μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση. Γιατί κάθε ψήφος στο ΚΚΕ θα επιστρέψει σε αυτούς, στην αναζωογόνηση του εργατικού και αγροτικού κινήματος, στην προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας εργατών και αγροτών, στη συγκρότηση ενός μεγάλου ρωμαλέου λαϊκού κινήματος που δεν θα περιορίζεται μόνο στην απόκρουση της επίθεσης, αλλά θα ανοίγει τον δρόμο της ανατροπής αυτού του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος.

Να μη χαθεί στιγμή από τις επόμενες μέρες, να φτάσει το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ παντού. Να δώσουν ακόμη περισσότεροι το «παρών» στη μεγάλη πολιτική συγκέντρωση της Δευτέρας με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη συμβολή Σκουφά και Παντοκράτορος στην Αρτα.

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ μπορεί να γίνει πράξη. Εκατοντάδες νέοι σε ηλικία εργαζόμενοι, αγρότες, φοιτητές και μαθητές που συγκινούνται από την ανιδιοτελή στάση των κομμουνιστών, μπορούν τώρα να κάνουν το βήμα. Να δυναμώσουν το μόνο κόμμα που τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις του μπορούν να βάλουν φρένο στην εγκατάλειψη του τόπου, στην αδικία και την ξενιτιά. Τώρα η νέα γενιά να ανοίξει τον δρόμο της ελπίδας, με δυνατό ΚΚΕ.