Στερνός αποχαιρετισμός στον σπουδαίο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο
Παρασκευή 16 Ιούνη 2023

INTIME NEWS

Το «τελευταίο αντίο» στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλο είπαν χτες στη Μητρόπολη της Αθήνας η οικογένειά του, συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες του, άνθρωποι του πολιτικού κόσμου, αλλά και απλοί άνθρωποι που συγκινούνται από το έργο του. Το πλούσιο αυτό έργο που αφήνει πίσω του φεύγοντας από τη ζωή στα 84 του χρόνια. Το έργο που «προσκυνά τη χάρη του λαού μας», μετουσιώνοντας μοναδικά τα στοιχεία της μουσικής μας παράδοσης με σύγχρονους ήχους και μελωδίες που μένουν αξέχαστες.

Ο Γιάννης Μαρκόπουλος υπήρξε πάντα ευαίσθητος στα προστάγματα της εποχής, θερμαινόταν από τα ζωτικά ενδιαφέροντά της και είχε την ικανότητα να αγκαλιάζει το πνεύμα και τις ανάγκες των πλατιών λαϊκών στρωμάτων. Κι είναι αυτά τα στοιχεία που έκαναν τη μουσική του να αγαπηθεί πλατιά από το κοινό. Κι όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΚΚΕ για τον θάνατό του: «Το έργο του Μαρκόπουλου - μακριά πάντα από τις σειρήνες της ευκολίας και τους πειθαναγκασμούς της εμπορευματοποίησης - δεν αποτελεί απλά παθητικό δέκτη των μηνυμάτων του καιρού. Είναι ένας ενεργητικός πομπός, που μεταβάλλεται σε κοινωνική πράξη, που επενεργεί στη ζωή με τα ιδανικά που εκφράζει και εξυπηρετεί τα αιτήματα μιας φωτεινότερης κι ομορφότερης ζωής για τους όπου Γης αδικημένους. Και γι' αυτό είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει με αμείωτη τη δύναμή του διαχρονικά να ζεσταίνει τις ανθρώπινες καρδιές. Κάθε νέα γενιά που θα έρχεται θα το ξανα-ανακαλύπτει, γιατί θα εκφράζει και τους δικούς της πόθους, ανάγκες και οράματα».


RIZOSPASTIS

Η σορός του εκτέθηκε χτες από το μεσημέρι σε λαϊκό προσκύνημα στο παρεκκλήσι της Μητρόπολης, καλυμμένη με την ελληνική σημαία και με παραστάτες Κουρήτες με παραδοσιακές κρητικές φορεσιές.

Στην εξόδιο ακολουθία, το απόγευμα, χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος Β'.

Παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Από το ΚΚΕ, παραβρέθηκαν ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, και η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος. Επίσης, ο Βασίλης Παρασκευόπουλος, πρόεδρος του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, ο μουσικός Γιάννης Παπαζαχαριάκης κι ο ερμηνευτής Κώστας Τριανταφυλλίδης, υποψήφιοι του Κόμματος (οι δύο πρώτοι στον Βόρειο Τομέα Αθηνών και ο έτερος στην Κοζάνη).

Παραβρέθηκε ακόμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, και υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Τον Γιάννη Μαρκόπουλο αποχαιρέτησαν εκφωνώντας επικήδειους λόγους, οι πρόεδροι της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, οι συντοπίτες του δήμαρχοι Ηρακλείου Κρήτης και Ιεράπετρας, καθώς και άλλοι φίλοι του που μίλησαν για το σπουδαίο μουσικό συνθετικό έργο που αφήνει πίσω του κληρονομιά για τις παρούσες και τις επόμενες γενιές, για τον λαό μας.


RIZOSPASTIS

Φυσικά το «παρών» έδωσαν πολλοί άνθρωποι του καλλιτεχνικού χώρου, ανάμεσά τους οι Χαράλαμπος Γαργανουράκης, Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Σκουλάς, Μαρίζα Κωχ, Βασίλης Λέκκας, Κώστας Μακεδόνας, Μάριος Φραγκούλης και πολλοί άλλοι.

Την κηδεία ακολούθησε η ταφή του μουσικοσυνθέτη στο Κοιμητήριο Παπάγου.



Eurokinissi



Eurokinissi