ΚΙΝΑ - ΗΠΑ
Νέες αντεγκλήσεις λίγες ώρες μετά τις δηλώσεις περί «προόδου»

Με αφορμή τον χαρακτηρισμό του Μπάιντεν «δικτάτορας» προς τον Σι Τζινπίνγκ

Πέμπτη 22 Ιούνη 2023

Copyright 2021 The Associated

Από παλιότερη τηλεδιάσκεψη των Προέδρων ΗΠΑ - Κίνας
Το... βαρύ κλίμα στις σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας - αποτέλεσμα του μεταξύ τους εντεινόμενου ανταγωνισμού - αναδείχθηκε ξανά, λίγες μόλις ώρες μετά τις πρώτες δηλώσεις περί «προόδου» που συντελέστηκε από την επίσκεψη Μπλίνκεν στο Πεκίνο, με τον Αμερικανό Πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να αποκαλεί «δικτάτορα» τον Κινέζο ομόλογό του, προκαλώντας αντιδράσεις από το Πεκίνο αλλά και από τη Μόσχα.

Στη διάρκεια συνάντησής του με χορηγούς του Δημοκρατικού Κόμματος στην Καλιφόρνια και αναφερόμενος στην κατάρριψη του κινεζικού «μπαλονιού» πέρσι τον χειμώνα στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ, ο Μπάιντεν είπε ότι «ο λόγος για τον οποίο ο Κινέζος Πρόεδρος εκνευρίστηκε τόσο όταν κατέρριψα το μπαλόνι γεμάτο με υλικό κατασκοπείας ήταν πως δεν γνώριζε ότι αυτή η συσκευή βρισκόταν εκεί» και πρόσθεσε: «Είναι πολύ ενοχλητικό για τους δικτάτορες όταν δεν ξέρουν τι συνέβη. Οταν καταρρίφθηκε το μπαλόνι βρέθηκε σε δύσκολη θέση και μάλιστα διέψευσε ότι (το μπαλόνι) βρισκόταν εκεί».

Κατά τ' άλλα, ο Αμερικανός ηγέτης ισχυρίστηκε ότι «βρισκόμαστε σε μία κατάσταση όπου (ο Σι Τζινπίνγκ) θέλει την αποκατάσταση μιας σχέσης», χαρακτηρίζοντας «καλή δουλειά» τα όσα συζήτησε στην πρόσφατη επίσκεψή του στο Πεκίνο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν, αλλά σπεύδοντας να προσθέσει ότι «θα χρειασθεί χρόνος» για την αντιμετώπιση των διμερών εντάσεων.

Εκρινε επίσης σκόπιμο να αναφέρει ότι «σας το βεβαιώνω (...) Η Κίνα έχει πραγματικές οικονομικές δυσκολίες», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ενόχληση που προκαλεί στο Πεκίνο η αναβάθμιση των συμμαχιών που η Ουάσιγκτον προτάσσει σταθερά, ειδικά στον Ινδο-Ειρηνικό: Αναμόχλευσε έτσι την πρόσφατη συνάντηση που είχαν οι ηγέτες των χωρών του σχήματος Quad (ΗΠΑ, Αυστραλία, Ινδία, Ιαπωνία) στο Τόκιο, όπου και χαρακτήρισαν «πηγή αποσταθεροποίησης» την πολιτική του Πεκίνου, αναφέροντας πως αυτό προκάλεσε την οργή της κινεζικής ηγεσίας...

Από τη μεριά του Πεκίνου, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Μάο Νινγκ, σχολιάζοντας τον χαρακτηρισμό του Σι Τζινπίνγκ ως «δικτάτορα», έκανε λόγο για «σοβαρή» παραβίαση της πολιτικής αξιοπρέπειας της Κίνας και «δημόσια πολιτική πρόκληση». Η Μάο πρόσθεσε ότι «η παρατήρηση αυτή της αμερικανικής πλευράς είναι πραγματικά παράλογη, πολύ ανεύθυνη και δεν απηχεί την πραγματικότητα».

Τις αντεγκλήσεις Κίνας - ΗΠΑ έσπευσε να σχολιάσει και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αναφέροντας ότι οι δηλώσεις Μπάιντεν είναι «είναι πολύ αντιφατικές ενδείξεις της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, που αποτυπώνουν ένα έντονο στοιχείο έλλειψης προβλεψιμότητας».