ΣΟΥΔΑΝ
Κλιμάκωση των συγκρούσεων και στο Νταρφούρ
Τρίτη 27 Ιούνη 2023

Copyright 2023 The Associated

Κλιμακώνονται στην πρωτεύουσα Χαρτούμ και στην επαρχία Νταρφούρ οι συγκρούσεις στο Σουδάν, ανάμεσα στις στρατιωτικές δυνάμεις υπό τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν και τις παραστρατιωτικές «Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης» (RSF) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκαλο.

Οι συγκρούσεις μαίνονται για 11η βδομάδα, με τραγικές συνέπειες για τον σουδανικό λαό, χωρίς να διαφαίνεται συμβιβασμός ανάμεσα στις δύο πλευρές της ενδοαστικής σύγκρουσης, η οποία συνδέεται άρρηκτα με τους συνολικότερους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο.

Οι παραστρατιωτικοί την Κυριακή ανακοίνωσαν ότι κατέλαβαν το στρατηγείο βαριά οπλισμένης αστυνομικής δύναμης στο νότιο Χαρτούμ, κατάσχοντας βαρύ οπλισμό και κούτες με πυρομαχικά.

Νωρίτερα, ο ΟΗΕ αύξησε τον συναγερμό μετά τις επιθέσεις από παραστρατιωτικούς εναντίον της φυλετικής κοινότητας Μασαλίτ στην πρωτεύουσα της επαρχίας Δυτικού Νταρφούρ, Τζενέινα.

Μόνο σε αυτήν την πόλη έχουν καταμετρηθεί τουλάχιστον 1.100 νεκροί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κι έχουν διαπραχθεί ωμότητες που ενδέχεται να αποτελούν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με τον ειδικό απεσταλμένο του. Στους δρόμους, που είναι σπαρμένοι πτώματα, θύματα κείτονται κάτω από τον καυτό ήλιο, ενώ μπάρες καταστημάτων είναι κατεβασμένες ή διαλυμένες από αυτούς που τα λεηλάτησαν.

Χαρτούμ, Ομντουρμαν και Τζενέινα είναι οι σουδανικές πόλεις που έχουν υποστεί τα περισσότερα πλήγματα αφότου ξεκίνησαν οι συγκρούσεις στις 15 Απρίλη προκαλώντας τον θάνατο άνω των 3.000 ανθρώπων και ξεριζώνοντας από τις εστίες τους πάνω από 2,5 εκατομμύρια ανθρώπους.

Στην πρόσφατη σύνοδο στη Γενεύη, ο ΟΗΕ εξασφάλισε υποσχέσεις μόνο για το μισό από το ποσό που χρειάζεται για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Διάφορες ΜΚΟ, από την πλευρά τους, καταγγέλλουν ότι η σουδανική γραφειοκρατία εμποδίζει να περάσουν τα φορτία τους από το Πορτ Σουδάν, το λιμάνι στην Ερυθρά Θάλασσα, και δεν δίνει βίζες και άδειες μετακίνησης στις ομάδες τους.

Μέχρι πρότινος, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία, που επιδιώκουν ρόλο διαμεσολαβητή, διαπραγματεύονταν συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές, για τη διευκόλυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, ωστόσο όλες οι συμφωνίες εκεχειρίας παραβιάζονταν εκατέρωθεν.

Βοήθεια για τους πρόσφυγες ζητά το Τσαντ

Το ίδιο διάστημα, η κυβέρνηση του Τσαντ, όπου έχουν φθάσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες που έφυγαν για να σωθούν από τον πόλεμο στο Σουδάν, ζήτησε το Σάββατο «βοήθεια» από τη διεθνή κοινότητα, την οποία επέκρινε διότι την έχει αφήσει «σχεδόν μόνη» εν μέσω ανθρωπιστικής κρίσης «χωρίς προηγούμενο».

«Η κινητοποίηση της διεθνούς κοινότητας (...) δεν έχει φθάσει στο ύψος αυτής για άλλες περιοχές, άφησε το Τσαντ να υποδεχθεί τους πρόσφυγες σχεδόν μόνο του, εξαντλώντας τους ίδιους πόρους του», είπε ο πρωθυπουργός του Τσαντ, Σαλέ Κεμπζαμπό, απευθυνόμενος σε αντιπροσώπους διεθνών οργανώσεων.

Ηδη στις αρχές Ιούνη, η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου, τονίζοντας ότι πάνω από 100.000 πολίτες του Σουδάν, κυρίως γυναίκες και παιδιά από το Νταρφούρ, πέρασαν τα σύνορα στο ανατολικό Τσαντ μέσα σε ενάμιση μήνα εχθροπραξιών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Καταγγελίες για εμπρησμούς και βομβαρδισμούς στο Νταρφούρ (2007-10-09 00:00:00.0)
Εντείνεται η αντιπαράθεση (2006-11-18 00:00:00.0)
Νέες απειλές κυρώσεων από ΕΕ... (2004-10-14 00:00:00.0)
Επιδείνωση βλέπει ο Ανάν στο Νταρφούρ... (2004-10-06 00:00:00.0)
Στο στόχαστρο ο πλούτος σε «πετρέλαιο, χαλκό και ουράνιο» (2004-08-04 00:00:00.0)
Ενταση διαπραγματευτικών πιέσεων με απειλές επέμβασης... (2004-04-25 00:00:00.0)