ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
Καθημερινά τα εγκλήματα στους χώρους δουλειάς για τα κέρδη της εργοδοσίας
Τετάρτη 28 Ιούνη 2023

Θεσσαλονίκη: Από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του τραυματισμένου εργαζόμενου στο εργοτάξιο του Μετρό
Ενας εργαζόμενος που τραυματίστηκε σοβαρά χτες το μεσημέρι, στο εργοτάξιο του Μετρό στον σταθμό της Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη, είναι το νέο θύμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης που επικρατεί στους χώρους δουλειάς. Πλέον τα εργατικά «ατυχήματα» παίρνουν χαρακτηριστικά χιονοστιβάδας, με εργαζόμενους να φεύγουν καθημερινά σακατεμένοι από το μεροκάματο, ενώ μόλις προχτές άλλος ένας διανομέας σκοτώθηκε στη Θεσσαλονίκη την ώρα της δουλειάς (βλ. θέμα δίπλα) και την περασμένη Πέμπτη οικοδόμος βρήκε τραγικό θάνατο στην Καβάλα, όταν εγκλωβίστηκε το πόδι του στον αναδευτήρα μηχανήματος.

Ο εργαζόμενος στο εργοτάξιο του Μετρό τραυματίστηκε όταν κατά τη διάρκεια εργασιών τσιμεντένιο κομμάτι έπεσε πάνω του, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος περίπου 2,5 μέτρων στο κενό. Αντρες του ΕΚΑΒ αναγκάστηκαν να επιστρατεύσουν γερανό για να τον απεγκλωβίσουν, ενώ ο τραυματίας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Παπανικολάου», όπου νοσηλεύεται με κάταγμα στο πόδι.

Αμεσα στον χώρο του «ατυχήματος» έσπευσαν μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, που για σήμερα Τετάρτη έχει κηρύξει στάση εργασίας από τις 7 π.μ. έως και τις 11 π.μ., διεκδικώντας μέτρα προστασίας των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο εκφράζει την οργή του αφού έχει κάνει απανωτές παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα για μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στο εργοτάξιο του Μετρό, όμως όπως αναφέρει «συνεχίζουν να αποτελούν για την εργοδοσία ένα κόστος που βλάπτει τα κέρδη τους».

Προειδοποιεί ότι δεν πρόκειται να επιτρέψει το κουκούλωμα των ευθυνών «που αυτήν τη στιγμή βαραίνουν την Ελληνικό Μετρό και τον ΑΚΤΩΡΑ. Δεν θα επιτρέψουμε να χυθεί άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών. Τώρα να δυναμώσει ο αγώνας των εργαζομένων μέσα από τα συνδικάτα, για να παρθούν άμεσα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς».

Καθημερινότητα οι τραυματισμοί στο μεροκάματο

Στο μεταξύ, το εργατικό «ατύχημα» που οδήγησε σε σοβαρό τραυματισμό εργαζόμενου, στις 19 Ιούνη, στο εργοστάσιο της εταιρείας «INTERTRADE - SOFTEX», στα Οινόφυτα, καταγγέλλουν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και το Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου.

O εργαζόμενος τραυματίστηκε στα άνω και κάτω άκρα όταν χτυπήθηκε από κλαρκ, υποβλήθηκε σε επέμβαση στο χέρι και νοσηλεύτηκε για μέρες στον «Ευαγγελισμό».

Το Συνδικάτο απαιτεί από την εργοδοσία «να καλύψει όλα τα έξοδα νοσηλείας, αποκατάστασης», να καταβάλει «κανονικά τους μισθούς για όσο χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δεν θα μπορεί να εργάζεται», αλλά και να λάβει άμεσα μέτρα για να μην κινδυνεύσει άλλος εργαζόμενος. Καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν τον αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας, για υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις στους μισθούς, τριετίες, ειδικότητες, προσλήψεις του απαραίτητου εξειδικευμένου προσωπικού.

Ενα ακόμα σοβαρό εργατικό «ατύχημα» έγινε το βράδυ της περασμένης Κυριακής με θύμα εργαζόμενη, σε πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας, στο Κηποθέατρο Παπάγου στον δήμο Χολαργού - Παπάγου, καθώς έπεσε από τις κερκίδες, με αποτέλεσμα να σπάσει το χέρι της. Οι συνδικαλιστές που εκλέγονται με τη «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) και συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Σωματείο Εργαζομένων δήμου Χολαργού - Παπάγου καταγγέλλουν πως η εργαζόμενη «παρανόμως εργαζόταν μέρα και ώρα που δεν προβλεπόταν από τη σύμβασή της και το ατύχημα έγινε μόλις δύο μέρες πριν τη λήξη της».

Το «ατύχημα», επισημαίνει, είναι «αποτέλεσμα της υπερεντατικοποίησης της δουλειάς της συναδέλφου, αφού της είχε ανατεθεί η λειτουργία του Κηποθέατρου, χωρίς καμιά βοήθεια (άνοιγμα, κλείσιμο, καθαριότητα στις τουαλέτες και στα καμαρίνια, εποπτεία του χώρου, εποπτεία του πάρκινγκ) για όλες τις σχολικές γιορτές και δραστηριότητες. Το "ατύχημα" ήρθε ως αποτέλεσμα της πολιτικής του ελάχιστου κόστους στη λειτουργία των υπηρεσιών του δήμου, αφού με έναν υποαμειβόμενο συμβασιούχο εργαζόμενο "πολυεργαλείο" επιδιώκεται να λειτουργεί ένα ολόκληρο Κηποθέατρο!».

Η ίδια λογική, σημειώνει, ισχύει και σε άλλες περιπτώσεις και αναφέρει το παράδειγμα συναδέλφου «που έχει μάλιστα σοβαρό καρδιακό πρόβλημα, ο οποίος θα πρέπει να απασχολείται σε εξωτερικό χώρο, επτά (7) μέρες τη βδομάδα, χωρίς ρεπό, για έναν ολόκληρο μήνα, μέσα στο καλοκαίρι, για να εξυπηρετηθούν οι καλοκαιρινές άδειες που δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι. Την ίδια κατεύθυνση την βλέπουμε στον σχεδιασμό της Διεύθυνσης Καθαριότητας, όπου σκοπεύουν να απασχολήσουν συμβασιούχους του προγράμματος 55-67 στα απορριμματοφόρα χωρίς καμιά εμπειρία».

Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ έχουν καλέσει σε έκτακτη συνεδρίαση το ΔΣ του Σωματείου, ώστε να αναλάβει διεκδικητική δράση για την προστασία των εργαζομένων.

Ενα ακόμα εργατικό «ατύχημα» συνέβη στις 22 Ιούνη, στο μνημείο του Ερεχθείου στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης Αθηνών. Σύμφωνα με το Πανελλήνιο Σωματείο Εκτάκτου Προσωπικού του ΥΠΠΟ, εργαζόμενη συμβασιούχος ενώ εργαζόταν στην εξωτερική πλευρά των κιόνων παραπάτησε και έπεσε με την πλάτη στο έδαφος, όπου υπήρχαν παρατημένα λυμένα σίδερα σκαλωσιάς. Από καθαρή τύχη δεν χτύπησε το κεφάλι της.

Οι εργαζόμενοι, σημειώνει το Σωματείο, δουλεύουν χωρίς Μέσα Ατομικής Προστασίας (κράνος, κατάλληλα παπούτσια κ.ά.) εδώ και ενάμιση χρόνο. Ενώ καταγγέλλει την απόρριψη του αιτήματος των εργαζομένων να κατασκευαστεί πλατφόρμα στο μνημείο για την ασφαλή εργασία. Το Σωματείο σε συνάντηση με εκπρόσωπους της Υπηρεσίας Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης ανέδειξε την ευθύνη της διοίκησης για τα ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας.

Από τη μεριά της η διοίκηση πέταξε το μπαλάκι των ευθυνών στους εργαζόμενους και κατέφυγε σε εκβιασμούς, λέγοντας πως μπορεί να μην κάνουν προσλήψεις ορισμένου χρόνου ή να διακόπτουν τις ισχύουσες «έως ότου να ολοκληρώνεται η προμήθεια μέσων ατομικής προστασίας για το προσωπικό». Ακόμα χειρότερα, η διοίκηση δεν δήλωσε καν το εργατικό «ατύχημα» στην Επιθεώρηση Εργασίας.