ΗΠΑ - ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ
Απεργία χιλιάδων ξενοδοχοϋπαλλήλων στις 4 Ιούλη

Μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης από το ΠΑΜΕ

Πέμπτη 29 Ιούνη 2023

Σε απεργία στις 4 Ιούλη, κατά τη Μέρα Ανεξαρτησίας που είναι εθνική γιορτή στις ΗΠΑ (άρα μέρα με αυξημένη κίνηση στα καταλύματα), αν οι εργοδότες δεν δεχτούν την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με αυξήσεις στους μισθούς, αποφάσισαν να προχωρήσουν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι του Λος Αντζελες.

Το ΠΑΜΕ σε μήνυμά του εκφράζει την αλληλεγγύη του στους 15.000 εργαζόμενους του κλάδου και στις κινητοποιήσεις τους.

Οπως επισημαίνει, οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία του Λος Αντζελες είναι σε μεγάλο αριθμό μετανάστες και διεκδικούν άμεση αύξηση του μισθού κατά 5 δολάρια την ώρα, ώστε να συμβαδίζει με την αλματώδη αύξηση του κόστους στέγασης. Διεκδικούν επίσης υγειονομική περίθαλψη, σύνταξη που θα επιτρέπει στους εργαζόμενους να συνταξιοδοτούνται με αξιοπρέπεια, ασφαλείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας.

Στο πλαίσιο των δράσεών τους οι εργαζόμενοι, με στήριξη συνδικάτων και οργανώσεων της περιοχής, πραγματοποίησαν στις 22 Ιούνη καθιστική διαμαρτυρία κοντά στο Διεθνές Αεροδρόμιο του Λος Αντζελες, στην οποία οι αρχές απάντησαν με 200 προσαγωγές εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Μεταξύ των προσαχθέντων ήταν και ο Κλιφ Σμιθ, μέλος του Προεδρικού Συμβουλίου της ΠΣΟ και πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων «36» του Λος Αντζελες, ο οποίος δήλωσε: «Είμαι περήφανος που με συλλαμβάνουν επειδή υποστηρίζω το Συνδικάτο και τους εργαζόμενους στα ξενοδοχεία, που αγωνίζονται για μια καλύτερη σύμβαση. Χτύπημα στον έναν είναι χτύπημα σε όλους!».

«Απέναντι στην καταστολή και την τρομοκρατία, απαντάμε με οργάνωση και αλληλεγγύη! Συνάδελφοι στα ξενοδοχεία της Καλιφόρνιας, στον αγώνα σας δεν είστε μόνοι! Από την Ελλάδα σάς εκφράζουμε τη στήριξη και την αλληλεγγύη μας!», τονίζει το ΠΑΜΕ.

Αγώνας δεκάδων οδηγών και διανομέων της «Amazon»

Σε αυτό το φόντο δυναμώνουν οι προσπάθειες οργάνωσης και οι κινητοποιήσεις εργαζομένων στο μονοπώλιο ηλεκτρονικού λιανικού εμπορίου «Amazon», στις ΗΠΑ αλλά και στην Αγγλία.

Τον περασμένο Απρίλιο, παρά τα εμπόδια της εργοδοσίας, δεκάδες οδηγοί και διανομείς της εταιρείας στην Καλιφόρνια κατάφεραν να φτιάξουν σωματείο σε συνεργασία με το συνδικάτο Teamsters. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πολύμορφες κινητοποιήσεις και μετά από διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία πέτυχαν συμφωνία για συμβάσεις εργασίας για εργαζόμενους της (συνεργαζόμενης με την «Amazon») «Battle-Tested Strategies», διευθετώντας ζητήματα όπως οι επικίνδυνες συνθήκες εργασίας (π.χ. καύσωνες - δριμύ ψύχος) και οι μισθοί πείνας.

Ωστόσο η διοίκηση της «Amazon» αρνήθηκε να αναγνωρίσει και να εφαρμόσει τη συμφωνία, κατά παράβαση της ομοσπονδιακής εργατικής νομοθεσίας.

Το συνδικάτο Teamsters ζητά από την «Amazon» να βάλει τέλος σε πρακτικές που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια οδηγών και διανομέων, και απαιτεί την εφαρμογή της σύμβασης που συμφωνήθηκε.

Οδηγοί και διανομείς που εργάζονται για λογαριασμό της «Amazon» προχώρησαν τις τελευταίες μέρες σε απεργίες και πικετοφορίες στην Καλιφόρνια.