ΑΠΕΡΓΙΑ 18ης ΑΠΡΙΛΗ
Απλώνεται παντού το απεργιακό μήνυμα

Πάρθηκαν ήδη οι πρώτες αποφάσεις, συνεδριάζουν καθημερινά διοικήσεις συνδικάτων για τη συμμετοχή στην απεργία. Επικίνδυνο παιχνίδι από στελέχη της ΔΑΚΕ

Τρίτη 9 Απρίλη 2002

Απέναντι στις αυταπάτες, στους ελιγμούς και στον κυβερνητικό συνδικαλισμό, που βάζουν ταφόπλακα στην κατάκτηση της Κοινωνικής Ασφάλισης, οι εργαζόμενοι δίνουν τη δική τους ταξική απάντηση με νέα απεργία στις 18 του Απρίλη. Με στόχο να μπλοκάρουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα της κυβέρνησης, μέσα από τους χώρους παραγωγής και μακριά από τα οβάλ γραφεία των «κοινωνικών διαλόγων» οργανώνουν την κλιμάκωση του αγώνα, διεκδικώντας Κοινωνική Ασφάλιση, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές ανάγκες της εργατικής τάξης.

Το κάλεσμα των τριών παρατάξεων ΔΑΣ, ΔΑΚΕ, ΑΠ στην πρόσφατη Ολομέλεια της ΓΣΕΕ για 24ωρη απεργία στις 18 του Απρίλη, με βάση ένα κοινό ελάχιστο πλαίσιο αιτημάτων, έχει βάλει «φωτιά» σε δεκάδες δευτεροβάθμιες και πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ηδη έχουν παρθεί οι πρώτες απεργιακές αποφάσεις, ενώ μέσα στη βδομάδα συνεδριάζουν διοικήσεις και Γενικές Συνελεύσεις Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων, Συνδικάτων και Σωματείων, με θέμα τη λήψη απόφασης 24ωρης απεργίας στις 18 του Απρίλη.

Ομόφωνη απόφαση για απεργία πήρε η Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων και καλεί με ανακοίνωση τους εργαζόμενους στον κλάδο «να κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες της συναίνεσης και της υποταγής. Να βγουν στους δρόμους μαζί με όλους τους εργαζόμενους που εκφράζουν την αντίθεσή τους στα αντεργατικά μέτρα και στις μεθόδους παγίδευσης των εργαζομένων».

Επίσης, ομόφωνη απόφαση έλαβε και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Φαρμάκου και την Τετάρτη συγκαλεί Ολομέλεια της διοίκησης με τη συμμετοχή των διοικήσεων των σωματείων για να επικυρώσει την απόφαση.

Απεργία στις 18 του Απρίλη αποφάσισε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας-Ιματισμού-Δέρματος και καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να παλέψουν για την επιτυχία της.

Χτες, συνεδρίασε και η διοίκηση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδιωτικών Ιδρυμάτων και αποφάσισε 24ωρη απεργία στις 18 του Απρίλη ενώ τη Δευτέρα έχει καλέσει σε σύσκεψη όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία-μέλη της.

Απεργία για τις 18 του Απρίλη έχει αποφασίσει επίσης το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς ενώ σε επίπεδο πρωτοβάθμιων οργανώσεων αποφάσεις έχουν πάρει η Πανελλήνια Ενωση Λιθογράφων, το Σωματείο Εργαζομένων ΚΑΡΦΟΥΡ-ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ-DIA και ο Σύλλογος Εργαζομένων στους Δήμους Ανω Λιοσίων, Καματερού, Φυλής, Θρακομακεδόνων, Πετρούπολης.

Στην κατεύθυνση αυτή συνεδριάζει σήμερα η Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών ενώ την Πέμπτη θα συνεδριάσει η διοίκηση της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Ταυτόχρονα, μια σειρά από ΕΚ έχουν προγραμματίσει συνεδριάσεις μέσα στη βδομάδα. Στο μεγαλύτερο Εργατικό Κέντρο, αυτό της Αθήνας, η διοίκηση θα συνεδριάσει την Παρασκευή. Χτες αργά το βράδυ είχαν αρχίσει σχετικές συνεδριάσεις οι διοικήσεις των ΕΚ Λάρισας, Αγρινίου, Καστοριάς, Κατερίνης και Χαλκίδας. Σήμερα παίρνουν τη σκυτάλη τα ΕΚ Θεσσαλονίκης, Νάουσας, Κοζάνης, Ζακύνθου, Ιωαννίνων, Φωκίδας, Ναυπλίου, Τρικάλων και Λουτρακίου. Την Τετάρτη τα ΕΚ Βόλου, Πτολεμαΐδας, Γρεβενών, Καλαμάτας, την Πέμπτη το ΕΚ Σερρών και την Παρασκευή το ΕΚ Ξάνθης. Με θέμα τη λήψη απόφασης απεργίας συνεδριάζουν οι διοικήσεις του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας και του Συνδικάτου Επισιτισμού-Τουρισμού, την Πέμπτη και τη Δευτέρα αντίστοιχα.

Πάντως, επικίνδυνο παιχνίδι σε βάρος των εργαζομένων εμφανίζονται να παίζουν διάφορα στελέχη της ΔΑΚΕ. Χτες 4 στελέχη της στο ΕΚ Κομοτηνής ψήφισαν μαζί με την ΠΑΣΚΕ να πάει το θέμα στο ΓΣ της ΓΣΕΕ. Ενώ σε Αρτα και Πειραιά επίσης, σε συνεννόηση με την ΠΑΣΚΕ, βάζουν εμπόδια στην άμεση συνεδρίαση της διοίκησης.