Γλέντι της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ για την εκλογή κομμουνιστή βουλευτή
Τρίτη 4 Ιούλη 2023

Πλατιά χαμόγελα, σφιχτά αγκαλιάσματα, δάκρυα στα μάτια, χαρά, συγκίνηση, υπερηφάνεια. Γεμάτο συναισθήματα το γλέντι της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή, ελάχιστες ώρες μετά την είδηση της εκλογής του 21ου βουλευτή του ΚΚΕ, στα Γιάννενα, του Νίκου Εξαρχου, οικοδόμου, προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και μέλους της ΕΠ Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας του ΚΚΕ.

Από νωρίς το απόγευμα, πλήθος Γιαννιωτών, κάθε ηλικίας, συγκεντρώθηκαν στο εκλογικό κέντρο στην Αβέρωφ, όλοι τους με ένα πλατύ χαμόγελο. Ανάμεσά τους πολλοί οικοδόμοι και άλλοι εργάτες από κλάδους και μεγάλους εργασιακούς χώρους που έκαναν δική τους υπόθεση την εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ. Δίπλα τους εργαζόμενοι της «Market In» που στηρίχτηκαν και συμπορεύτηκαν με τους κομμουνιστές όλα αυτά τα χρόνια στον δίκαιο αγώνα τους για την επιστροφή τους στην εργασία. Ολοι τους είχαν να πουν μία ιστορία για τη μάχη που δόθηκε μέχρι και πάνω από την κάλπη για να κερδηθεί ακόμη μια ψήφος για το ΚΚΕ. Για τις δυνατότητες που ανοίγονται να δυναμώσουν ακόμη περισσότερο οι αγώνες του λαού το επόμενο διάστημα, να ανέβει η οργάνωση των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας στον νομό.

Με συνθήματα και φωτοβολίδες υποδέχτηκαν οι συγκεντρωμένοι την Μαρία Ανδρεάδου, Γραμματέα της ΤΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής Ηπείρου - Κέρκυρας - Λευκάδας, η οποία σε σύντομο χαιρετισμό υπογράμμισε ότι ο λαός των Ιωαννίνων δικαιούται να χαμογελάει πλατιά αφού η 21η βουλευτική έδρα του Κόμματος δόθηκε και από τις χιλιάδες ψήφους του γιαννιώτικου λαού στον ίδιο τον λαό, κόντρα στον ληστρικό εκλογικό νόμο της ΝΔ. «Τον οικοδόμο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, κομμουνιστή Νίκο Εξαρχο, τον ξέρει ο εργατόκοσμος, τον ξέρουν και οι βιομήχανοι, μεγαλοεπιχειρηματίες του νομού», τόνισε, για να επισημάνει ότι «συνεχίζουμε με περισσότερη τόλμη, με περισσότερη καρδιά. Με δυνατό ΚΚΕ δεν υπάρχει παντοδύναμη κυβέρνηση, δεν υπάρχουν παντοδύναμοι μεγαλοεργοδότες. Ζήτω ο παντοδύναμος λαός, ο λαός που σώζει τον λαό και με το ΚΚΕ θα περπατήσει τις λεωφόρους του μέλλοντος».


Η γιορτή συνεχίστηκε με κέφι, τσίπουρο, κρασί και χορό. Το ηπειρώτικο κλαρίνο διαδέχτηκαν οι ικαριώτικοι, οι θρακιώτικοι χοροί, μέχρι τον περήφανο πυρρίχιο ποντιακό χορό, για να υπενθυμίσουν ότι η 21η βουλευτική έδρα του ΚΚΕ κερδήθηκε από τις ψήφους του Κόμματος σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων το Κόμμα καταγράφει το μεγαλύτερο ποσοστό μεταξύ των νομών της Ηπείρου, 8%, από 4,99% το 2019, αύξηση κατά 46%. Συνολικά στον νομό το Κόμμα λαμβάνει 2.244 ψήφους παραπάνω απ' ό,τι το 2019 (7.116 έναντι 4.872). Μάλιστα, το ΚΚΕ καταγράφει αύξηση ψήφων ακόμα και από τις εκλογές του περασμένου Μάη, παρά την αύξηση της αποχής κατά 10%. Την ίδια ώρα, η ΝΔ έχασε 3.116 ψήφους από τις εκλογές του Μάη, ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ απώλεσαν 4.177 και 2.321 ψήφους αντίστοιχα.

Σύσκεψη - συζήτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα

Την Πέμπτη 6 Ιούλη στις 8 μ.μ. στο θεατράκι Σκάλας, η ΚΟ οργανώνει σύσκεψη - συζήτηση για την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος, με την Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.