Ορκίστηκαν οι βουλευτές

Την Πέμπτη ξεκινούν οι προγραμματικές δηλώσεις

Τρίτη 4 Ιούλη 2023

RIZOSPASTIS

Ορκίστηκαν χθες το πρωί, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, οι βουλευτές που εξελέγησαν από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, ανάμεσά τους και οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή είναι οκτακομματική. Η ΝΔ έχει εκλέξει 158 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ 47, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 32, το ΚΚΕ όπως προαναφέραμε 21, η Ελληνική Λύση 12, οι «Σπαρτιάτες» 12, η «Νίκη» 10 και η Πλεύση Ελευθερίας 8. Θυμίζουμε ότι σε σχέση με την προηγούμενη σύνθεση απουσιάζει το ΜέΡΑ25, ενώ συμμετέχουν οι «Σπαρτιάτες», η «Νίκη» και η Πλεύση Ελευθερίας.

Επίσης, σε σχέση με τη Βουλή 2019 - 2023 υπάρχουν 100 νέοι βουλευτές, ενώ 245 βουλευτές είχαν εκλεγεί και στις κάλπες του Μαΐου και σε αυτές του Ιουνίου. Να σημειωθεί ακόμα ότι στη νέα Βουλή συμμετέχουν 68 γυναίκες.

Σήμερα το πρωί η Βουλή θα συνέλθει για την εκλογή προέδρου και στη συνέχεια των αντιπροέδρων, κοσμητόρων και γραμματέων, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων, για την εκλογή των οποίων απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (151 ψήφων). Η ΝΔ έχει προτείνει για τη θέση τον νυν πρόεδρο της Βουλής Κ. Τασούλα. Από το ΚΚΕ, για τη θέση του αντιπροέδρου θα προταθεί ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης, ενώ όσον αφορά την εκλογή του προέδρου της Βουλής είναι γνωστό ότι κάθε φορά το ΚΚΕ ψηφίζει λευκό.

Στο μεταξύ με επιστολή του χθες στον Κ. Τασούλα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελος, ζητάει την αναδιαμόρφωση της χωροταξίας στην αίθουσα της Ολομέλειας, ζητώντας να απομακρυνθεί η ΚΟ των «Σπαρτιατών» από τα έδρανα των βουλευτών του, και σημειώνοντας ως «απαράδεκτο ότι επιλέχθηκε η τοποθέτηση του κόμματος Σπαρτιάτες στα έδρανα της αριστεράς στη Βουλή».

Την Πέμπτη 6 Ιούλη θα αρχίσει στην Ολομέλεια της Βουλής η τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης της ΝΔ. Η ομιλία του πρωθυπουργού προγραμματίζεται για το απόγευμα, στις 17.00, «όπου θα περιγράψει τις βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις και αλλαγές, για μια πιο ισχυρή Ελλάδα για όλους τους πολίτες», όπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης. Ο ίδιος θύμισε άλλωστε ότι την προηγούμενη Τετάρτη, όταν συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση το νέο υπουργικό συμβούλιο και «τέθηκε από τον πρωθυπουργό το πλαίσιο λειτουργίας της κυβέρνησης», «στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου δόθηκαν οι στόχοι ανά χαρτοφυλάκιο. Συνολικά πρόκειται για 120 μεταρρυθμίσεις, 79 ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και 959 επιχειρησιακές δράσεις σε βάθος τετραετίας», δηλαδή μια σειρά αντιλαϊκές δεσμεύσεις και προτεραιότητες, με βάση και τα μνημόνια διαρκείας.

Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 8 Ιούλη, οπότε και η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής. Για το τυπικό, η κυβέρνηση χαίρει της εμπιστοσύνης της Βουλής αν η σχετική πρόταση εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο του προγραμματισμού της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός είχε χθες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σήμερα Τρίτη στις 10.00 θα επισκεφτεί το υπουργείο Υγείας και την Παρασκευή το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.