ΛΑΡΙΣΑ
Νέο «μπλόκο» σε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας
Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023

Για μια ακόμη φορά, η αποφασιστική παρέμβαση σωματείων και μαζικών φορέων οδήγησε στην αναστολή πλειστηριασμού της πρώτης κατοικίας μιας άνεργης γυναίκας, αυτήν τη φορά στην πόλη της Λάρισας. Παράλληλα επετεύχθη διακανονισμός μεταξύ της άνεργης και της τράπεζας, σύμφωνα με τον οποίο διαγράφεται το 80% του χρέους (ένα μέρος του αρχικού δανείου και όλοι οι τόκοι) και το υπόλοιπο ποσό θα πληρωθεί με δόσεις μέσα στα επόμενα 7 χρόνια. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά σε ένα δάνειο ύψους 30 χιλιάδων ευρώ, που ελήφθη πριν 10 χρόνια, για το οποίο υπήρχαν αξιώσεις που έφταναν τις 106 χιλιάδες ευρώ.

Το ξεσπίτωμα της άνεργης αποφεύχθηκε μετά τη μαχητική κινητοποίηση που οργάνωσε την Παρασκευή το Εργατικό Κέντρο Λάρισας στα γραφεία της «doValue», με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, ανέργων και μαθητών.

Με συνθήματα όπως «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός, κάτω τα χέρια απ' του λαού το βιος», έγινε ξεκάθαρο ότι μπροστά στην επίθεση που κλιμακώνεται, με πολλούς πλειστηριασμούς να αφορούν πρώτες κατοικίες λαϊκών - εργατικών οικογενειών, τα εργατικά σωματεία και οι φορείς είναι αποφασισμένα να υπερασπιστούν καθεμία από αυτές, μαζικά, οργανωμένα, διεκδικητικά.

«Πρόκειται για σχεδιασμένη προσπάθεια των funds, που με την πλάτη της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων επιδιώκουν να ξεσπιτώσουν χιλιάδες οικογένειες», τονίστηκε στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας, με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, Γιάννη Σκόκα, να περιγράφει πως η περίπτωση αφορά μία μονογονεϊκή οικογένεια, της οποίας το σπίτι που βγαίνει σε πλειστηριασμό της ανήκει όχι εξολοκλήρου αλλά εξ αδιαιρέτου, με τη μητέρα (με δύο παιδιά) άνεργη για χρόνια και χωρίς κανένα άλλο εισόδημα.

Στη συνέχεια ο Γιάννης Σκόκας σημείωσε ότι «πρόκειται για ανηλεή επίθεση στα λαϊκά στρώματα. Στήνουμε ασπίδα αλληλεγγύης και στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας. Απαιτούμε να σταματήσει κάθε πλειστηριασμός εργατικής - λαϊκής κατοικίας, να καταργηθούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και να προστατευθεί με νόμο η λαϊκή κατοικία».