ΓΑΛΛΙΑ - ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ 17ΧΡΟΝΟΥ ΑΠΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ ΠΥΡΑ
«Καζάνι που βράζει» για την αντιλαϊκή πολιτική, τους ταξικούς φραγμούς και την καταστολή
Σάββατο 8 Ιούλη 2023 - Κυριακή 9 Ιούλη 2023

Copyright 2023 The Associated

Μετά από περίπου 3.700 συλλήψεις με μέσο όρο ηλικίας των συλληφθέντων τα 17 έτη, μετά από εκατοντάδες δίκες - εξπρές, μετά την παράταξη τεθωρακισμένων οχημάτων και δεκάδων χιλιάδων πάνοπλων αστυνομικών και χωροφυλάκων σε πόλης όλης της Γαλλίας, η κυβέρνηση Μακρόν πανηγύριζε μεσοβδόμαδα πως... «η τάξη αποκαταστάθηκε».

Ωστόσο, η δικαιολογημένη οργή και οι διαμαρτυρίες του λαού και της νεολαίας για τη δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, διανομέα αλγερινής καταγωγής, από πυρά αστυνομικού για... «άρνηση συμμόρφωσης» σε τροχαίο έλεγχο, ανέδειξαν ξανά ότι η Γαλλία είναι ένα «καζάνι που βράζει».

Είχαν προηγηθεί οι μεγαλειώδεις πολύμηνες εργατικές κινητοποιήσεις ενάντια στον νέο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης Μακρόν και πιο πριν οι σημαντικές απεργιακές κινητοποιήσεις για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Και τότε η γαλλική κυβέρνηση είχε εξαπολύσει μπαράζ συκοφαντίας και καταστολής, με επιτάξεις απεργών, με εκατοντάδες συλλήψεις συνδικαλιστών και διαδηλωτών, με αστυνομικές εφόδους σε απεργιακές φρουρές, όμως είχε φάει τα μούτρα της απέναντι στη δύναμη της αλληλεγγύης.

Η κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης για τα συμφέροντα του κεφαλαίου, κομμάτι της οποίας είναι και η ένταση της κρατικής καταστολής και της αστυνομικής αυθαιρεσίας με τη βούλα της αστικής νομοθεσίας, με ιδιαίτερη «προτίμηση» σε όσους αγωνίζονται και στα φτωχά εργατικά - λαϊκά προάστια των γαλλικών πόλεων, οξύνει τις κοινωνικές αντιθέσεις και τα προβλήματα του λαού και της νεολαίας, μεγαλώνει την οργή που νιώθουν ειδικά τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα, σημαντικά τμήματα της νέας γενιάς, αλλά και οι μετανάστες δεύτερης και τρίτης γενιάς που αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των κατοίκων της χώρας, εδώ και πολλές δεκαετίες.

Τεράστιες ταξικές ανισότητες

Από τη διαμαρτυρία της ΚΝΕ έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα
Η κατάσταση που σήμερα βιώνει η πλειοψηφία του λαού δεν έχει καμία σχέση με τα παραμύθια της «ανάπτυξης και της ευημερίας», που υποτίθεται ότι αντιπροσωπεύει η 2η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία της Ευρώπης και 7η ισχυρότερη στον κόσμο.

Ερευνες των τελευταίων μηνών (για παράδειγμα του Ινστιτούτου Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών - IRES, που συνεργάζεται με συνδικαλιστικές οργανώσεις) κατέγραψαν ότι το 2022 σχεδόν το 1/3 των νοικοκυριών της χώρας ζει στα όρια της φτώχειας ή του «κινδύνου της φτώχειας», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κάλυψη των διατροφικών, στεγαστικών και άλλων τους βασικών αναγκών.

Πλευρές των προεκτάσεων που έχουν αυτές οι συνθήκες ζωής, κατέγραψε έκθεση του ινστιτούτου «Παρατηρητήριο των Ανισοτήτων» (Observatoire des Inegalites) που δημοσιεύτηκε πριν έναν μήνα.

Σύμφωνα με αυτή, σήμερα στη Γαλλία:

-- Σχεδόν ένας στους τέσσερις εργαζόμενους δεν έχει και ψάχνει εργασία ή δουλεύει με μια «επισφαλή σύμβαση». Υπολογίστηκε ότι πάνω από το 15% των εργαζομένων βρίσκεται σε «επισφαλή απασχόληση», ποσοστό που σε σχέση με τη δεκαετία του 1980 έχει διπλασιαστεί...

-- Στους ανειδίκευτους εργάτες το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 17%.

-- Στους μετανάστες και τα παιδιά τους, το ποσοστό ανεργίας φτάνει το 12,7%, έναντι ποσοστού 6,8% για τα άτομα που δεν έχουν «μεταναστευτική καταγωγή».

-- Στους ανειδίκευτους εργάτες καταγράφονται επταπλάσια εργατικά «ατυχήματα» που προκαλούν αναπηρίες σε σχέση με τους λεγόμενους «ανώτερους υπαλλήλους» (π.χ. στελέχη), ενώ είναι αντιμέτωποι 3 - 4 φορές παραπάνω με «διακοπές εργασίας», λόγω απολύσεων, λήξεων συμβάσεων κ.τ.λ.

-- Οι ανειδίκευτοι εργάτες δυσκολεύονται να διασφαλίσουν επαρκή θέρμανση στα σπίτια τους 2,5 φορές παραπάνω από τους «ανώτερους υπαλλήλους». Χαρακτηριστικό είναι και το ότι το 20% των φτωχότερων νοικοκυριών δήλωσαν ότι στα σπίτια τους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγρασίας.

Ενδεικτική είναι και η κατάσταση όσον αφορά την εύρεση εργασίας για τους νέους, αφού το Παρατηρητήριο κατέγραψε ότι στις ηλικίες 20-25 ετών το ποσοστό «επισφαλούς απασχόλησης» αφενός έχει σχεδόν τριπλασιαστεί από τη δεκαετία του 1990, αφετέρου δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση «προσωρινή κατάσταση», για κάποιους «αρχάριους» στην αγορά εργασίας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ακόμα και 5 - 10 χρόνια μετά την αποφοίτηση από κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, πάνω από 1 στους 3 «λιγότερο μορφωμένους» νέους εξακολουθούν να βρίσκονται σε «επισφαλή απασχόληση».

Οσον αφορά την Υγεία, σύμφωνα με την έκθεση υπολογίζεται ότι ένας «ανώτατος υπάλληλος» έχει προσδόκιμο ζωής υψηλότερο τουλάχιστον κατά 6 χρόνια από έναν εργάτη...

Αντίστοιχοι είναι οι ταξικοί φραγμοί στην Παιδεία: Μεταξύ άλλων η έκθεση κατέγραψε πως μόνο το 10% των φοιτητών πανεπιστημίου προέρχονται από γονείς εργάτες και μόνο το 7% όσων προετοιμάζονται για τις Ανώτατες Σχολές (π.χ. Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, Πολυτεχνεία)...

Νέο μπαράζ καταστολής από τον «προοδευτικό» Μακρόν

Η δολοφονία του 17χρονου Ναέλ, που μεγάλωνε σε μονογονεϊκή οικογένεια, που δεν «συμμορφώθηκε» και έβαλε μπροστά τη μηχανή του αυτοκινήτου που οδηγούσε, αφού πρώτα είχε γρονθοκοπηθεί από αστυνομικούς που τον είχαν σημαδέψει με όπλο εξ επαφής και απειλούσαν να τον σκοτώσουν - όπως και έκαναν - στάθηκε αφορμή για να εκφραστεί ξανά η συσσωρευμένη αγανάκτηση του λαού και της νεολαίας.

Η κυβέρνηση Μακρόν απάντησε στις διαμαρτυρίες με νέο μπαράζ βάρβαρης καταστολής: Τα επίσημα στοιχεία αναφέρουν 3.693 συλλήψεις, εκ των οποίων 1.149 ανήλικοι, ακόμα και παιδιά 11 χρονών! Η μεγάλη πλειοψηφία των συλληφθέντων δεν είχε κανένα δικαστικό προηγούμενο. Από τους 2.544 ενήλικους συλληφθέντες, οι 585 είχαν ήδη καθίσει στο εδώλιο μέχρι την περασμένη Πέμπτη, με τις διαδικασίες - εξπρές της λεγόμενης «άμεσης προσαγωγής», και 448 είχαν ήδη καταδικαστεί σε ποινές φυλάκισης, αφού τα δικαστήρια δούλεψαν και το Σαββατοκύριακο...

Σημειωτέον ότι πολλά ερωτήματα προκαλεί και ο θάνατος ενός 27χρονου διανομέα στη Μασσαλία, που βρέθηκε νεκρός δίπλα στο μηχανάκι του, τη νύχτα της 1ης προς 2 Ιούλη, ενώ συνεχίζονταν ολονύχτιες διαμαρτυρίες στην πόλη για τη δολοφονία του Ναέλ: Οι γιατροί είπαν ότι ο 27χρονος κατέληξε από «καρδιακή ανακοπή». Σημείωσαν όμως ότι είχε προηγηθεί βίαιο χτύπημα στο στήθος, πιθανώς ένα βλήμα «flash-ball» (σφαίρα λάμψης). Πρόκειται για ένα ακόμα εξάρτημα των δυνάμεων ασφαλείας, υποτίθεται «λιγότερο θανατηφόρο» από βλήμα καουτσούκ ή συμπυκνωμένο αφρό... Σημειωτέον ότι στο κινητό του βρέθηκαν πλάνα από την αγριότητα με την οποία αστυνομικοί «αντιμετώπιζαν» συμμετέχοντες στις διαμαρτυρίες εκείνης της νύχτας...

Και μέσα σε όλα αυτά, δεν έχασαν την ευκαιρία οι δήθεν... «αντισυστημικές» δυνάμεις, τα ακροδεξιά μαντρόσκυλα του συστήματος: Φασιστικές και ακροδεξιές ομάδες «πολιτοφυλάκων» έκαναν την εμφάνισή τους σε αρκετές γαλλικές πόλεις το περασμένο Σαββατοκύριακο, στο όνομα της «αποκατάστασης της τάξης» απέναντι στους «ταραχοποιούς». Βίντεο που αναρτήθηκαν στο ίντερνετ δείχνουν μπουλούκια από τέτοιες ομάδες, με ρόπαλα στα χέρια, να «περιπολούν», φωνάζοντας συνθήματα όπως «Μπλε, άσπρο, κόκκινο, η Γαλλία στους Γάλλους»...

Καθώς όλο το αστικό πολιτικό σύστημα βάζει το «λιθαράκι» του στην κλιμάκωση της επίθεσης στον «εχθρό λαό», την ίδια ώρα που ο Μακρόν έδινε συγχαρητήρια στις αστυνομικές δυνάμεις για το μπαράζ καταστολής και απειλούσε με επιβολή προστίμων τους γονείς που... δεν μαζεύουν τα παιδιά τους στο σπίτι, η επικεφαλής της ακροδεξιάς «Εθνικής Συσπείρωσης», Μαρίν Λεπέν, καλούσε την κυβέρνηση να «σταματήσει την άναρχη μετανάστευση» και «να αναλάβει τον έλεγχο σε όλες τις περιοχές της Γαλλίας»...


Α.Μ.