ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ
Γνωριμία με ηρωικές στιγμές της Ιστορίας - δύναμη για τις μάχες του μέλλοντος
Σάββατο 15 Ιούλη 2023 - Κυριακή 16 Ιούλη 2023

Επίσκεψη στο Μουσείο - Μνημείο προς τιμήν των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ στο Νεστόριο του Γράμμου είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν το πρωί της Παρασκευής μέλη και φίλοι της ΚΝΕ που συμμετέχουν στην 32η Αντιιμπεριαλιστική Κατασκήνωση της ΚΝΕ.

Στελέχη του Κόμματος από την ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας υποδέχθηκαν τους επισκέπτες στον όμορφο χώρο που εγκαινιάστηκε το 2021, εν μέσω πανδημίας, για να αναδείξει τις κορυφαίες στιγμές της ταξικής πάλης στην Ελλάδα και την ιδιαίτερη συμβολή των κατοίκων της Καστοριάς σε αυτές. Τονίστηκαν η εθελοντική δουλειά των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, οι επώνυμες και ανώνυμες προσφορές κατοίκων της περιοχής που συνέβαλαν στην ύπαρξη αυτού του χώρου.

Η ξενάγηση ξεκίνησε από τον εξωτερικό χώρο, όπου ένας μακρύς ονομαστικός κατάλογος αναδεικνύει τη θυσία 500 και πλέον μαχητών του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έδωσε η περιοχή της Καστοριάς. Στη συνέχεια οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στα εκθέματα και το αρχειακό υλικό που βρίσκεται στην κατοχή του Κόμματος και εκτίθεται στο Μουσείο. Μέσα από το πλούσιο υλικό οι νέοι της ΚΝΕ έπιασαν το νήμα από τις πρώτες στιγμές της ΕΑΜικής Αντίστασης, τα μέλη του Κόμματος που δραπέτευσαν από τις εξορίες και τις φυλακές για να αποτελέσουν τη μαγιά της Αντίστασης την περίοδο 1941-1944. Βήμα βήμα παρακολούθησαν τη γιγάντωση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ, την οργάνωση της Ελεύθερης Ελλάδας, ύστερα τη Βάρκιζα, τις διώξεις, τις συμμορίες που δρούσαν στο πλευρό του αστικού κράτους, τα βάσανα ενός λαού που δεν πρόλαβε να απολαύσει την απελευθέρωσή του. Και στη συνέχεια ο τιτάνιος αγώνας του ΔΣΕ, οι ηρωικές μορφές του, τα χαρακτηριστικά του ως λαϊκού στρατού συνέθεσαν ένα μοναδικό μάθημα Ιστορίας.


Το ενδιαφέρον κέντρισαν το πολυβόλο, οι μαρτυρίες, η χλαίνη της μαχήτριας Κυριακής Τσολακίδου, που η ίδια δώρισε στο Μουσείο, η αναπαράσταση του γραφείου του Κόκκαλη, το κέλυφος της βόμβας ναπάλμ που βρέθηκε στον Γράμμο και το σύνθημα που αποκολλήθηκε από σπίτι στα Κορέστεια: «Ο ΔΣΕ ΕΙΝΑΙ ΑΤΣΑΛΑΙΝΙΟΣ».

Η συγκίνηση μικρότερων και μεγαλύτερων επισκεπτών αποτυπώθηκε τόσο στο βιβλίο εντυπώσεων όσο και στα πηγαδάκια που φτιάχτηκαν εντός κι εκτός Μουσείου: «Παλεύουμε μέχρι την τελική νίκη!», έγραψε ένας μαθητής, «ανατριχιαστικό», σχολίασε ο Βασίλης, ένα νέο μέλος της ΚΝΕ.

Μετά την ξενάγηση ακολούθησε συζήτηση που επικεντρώθηκε στον σκοπό του Μουσείου, το οποίο δεν διαφυλάσσει μόνο τη μνήμη αλλά κυρίως προσανατολίζεται στο μέλλον. Οπως κάθε μνημείο και Μουσείο που έχει ανεγείρει το ΚΚΕ, έτσι κι αυτό επιδιώκει να εμπνεύσει τον λαό και τη νεολαία για τις μεγάλες μάχες που έχουμε μπροστά μας μέχρι τη νίκη της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας.