Μονόχρωμα πορτρέτα
Κυριακή 14 Απρίλη 2002

Συνεχίζοντας το αφιέρωμά του σε νέους καλλιτέχνες από όλη την Ευρώπη, εγκαινιάζεται στις 17 του Απρίλη (8μμ) στο «Μουσείο Φρυσίρα» (Μονής Αστερίου 3-7, Πλάκα), με τη συνδρομή του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου, αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Ιταλού ζωγράφου Αντρέα Μαρτινέλι. Τίτλος της έκθεσης «Δέος της μορφής». Ο Αν. Μαρτινέλι, αριστοτεχνικός σχεδιαστής, παρά το νεαρό της ηλικίας του, αποτελεί μια σημαντική παρουσία της παραστατικής ιταλικής ζωγραφικής. Γεννήθηκε στο Πράτο της Ιταλίας το 1965, όπου ζει και εργάζεται έως σήμερα.

Οπως σημειώνει ο διευθυντής του Μουσείου Φρυσίρα, Μάνος Στεφανίδης «...χρησιμοποιώντας προσωπικές τεχνικές κι ένα ύφος που ανάγεται τόσο μακριά όσο και η πρώιμη Αναγέννηση, δημιουργεί εικόνες εξαιρετικά σύγχρονες, αλλά και εξαιρετικά απόμακρες. Μ' ένα σχέδιο δαιμονικής άνεσης και πιστότητας, αποδίδει πρόσωπα καταπτοημένα, παράφορα, αντιστεκόμενα και σώματα που μοιάζουν με νησίδες στο χρόνο. Ο Μαρτινέλι επιλέγει κάθε φορά ένα πρόσωπο, στη συγκεκριμένη περίπτωση μια γεροντική φιγούρα του παππού του και μια βασική απόχρωση. Τα μονόχρωμα αυτά πορτρέτα εντυπωσιάζουν όχι μόνο λόγω της σπάνιας τεχνικής τους, αλλά και της ιδιάζουσας αύρας τους. Σατιρικά, περιπαιχτικά, αποξενωμένα, σκοτεινά, είναι η ίδια η ζωή, η οποία μειδιά εμπρός στο άτεγκτο του θανάτου».

Η έκθεση θα συνοδεύεται από πολυτελή, τρίγλωσση έκδοση και θα διαρκέσει έως τις 16 Ιουνίου. Ξεναγήσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 12.30 το μεσημέρι.