ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Παζάρια και διεργασίες στο G20
Τρίτη 18 Ιούλη 2023

Copyright 2023 The Associated

Διήμερες συνομιλίες για συμφωνίες αναδιάρθρωσης του χρέους, τη μεταρρύθμιση πολυμερών τραπεζών και την υποτίθεται αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης ξεκίνησαν χτες οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των 20 (G20), των πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών.

Η Ινδία, που έχει την προεδρία του G20, κήρυξε την έναρξη των συνομιλιών μέσω της υπουργού Οικονομικών, Νιρμάλα Σιταραμάν, στην Γκαντιναγκάρ, στο κρατίδιο Γκουτζαράτ, υπενθυμίζοντας στους ομολόγους της πως φέρουν «την ευθύνη να προσανατολίσουν την παγκόσμια οικονομία προς μια ισχυρή, βιώσιμη, εξισορροπημένη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς».

Ενα από τα σημαντικά σημεία της διήμερης αυτής συνόδου θα είναι «να διευκολυνθεί η συναίνεση στα δυσεπίλυτα ζητήματα που συνδέονται με την αύξηση του χρέους», σημείωσε νωρίτερα η Σιταραμάν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την Αμερικανίδα ομόλογό της, Τζάνετ Γέλεν.

Η Γέλεν αναφέρθηκε και αυτή στις προσπάθειες για την αντιμετώπιση της υπερχρέωσης των πιο φτωχών χωρών του κόσμου. Οι υπουργοί Οικονομικών του G20 συζήτησαν επίσης τη μεταρρύθμιση των πολυμερών αναπτυξιακών τραπεζών, τη ρύθμιση των κρυπτονομισμάτων και την ανάγκη να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πιο φτωχών χωρών σε χρηματοδοτήσεις που αποσκοπούν στην ανακούφιση των συνεπειών των κλιματικών αλλαγών και στην προσαρμογή σε αυτές.

Στην Τουρκία η κυβέρνηση του Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, αποφάσισε την αύξηση κατά 200% των φόρων στα καύσιμα, επιδιώκοντας αύξηση των κρατικών εσόδων επικαλούμενη και τις ...ανάγκες από τους σεισμούς. Η απόφαση αναμένεται να αυξήσει τον πληθωρισμό, που σήμερα «τρέχει» με 38%.

Το ίδιο 24ωρο στην Κίνα καταγράφηκε ετήσια αύξηση της οικονομίας κατά 6,3% μεταξύ Απρίλη και Ιούνη, κάτι που φάνηκε να σηματοδοτεί μία βραδύτερη (από το αναμενόμενο) ανάπτυξη.

Αντίδραση ΗΠΑ για το φρένο Κίνας σε εξαγωγές μετάλλων

Αντιδράσεις για τα μέτρα της Κίνας που αφορούν τον περιορισμό των εξαγωγών από 1η Αυγούστου των μετάλλων γάλλιο και γερμάνιο, που ανήκουν στην κατηγορία των «σπάνιων γαιών», μαζί με τις χημικές ενώσεις τους, εξέφρασε την Κυριακή ο Αμερικανός Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζέικ Σάλιβαν. Οπως είπε, τελικά η Κίνα θα βλάψει «μόνο τον εαυτό της» εκτιμώντας πως η απόφασή της συνιστά «αυτοκαταστροφική κίνηση», επειδή «το μόνο που θα κάνει είναι να ενισχύσει την αποφασιστικότητα πολλών άλλων χωρών στον κόσμο να προχωρήσουν σε μείωση του ρίσκου».

Οι περιορισμοί των εξαγωγών της Κίνας έρχονται μετά τις προσπάθειες των ΗΠΑ να περιορίσουν τις εξαγωγές προηγμένης τεχνολογίας κατασκευής τσιπ στην Κίνα, στο φόντο σχεδίων της κυβέρνησης Μπάιντεν για νέους περιορισμούς στις πωλήσεις ορισμένων τσιπ που χρησιμοποιούνται στην εκτέλεση προγραμμάτων τεχνητής νοημοσύνης. Ας σημειωθεί, πάντως, πως η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός γαλλίου και γερμανίου παγκοσμίως.