Η Λυρική στο Ηρώδειο
Τετάρτη 19 Ιούλη 2023

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ολοκληρώνει τη σεζόν 2022/23 με τον «Ναμπούκκο» του Βέρντι, σε μουσική διεύθυνση Πάολο Καρινιάνι και σκηνοθεσία Λέο Μουσκάτο, που θα παρουσιαστεί στο Ηρώδειο στις 26, 27, 29 και 30 Ιούλη, με τους Δημήτρη Πλατανιά και Τάση Χριστογιαννόπουλο στον ρόλο του τίτλου.

Ο «Ναμπούκκο» θεωρείται μια από τις σπουδαιότερες όπερες του Τζουζέππε Βέρντι. Το έργο αυτό ανέδειξε τον συνθέτη ως τον σημαντικότερο Ιταλό συνθέτη του 19ου αιώνα, ενώ ταυτόχρονα μετατράπηκε σε σύμβολο του αγώνα για την ενοποίηση της Ιταλίας.

Η υπόθεση αφορά την αιχμαλωσία των Εβραίων από τον βασιλιά της Βαβυλώνας Ναβουχοδονόσορα, όπως σημειώνει ο σκηνοθέτης Λ. Μουσκάτο, «δεν υπάρχει επιθυμία για συμμόρφωση με την ιστορική ακρίβεια: Η αισθητική ταυτότητα των σκηνικών και των κοστουμιών έχει στόχο την απόδοση ενός αφηρημένου τόπου και χρόνου, ώστε να εστιάσει την προσοχή στην ουσία» και συνεχίζει: «Η τραγωδία των Εβραίων που απελάθηκαν και υποδουλώθηκαν αφενός θυμίζει την τραγωδία των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης, αφετέρου μοιάζει πολύ με τα βασανιστήρια που υιοθετήθηκαν στα σύγχρονα στρατόπεδα κράτησης, όπως στο Γκουαντάναμο».

Προπώληση στα ταμεία της ΕΛΣ, στα κεντρικά εκδοτήρια του Φεστιβάλ Αθηνών στο Σύνταγμα και ηλεκτρονικά στα aefestival.gr & viva.gr.